Morega: “Ministrul Energiei este slab, are pârghiile să-l demită simplu pe Ciurel, dar ezită să o facă”

505

Preşedintele Institutului de Analiză şi Investigaţii Publice şi Politice, Dan Morega, crede că elanul lui Laurenţiu Ciurel va fi tăiat după Ziua Naţională a României, asta chiar dacă fostul politician are să-i reproşeze deja o mare lipsă de curaj în privinţa schimbărilor de la CEO actualului ministru al Energiei, Victor Grigorescu. Morega susţine că ministrul are toate pârghiile necesare destituirii lui Ciurel, acesta fiind inculpat într-un dosar penal care vizează CEO, dar şi urmare a rezultatelor financiare ale societăţii, dar nu uzează de acestea aşteptând, probabil, un nou pas greşit al directorului companiei din Gorj. Cu toate acestea, Morega numără zilele lui Ciurel în fruntea Complexului Energetic Oltenia şi vede deja cine îi vor fi înlocuitorii.

“Mi se pare o lipsă de bun-simţ a lui Ciurel legat de demisie apoi, am impresia, că este destul de slab şi ministrul Energiei în ceea ce priveşte luarea unei măsuri radicale la Gorj. În condiţiile în care Ciurel a cauzat prejudicii CEO, vorbim de pierderile companiei în 2014, relevante, dar şi de cele din 2015, neînregistrate în contabilitate. Vorbim şi de pierderile cu Berbeştiul, dar şi de cheltuielile neînregistrate cu certificatele de CO2. Deci practic, ministrul, care eu spun că nu este tehnocrat, poate să-l demită pe Ciurel, simplu şi fără echivoc! Face o verificare scurtă, cu profesionişti, legat de activitatea lui Ciurel, iar concluziile sunt deja cunoscute. Constată cu uşurinţă că acesta nu şi-a îndeplinit criteriile de performanţă şi gata, îl demite. Nu trebuie să îl lase pe Ciurel să-şi dea demisia, nu trebuie să-i lase acest drept”, a declarat, ieri, Morega. Acesta susţine că ministru are în mână AGA, dar, pe motiv că nu are experienţă în management, se codeşte să ia o decizie drastică la Gorj. “Dacă avea experienţă până acum îl schimba pe Ciurel. Grigorescu este jurist de profesie, nu are experienţă în energie şi nici în activitatea de management, iar asta se vede. În final, însă, îl va schimba pe Ciurel şi sper ca după 1 Decembrie CEO să aibă o altă conducere”, a declarat Morega, criticând, în continuare, neregulile din structura de la Gorj. De altfel, şeful IAIPP crede că ministrul îl poate schimba automat pe Ciurel şi urmare a dosarului penal al acestuia.

Manageri generali adjuncţi în CEO
Morega susţine, de asemenea, că ministrul nu trebuie să se teamă că nu are pe cine pune în locul lui Ciurel la cârma CEO. “Mulţi dintre mineri şi energeticieni au vorbit despre Ciobotărică. Acesta ar putea să-i ia astfel locul lui Ciurel în timp ce în conducere vor fi puşi, ca manageri pe domeniul energetic şi minier, cei pe care i-am exemplificat recent. Vor fi oameni din CEO, nu de import”, a mai spus acesta.
“Manager general trebuie să fie o persoană cu calităţi manageriale deosebite. Ar trebui să fie cineva din domeniul energetic. L-aş vedea pe Motocu în funcţie, dar şi pe Pisc. Ca manager pe minerit, ministrul are de unde alege, deoarece sunt mulţi în CEO bine pregătiţi profesional.
Este vorba despre Trotea, Iacob, Daviţoiu, toţi marginalizaţi, dar îl poate alege chiar şi pe Dafinoiu, aflat într-o structură inferioară de conducere. Există astfel marea posibilitate ca managerul să-l numească pe cel de la Divizia Financiară, manager general al CEO, iar restul ar putea fi manageri generali adjuncţi”, a conchis Morega, aşteptând cu nerăbdare marile schimbări de la CEO.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here