Munca din spatele cortinei – O armată de oameni pentru scena perfectă

405

teatru (1)Piesele de teatru pe care le vedem pe scenă par, uneori, o joacă de copil. Pe lângă munca actorilor (cea care se vede în timpul spectacolelor), se adaugă şi cea a unei echipe întregi.

Ce înseamnă realizarea de costume, recuzita şi toate micile detalii din spatele scenei puţini se întreabă.

Circa 1500 de costume, folosite în peste 75 de spec-tacole se găsesc în garderoba Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu. Strânse de-a lungul timpului, acestea nici nu mai au loc în cabină, unele dintre ele fiind depozitate chiar şi pe hol. „La început, garderoba era suficientă, încăpeau toate costumele aici. Cu timpul s-au înmulţit. Am căpătat acum încă un spaţiu, o magazie unde vom băga costumele care nu se mai folosesc, din spectacole care, momentan nu se mai joacă şi aici să le păstrăm pe cele de acum”, a declarat actorul Ion Alexandrescu. Acesta spune că pentru actori lucrează o armată de oameni. Cei care dau viaţă personajelor nu s-ar putea descurca fără cei care creează lumea palpabilă a acestora, fără cei care transformă o simplă scenă de teatru într-o curte, un câmp, un interior de castel sau orice alt loc. „Înaintea unui spectacol avem o şedinţă cu scenograful şi regizorul. De aici începe treaba mea, a merciologului. Eu merg şi cumpăr de la nasturi, la fire de aţă sau orice altceva este nevoie. Tot ce trebuie pentru decoruri şi costume. Este greu, dar şi frumos. La premieră vedem pe scenă tot ceea ce am muncit noi”, a povestit Florin Ionescu, merciologul treatrului. Alături de acesta muncesc şi cele două croitorese, într-o mini-croitorie unde se realizează majoritatea costumelor.
Zeci de costume pentru o singură piesă de teatru
teatru (2)După realizare, acestea pleacă spre garderobă unde sunt gestionate de către alte două angajate. Acestea sunt, de fapt, persoanele care ştiu unde se află fiecare piesă de vestimentaţie în parte şi care, oricând, sunt capabile să îmbrace actorii care urmează să intre pe scenă. „Este o muncă grea dar cu multe satisfacţii. Noi răspundem pentru tot ce avem aici. Nu te poţi juca cu costumele. Oricând trebuie să ştim de unde le luăm şi de ce are nevoie fiecare actor”, a povestit Ana-Maria Nanu, costumieră. Munca din spatele unei piese de teatru începe încă de când este ales scenariul. Actorii învaţă rolurile, în timp ce restul, de la scenografi, la merciologi, costumieri şi cabinieri, muncesc pentru ca ideile să prindă formă. Aproape orice poate fi folosit pentru costume sau recuzită. Banii pentru acestea sunt o parte destul de importantă din bugetul instituţiei, mai ales că pentru fiecare spectacol în parte sunt folosite cel puţin 10 costume, numărul acestora putând trece şi de 70 sau 80.
Dorina CIOPLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here