Morega, prefect de Gorj: “Am iluminat judeţul, am alimentat cu gaze patru localităţi şi am salvat bebeluşii din Rovinari”

496

Dan Morega a fost uns prefect de Gorj în anul 2006, acesta rămând la cârma Prefecturii Judeţene mai puţin de un an zile. Deşi a avut un mandat scurt, Morega s-a remarcat prin proiecte realizate de maximă importanţă pentru judeţul Gorj. Remarcăm aici proiectul de iluminare al judeţului Gorj, pe o porţiune de 1473 de km, alimentarea cu gaze a patru localităţi, printre acestea aflându-se şi municipiul Motru şi stoparea mortalităţii infantile din Rovinari cauzată de apa infestată din localitate. Morega a reuşit, de asemenea, să pună la masa dialogului şefii partidelor politice din Gorj dar şi să oprească traficul în zona de centru a municipiului Târgu-Jiu, în care s-a permis de atunci doar circulaţia pietonală.

Aniversarea de joi de la Consiliul Judeţean este prilej de aducere aminte pentru şefii administraţiei publice judeţene care s-au remarcat în procesul de construire a democraţiei din Gorj şi în cel a realizării în judeţul rural a unor condiţiilor europene de viaţă. Este şi cazul prefectului din 2006, Dan Ilie Morega, care deşi a condus instituţia o perioadă scurtă s-a remarcat cu realizări semnificative pentru locuitorii judeţului Gorj. “Am venit la conducerea Prefecturii în aprilie 2006, în urma unor scandaluri între fostul prefect şi preşedintele Consiliului Judeţean de atunci. Eram preşedinte la Fondul Proprietăţii Statului. Îmi amintesc că, în una dintre zile, am fost sunat de la Guvern spunându-mi-se că în şedinţa de Guvern din ziua respectivă, la ora 16.00, urma să-mi fie pus în discuţie CV-ul. Ştiu că pentru numirea mea în funcţia de prefect a luat cuvântul atunci premierul Nicolae Văcăroiu, care mă cunoştea de dinainte de 1990. După analiza şi discuţiile din şedinţa de Guvern din 2006, am fost instalat, la scurt timp după, prefect al judeţului Gorj, punându-mi-se în vedere că judeţul se confruntă cu o serie importantă de probleme, dar şi că alegerile din noiembrie 2006, cele parlamentare dar şi cele prezidenţiale, băteau la uşă”, rememorează Dan Morega.

Gorjul iluminat, proiect prioritar!
Prefectul de Gorj reuşeşte apoi să mobilizeze toate forţele judeţului pentru a realiza iluminatul public pe o porţiune de 1473 de km. “Am dorit să realizez proiectul acesta legat de iluminat după ce am văzut că în judeţul Timiş se rezolvase acest aspect, în timp ce la noi existau localităţi care erau iluminate doar cu două, trei becuri. La noi, în Gorj, erau comune, mai ales pe Valea Amaradiei şi a Gilortului, care nu aveau trei becuri în toată comuna”, susţine Morega.

Conductele morţii, la Rovinari
Fostul prefect a bifat ca realizări însă un lucru extrem de important, uitat de mulţi, legat de mortalitatea infantilă din Rovinari, cauzată de apa potabilă infestată care circula prin sistemul de alimentare vechi al localităţii. Sub prefectul Caralicea Mărculescu, în Rovinari se înregistraseră 38 de cazuri de bebeluşi morţi în condiţii suspecte. Pe parcurs s-a realizat că copiii mureau din cauza apei potabile amestecate, din cauza ţevilor erodate, cu cea menajeră.
“Am oprit mortalitatea infantilă a copiilor nou-născuţi de la Rovinari, mortalitate cauzată de amestecarea apei menajere cu apa potabilă. Aflasem că, fiind erodate, conductele de alimentare cu apă au dus la amestecul apei potabile prin contactul cu apa menajeră, conductele în cauză fiind şi ele ruginite. M-am văzut într-o situaţie extrem de dificilă dar nu am disperat, i-am mobilizat pe cei de la termocentrala oraşului şi le-am atribuit reparaţia tuturor conductelor de alimentare cu agent termic, de la şcoli, spitale şi locuinţe.
Regiei Autonome a Lignitului i-am atribuit schimbarea conductelor de apă menajeră şi potabilă. Toţi lucrau în 4 schimburi, sub conducerea subprefectului de atunci, Ion Florescu. Am constituit un comandament de urgenţă pentru rezolvarea acestei probleme şi astfel am reuşit să stopăm mortalitatea infantilă şi să rezolvăm problemele deosebit de grave care erau atunci la Rovinari. Muriseră 38 de copii nou-născuţi în perioada fostului prefect Caralicea”, povesteşte, îngândurat, Morega.

Alimentarea cu gaze la Motru şi Turceni
“Ca obiectiv major am avut şi alimentarea localităţilor cu gaze, reuşind performanţa de a alimenta un număr de patru comune de pe Valea Gilortului, şase de pe Valea Amaradiei şi oraşul Turceni, Mătăsari. Am obţinut Hotărâre de Guvern pentru Mătăsari şi Motru, legat de introducerea gazelor pentru locuitori şi pentru instituţii”, spune Morega care menţionează că la Motru, deşi aveau aprobări luate atunci, abia după 10 ani a catadicsit Consiliul Judeţean şi foştii prefecţi să finalizeze hotărârea obţinută în 2006. “Abia în termen de 10 ani de la obţinerea de către mine a H.G, privind alimentarea cu gaze a Motrului, foştii preşedinţi ai Consiliului Judeţean şi foştii prefecţi au reuşit, într-un final, în 2006-2007 să alimenteze cu gaze locuinţele din municipiu şi instituţiile”, a completat fostul înalt funcţionar public.

Facultatea de Drept, reînfiinţată
Morega reaminteşte că în perioda respectivă se desfiinţase şi Facultatea de Drept din Târgu-Jiu. “Cei care lucrează în administraţie nu trebuie să uite că fusese desfiinţată Facultatea de Drept din oraş iar copiii gorjenilor luaseră drumul Craiovei şi a Sibiului, pentru a studia această disciplină. Am reuşit să readuc facultatea înapoi la Târgu-Jiu cât şi alte specializări pentru alte facultăţi. Desigur că în atenţia mea au fost şi alte probleme cetăţeneşti, restituirea către cei îndreptăţiti a terenurilor şi a pădurilor, anularea unor hotărâri ale comisiei judeţene care împroprietăreau pe unii în mod ilegal dar şi de acordare a titlurilor de proprietate celor îndreptăţiti”, mai subliniază Morega.

Centrul Târgu-Jiului, doar pentru pietoni
Morega a avut un aport substanţial şi în stoparea circulaţiei rutiere în centrul municipiului, zona în cauză fiind redată pietonilor. Morega a blocat prin ordin al prefectului hotărârea CL Târgu-Jiu care era legată de circulaţia în buricul oraşului, găsind alternativă pentru circulaţia rutieră.
“Toate aceste realizări şi multe altele au făcut ca PSD-ul să câştige alegerile în unicul judeţ din Oltenia”, susţine fostul prefect care a demonstrat că şeful acestei instituţii se poate implica în astfel de proiecte pentru comunitate, în ciuda faptului că natura funcţiei îl obligă pe prefect să fie oarecum încorsetat de lege. “Cred că Instituţia Prefectului Judeţului Gorj a fost respectată de cetăţeni şi s-a impus ca o instituţie care reprezenta cu adevărat Guvernul în teritoriu”, a conchis Morega. Trebuie remarcat că din punct de vedere politic, Morega a fost singurul prefect care a avut iniţiativa de a încheia un pact de colaborare cu toţi şefii partidelor politice din Gorj. Şefii organizaţiilor erau consultaţi periodic de prefect, înalt funcţionarul cerându-le acestora, la rândul său, sprijin. Prin acestă metodă, s-au diminuat în mod miraculos criticile nefondate ale Opoziţiei din Gorj la adresa Puterii de atunci.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here