Munca la negru, în scădere în Gorj

347

itm gorj facuta de mineAngajaţii Compartimentului Relaţii de Muncă continuă activitatea săptămânală de verificare a societăţilor care nu respectă prevederile legale de muncă şi folosesc oameni fără a le face contract individual, însă folosindu-se de serviciile acestora la negru.

Astfel, inspectorii de muncă au efectuat un număr de 66 de controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale. În urma acestora, din fericire, inspectorii de muncă au depistat doar o singură societate care utiliza munca la negru şi astfel au fost aplicate sancţiuni în valoare totală de 3.000 de lei. Respectiva societate avea la muncă fără forme legale un singur bărbat. Toate societăţile verificate de inspectorii de muncă gorjeni aveau ca domenii de activitate comerţul, construcţiile şi jocurile de noroc. Tot în urma celor 66 de controale, alţi şapte angajatori din judeţul nostru au fost amendaţi pentru diverse nereguli găsite în timpul controalelor, iar valoarea amenzilor aplicate acestora a fost de 8.500 de lei.

Şi reprezentanţii Compartimentului Sănătate şi Securitate (SSM) în Muncă au efectuat pe parcursul zilelor precedente un număr de 56 de controale de verificare privind respectarea prevederilor legale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă. „Compartimentul SSM a verificat modul de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă în sectoarele industrie şi comerţ. Au fost aplicate un număr de 108 sancţiuni, în valoare de 37.000 de lei”, a declarat Gheorghiţă Cusma, purtător de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.

Principalele motive pentru aplicarea sancţiunilor au fost instruirea necorespunzătoare a personalului, neefectuarea controlului medical periodic, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare şi neefectuarea evaluării riscurilor.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here