Morega, critic în criza facturilor: ,,Ministrul Energiei, șeful ANRE și cel al Consiliului Concurenței trebuiau demiși!”

1110

Fostul deputat Dan Morega s-a arătat vehement, la finalul săptămânii trecute, la adresa principalilor vinovați în criza costurilor ridicate la principalele utilități. Președintele Institutului de Analize și Investigații Publice și Politice Gorj a menționat că atât ministrul Energiei, cât și șeful ANRE și cel al Consiliului Concurenței trebuiau demiși, ca urmare a exploziei prețurilor în piață și a nenorocirilor pe care le-au îndreptat spre românii ajunși în imposibilitatea de a-și achita facturile, unii clacând psihic.

,,Oamenii manifestă tristețe dar și ură la adresa celor care guvernează țara și își bat joc și nu îi interesează de soarta oamenilor, afectați de facturile care s-au dublat, triplat pentru mulți dintre consumatori. Știți foarte bine că PNL și PSD dar și UDMR s-au întâlnit să stabilească un plan de măsuri pentru ianuarie și februarie, legat de costurile ridicate la facturi. Au stabilit, în final, pentru februarie dar măsurile sunt utopice. Ele nu vin să diminueze în mod drastic facturile. Au rămas, în continuare, facturi care și au venit mari cu toate compensările, plafonările și subvenționările promise. Că trebuie spus și asta, guvernanții folosesc astfel de cuvinte care bulversează, când, de fapt, nu mai înțelege nimeni nimic”, a declarat președintele IAIPP. Dan Morega a explicat că la sediul IAIPP, pentru trei birouri, factura la gaze a urcat la 1100 de lei. Cu 5% mai mult decât factura primită în luna ianuarie. ,,Este inadmisibil așa ceva, la o temperatură de 21-23 de grade… Dar, și mai grav, m-a întristat faptul că au fost gorjeni care au vrut să își pună capăt zilelor, au făcut depresie, și-au pus ștreangul de gât, au vrut să se sinucidă disperați că nu au cu ce plăti aceste facturi”, a spus Morega, indicându-l drept culpabil pentru situația în care s-a ajuns pe ministrul Energiei, Virgil Popescu. ,,Ministrul rușinii sau a uciderii poporului român este cel de la Energie, Virgil Popescu. El trebuia destituit de urgență, alături de cel de la ANRE, Dumitru Chiriță, dar și de cel de la Consiliul Concurenței, Bogdan Chirițoiu. Pentru că ei trebuiau să gestioneze așa cum trebuia relația dintre producător, stat, beneficiar. Ori respectivii nu numai că nu au făcut nimic, ci chiar și facilitat creșterea prețurilor. Mai mult, suntem țara din Europa care ne situăm pe primele locuri în ce privește prețurile ridicate atât la energie cât și la gaze”, a subliniat președintele IAIPP. ,,Singura cale de a intra în normalitate este revenirea la prețuri subvenționate, plafonate. Să ajungem la prețurile pe care le-am avut anul trecut”, spune Morega, cele susținute de acesta fiind menționate public de nenumărați analiști. ,,Vinovați pentru aceste preturi sunt nu numai liberalii ci și pesediștii, care au votat pentru liberalizarea prețurilor la gaze și curent. Optzeci la sută din populație nu are bani cu ce să își plătească aceste facturi. Cât să mai rămână de mâncare, cât să mă rămână de îmbrăcat? Ajungi într-o stare de depresie. Mai ales pensionarii”, a mai spus Morega, supărat că se închid grupuri energetice la CEO în timp ce Germania și Polonia majorează producția de energie electrică pe cărbune.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here