Munca la negru, din nou sancţionată

557

Fenomenul muncii fără forme legale de angajare este greu de combătut în judeţul nostru în ciuda numeroaselor sancţiuni aplicate în ultimii ani de echipele Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj.

Cea mai recentă sancţiune contravenţională aplicată pentru munca la negru a fost înregistrată, săptămâna trecută, când patronul unei societăţi din Târgu-Jiu care vindea produse de patiserie-cofetărie a fost depistat de inspectorii de muncă desfăşurând activitate cu o persoană ce nu avea forme legale de angajare. “Inspectorii Serviciului Control Relaţii de Muncă au efectuat în cursul săptămânii anterioare 30 de controale, din care 29 pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. A fost depistat un angajator care presta activitate cu o persoană fără forme legale de angajare. În consecinţă, sancţiunea aplicată angajatorului din Târgu-Jiu a fost în cuantum de 10.000 de lei. Activitatea societăţii era de vânzare produse de patiserie-cofetărie”, a declarat purtătorul de cuvânt al ITM Gorj, Gheorghiţă Cusma.
În total, 13 angajatori au fost sancţionaţi, valoarea amenzilor fiind de 33.000 de lei. Sancţiunile au fost aplicate de inspectorii de muncă pentru: neîncheierea, în formă scrisă, a contractului individual de muncă anterior începerii activităţii; neînmânarea către salariat a unui exemplar a contractului individual de muncă anterior începerii activităţii; nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului săptămânal, munca suplimentară şi munca în zilele de sărbătoare legală.
Şi inspectorii Compartimentului Securitate şi sănătate în muncă din cadrul ITM Gorj au efectuat 18 controale pentru respectarea prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în care au fost depistate 17 neconformităţi pentru care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 7.500 de lei. Principalele nereguli pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: instruirea necorespunzătoare a personalului, lipsa instrucţiunilor proprii de la locurile de muncă, neevaluarea tuturor riscurilor existente, nesemnalizarea echipamentelor electrice.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here