Mort cărat cu tractorul prin apă, în lipsa unui pod

546

Situație inedită la Bumbeşti Pițic, unde localnicii din satul Ciovei se văd nevoiți de ani de zile să își transporte morții către cimitir pe un drum ce trece direct prin albia râului Galben, în lipsa unui pod pe care autoritățile îl promit de ani de zile. Așa s-a întâmplat și ieri, când oamenii au făcut rost de un tractor și o remorcă pentru a-l putea duce pe ultimul drum pe un consătean de-al lor, în vârstă de 62 de ani. Zeci de oameni au venit să fie alături de familia îndurerată, dar în remorca în care a fost pus sicriul cu trupul neînsuflețit au avut loc să urce doar câteva rude. Au fost preferați bărbații pentru ca aceștia să țină bine coșciugul și mortul să nu fie zgâlțâit prea rău la traversarea albiei râului.

Sătenii au trebuit să se despartă de mort pentru câteva sute de metri, ei fiind nevoiți să se ducă în aval pentru a ajunge la o punte care de abia mai rezistă și ea ruginii care o macină la fiecare ploaie. Oamenii sunt supărați pe autoritățile locale pentru că nu reușesc să rezolve problema podului, deși lucrări la o astfel de construcție au început în urmă cu mai bine de cinci ani. “Plătim impozite, plătim taxe, cred că nu cerem prea mult dacă vrem și noi aici un pod mai sigur, pe care să ne putem duce morții în siguranță pe ultimul drum. Avem un băiat în sat care face dializă, păi i s-a urât și mamei lui și celor de pe salvare să-l care pe brațe câte un kilometru și să-l treacă pe puntea asta. Să fie făcut un pod ca lumea, că după voturi știu să vină toți”, a spus una dintre femeile care mergea la înmormântare și era supărată pe politicieni că nu își onorează promisiunile.
Unul dintre preoții care a oficiat ieri veșnica pomenire a celui trecut în neființă, Emilian Crețoiu, e și el de acord cu enoriașii din parohia sa și e convins că anul acesta podul se va face de două ori, nu o dată, așa cum s-a tot promis până acum. “Noi trebuie să conlucrăm cu autoritățile locale și să ne facem treaba cât mai bine, dar problema acestui pod este una care îi supără foarte rău pe oamenii de aici. La cum stau lucrurile, anul acesta cred că podul va fi făcut de două ori. Odată va fi făcut acum în mai și apoi îl mai facem în noiembrie, iar apoi peste doi ani”, a spus, ironic, părintele. Preotul s-a obișnuit să facă naveta cu tractorul prin apă, nesperiindu-se atunci când valurile ajung până la treapta de sus pe care stă el urcat, în stânga șoferului. Mai greu este pentru rudele din remorcă, acestea, din fericire, neavând parte de astfel de experiențe, ceea ce le și face să se sperie mai ușor atunci când apa atinge baza remorcii tractate pe celălalt mal.
În cele din urmă, peripeția sătenilor se termină cu bine și toți reușesc să treacă pe malul celălalt fie în remorcă, fie pe puntea din cabluri mâncate de rugină. În ambele variante oamenii privesc trist spre cei trei piloni ai podului pe care autoritățile îl tot promit, pionii având ani buni de când așteaptă niște traverse peste ei pentru a putea deveni pod. Primarul din Bumbești Pițic, Michy Nioață spune că tocmai a comandat traversele respective și, ca urmare, podul se va și face anul acesta sau anul viitor, deși localnicii rămân convinși că nici peste doi ani nu vor avea construcția respectivă finalizată și executată ca la carte.
Gelu Ionescu

3 COMENTARII

  1. enoriasii sunt invatati de javra de cretoiu sa vorbeasca urat asta e popa…popii fac politica pai de cand?si pe vremuri era nedespartit de pienaru,iar cu primarul asta ceo mai avea ca saracu le a facut toate mofturile si gard la biserica din lupesti si ulite pietruite si podete peste parauri iar soferul de la primarie sta mai tot timpul cu buldo la rau si asta pe banii primariei, asta face saracu treaba si se gasesc niste guri cascate sa i batjocureasca ca s a vazut ales si sta cu curu in scaun.numai minciuni ca omul asta se zbate singur sa rezolve problemele noastre si noi il huiduim ca niste porci,si proasta asta lu badica tine cu popa nu se gandeste la dzeu

  2. ma intreb acum daca chiar a rasarit o speranta pt facerea acestui pod de ce popii cretoiu si popescu puiu instica vecinii mei si pe prostul de picu sa faca numai rau Sa se uite in curtea lor si sa gandeasca inainte de a face rau ca dumnezeu ii pedepseste pe ei in primul rand.Ar trebui o lege data ca pe vremea raposatului, popii sa stea in banca lor,nu i de ajuns ca ne jumulesc de bani la toate problemele ce se ivesc de moarte sau bucurie.RUSIME DOMNILOR POPI.LACOMILOR NU VA MAI SATURA DOMNUL.Sapun nu i a niciun bat la mormantare voi ne luati si pielea,o sa facem scris si noi pt asta

  3. situatia cam asa e la modu general. din pacate constructia podului este o necesitate. dar sa nu uite cuviosia sa, care probabil i-a lasat fara bani de motorina la tractor pe rudele mortului, pentru taxa incasata la inmormantare, ca pe militianu de Pienaru, care este autorul moral al dezastrului din comuna, inclusiv al podului, l-a sustinut vartos si pe fata in campania electorala pentru a ajunge primar.asa ca ciocu mic parinte si joc de patrafir.pentru banii incasati la slujbe as trece raul pe burta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here