În octombrie 2016, locuitorii orașelor Motru, Drobeta Turnu Severin și Giurgiu au fost informați și încurajați să predea corect spre reciclare deșeurile electrice și electronice. Aproape 200 de participanți au contribuit la colectarea a 1,2 tone DEEE. Pornită în luna mai 2016, campania națională Orașe Curate este o inițiativă a Organizației ECOTIC, dedicată informării, conștientizării, precum și colectării deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) din mediul urban.
Campania a debutat în Botoșani cu rezultate foarte bune (3,4 tone DEEE colectate) și a continuat, în luna octombrie, în alte trei orașe din România. Pe rând, locuitorii din Motru, Drobeta Turnu Severin și Giurgiu au fost informați și încurajați să predea corect echipamentele electrice și electronice uzate la punctele de colectare ale partenerilor locali de salubritate. ECOTIC s-a bucurat de sprijinul autorităților publice locale, într-o inițiativă ce continuă eforturile organizației de a genera soluții locale cât mai cunoscute și eficiente în vederea colectării DEEE. Contextul general este unul presant, în condițiile în care, începând din anul 2016, România are o țintă națională obligatorie de colectare DEEE de minim 40%, țintă deja atinsă de ECOTIC încă din anul 2015.
Programul campaniei Orașe Curate, în luna octombrie, a fost următorul:
Drobeta Turnu Severin: 4 — 8 octombrie 2016
Motru: 10 — 14 octombrie 2016
Giurgiu: 10 — 14 octombrie 2016
ECOTIC este o organizație colectivă nonprofit, care gestionează deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) în numele a peste 550 de producători și importatori afiliați. ECOTIC asigură și supervizează întregul proces de preluare, transport, dezmembrare și reciclare astfel încât, la final, DEEE să nu mai reprezinte un pericol. Peste 90.000 tone DEEE au fost gestionate în sistemul ECOTIC, în cei 10 ani de activitate. Consultanța promptă și specializată oferită producătorilor de echipamente electrice, baterii și acumulatori este un element definitoriu al ECOTIC.
A.Stoica