Momentele fierbinţi ale anului 2011

500

pag 3Anul 2011 care tocmai se încheie a fost şi de data aceasta plin de evenimente care mai de care mai condimentate. Nu au lipsit din peisaj clinciurile politice, loviturile sub centură, alianţele, certurile şi împăcările şocante.

Şi evenimentele mondene marcate de persoanele publice din Gorj şi-au făcut loc printre problemele politice şi cele sociale cu care s-au confruntat gorjenii în ultimele 12 luni. Evenimentele notabile care au marcat anul le-am marcat şi noi, aşa cum deja v-am obişnuit, într-o retrospectivă Gorjeanul la final de 2011. Rubricile sunt aceleaşi de la prima ediţie, personajele diferă.

Demisul anului

Ionel Manţog poate primi cu uşurinţă titulatura de ,,demisul anului 2011” deoarece în martie, când acest lucru părea imposibil, a fost detronat din funcţia de director economic al Complexului Energetic Turceni, funcţia s-a fiind ştearsă din organigrama unităţii. Manţog primeşte însă funcţia de consilier al directorului general al CE Turceni, Octavian Graure, funcţie pe care o preia după o lungă perioadă de concediu medical, semn că nu i-a convenit deloc noua sa activitate. Cu toate acestea, Manţog îşi preia atribuţiile de serviciu, şi face tot posibilul să obţină o funcţie de director economic în noul Complex Energetic Oltenia. Deocamdată nu a avut succes, dar cum lucrurile s-au schimbat în favoarea sa la PDL Gorj, anul viitor poate îi va aduce lui Ionel o promovare profesională. În ce priveşte politica, Manţog încă se consideră autosuspendat din PDL Gorj, măsură pe care politicianul şi-a impus-o singur tot în cursul lui 2011.

Promovatul anului

Mădălin Giurcău, şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Gorj s-a bucurat anul acesta de o promovare neaşteptată. A fost susţinut pe funcţie de UNPR, cu unele reţineri din partea actualilor colegi, a promovat concursul pe post, la a doua încercare, şi s-a instalat în funcţia Mihaelei Răducan. La scurt timp, împotriva sa se fac diligenţe pentru demiterea sa din funcţie şi i se retrage sprijinul politic la partid. La final de 2011, Giurcău este şi pe funcţie şi în partid, semn că cineva ,,acolo sus” îl iubeşte.

Abandonul anului

Marcel Hoară a abandonat de tot PDL Gorj când a realizat că nu îşi are locul în echipa de conducere a organizaţiei, în ciuda realizărilor sale profesionale cu care se lăuda înainte de scrutin. Hoară şi-a făcut bagajele şi a plecat din Gorj mutându-se cu tot cu carnetul de partid la Ilfov. A candidat de altfel şi acolo în organizaţia PDL pentru o funcţie de conducere dar a fost răsplătit în final, la fel ca la Gorj adică cu zero funcţie. Se mai ţine cu dinţii de UM Sadu, deşi trece pe la uzină doar să îşi mai încaseze bonificaţiile. O dată cu Hoară şi-a luat zborul de la Gorj şi ,,secretara” acestuia Iulia Furfurica, fostă membră a PDL Gorj, care locuieşte tocmai în Ilfov unde îşi construieşte o vilă şi familia Hoară.

Transferul anului

Dan Ilie Morega a renunţat în 2011 la statutul de deputat independent şi a devenit membru al UNPR. După o funcţie de vicepreşedinte la nivel naţional, Morega este promovat şef al UNPR Gorj, funcţie pe care o ocupă şi în prezent după detronarea lui Marius Vlaicu. Morega a pus recent pe tavă postul său lui Florin Cârciumaru, dacă acesta ar vrea să treacă în UNPR.

Demisia anului

La această categorie îl declarăm câştigător pe Constantin Preoteasa, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj care nu şi-a dat însă demisia din funcţie ci s-a retras spre pensie deşi ar fi putut să rămână în continuare în postul pe care l-a ocupat o lungă perioadă de timp. Sunt destui care îi regretă, de altfel, acum gestul său, mai ales după scandalul izbucnit în interiorul instituţiei ca urmare a retragerii sale. Momentan Preoteasa este încă pe funcţie, acesta aşteptând ca intrarea sa în pensie să fie aprobată.

Alesul anului

Ion Ruşeţ este alesul anului 2011 după ce în cadrul alegerilor din PDL Gorj a reuşit să se impună câştigător al scrutinului intern, reuşind să îşi impună echipa sa în detrimentul celei a lui Ionel Manţog. 446 de pedelişti i-au dat votul lui Ruşeţ pe 19 martie, iar noul ales a promis că va câştiga viitoarele alegeri din Gorj. De nouă luni PDL Gorj se află în reorganizare.

Curajosul anului

Marian Rotaru, primarul PSD al comunei Leleşti, a fost un curajos şi atunci când a renunţat la funcţia de vicepreşedinte al organizaţiei, şi când s-a luat la cerată cu şeful partidului, Florin Cârciumaru, şi când l-a adus sub acoperişul său pe Mircea Geoană şi atunci când şi-a criticat conducerea organizaţiei, în ciuda reacţiilor colegilor săi. De altfel, tot curajos a fost Rotaru şi când a declarat că trebuia să rămână independent.

Trădarea anului

Dialogul dintre Farfuridii şi Brânzovenescu ai lui Caragiale cu “Trădare să fie! Dar să ştim şi noi!”, i se potriveşte mănuşă primarului PSD al comunei Vladimir, Aurel Băcanu Vladimirescu. Edilul local a fost surprins la o şedinţă a UNPR la Craiova purtând la gât o eşarfă cu însemnele progresiste. ,,Trădătorul” de partid nu a fost pedepsit în nici un fel de şefii PSD Gorj ci doar adus cu picioarele pe pământ în momentul în care în jurul său s-a creat vâlvă mare. Primarul a şi semnat pentru UNPR un angajament în biroul lui Gabriel Oprea.

Ţeapa anului

Dacă în 2010 ţeapa anului era Electra, în 2011 ţeapa anului a devenit Complexul Energetic Oltenia. CEO a parcurs spre înfiinţare aceiaşi paşi şi a rămas în stand-by până înainte de alegerile de anul viitor. Subiectul CEO a stârnit numeroase discuţii, negocieri şi ceva cheltuieli.

Cearta anului

Dian Popescu şi Ion Călinoiu s-au înţeles şi anul acesta ca şoarecele şi pisica. S-au certat, s-au împăcat şi iar s-au înţepat.

Între cei doi există anumite animozităţi care sunt ascunse de ochiul publicului singurul care a reuşit să calmeze cât de cât spiritele, între cele două personaje politice, fiind Florin Cârciumaru. De altfel, la cheful de final de an organizat de Dian Popescu la Ţicleni, Călinoiu nu a fost invitat.

Documentul anului

USL Total, protocolul încheiat de PSD cu PNL în tot Gorjul, este documentul anului 2011. Acest protocol este unic la nivel de ţară demonstrând că liberalii şi social-democraţii pot colabora pentru bunul mers al Uniunii în judeţul Gorj.

Căsătoria anului

Fiica vitregă a senatorului Ion Ruşeţ şi-a pus pirostriile la finalul lunii iulie. Toată spuma Gorjului a fost prezentă la nunta Monalisei cu Bogdan Bătrânca, care s-a organizat la Drăguţeşti, după ce cuplul s-a cununat civil la Motru. O a doua nuntă s-a organizat apoi la Olt, la mire acasă. În ciuda numărului mare de invitaţi, şi a amplorii evenimentului, gurile rele spun că mirii ar fi trecut prea rapid de lunile de miere. Nunta a fost însă evenimentul monden al anului 2011.

Bârfa anului

Condescu candidat la alegerile parlamentare care vor avea loc peste patru ani poate fi considerată bârfa anului, cu atât mai mult că se cunoaşte implicarea sindicalistului mai nou în media dar şi în politica din Gorj. O retragere a lui Condescu de la sindicat şi intrarea sa în politică pentru un loc de parlamentar ar fi un gest onorabil de ieşire din scena sindicală pentru cel care a tras la greu sforile în Gorj în ultimele două decenii, rămânând însă în picioare în ciuda numeroaselor plângeri şi dosare penale care i s-au făcut. De altfel, doi sindicalişti au mandate de parlamentari de ce nu ar avea şi Condescu unul?!

Cuplul anului

Divorţul, împăcarea, partajul şi acum iar împăcarea dintre Adrian Zamfirescu şi judecătoarea Elena Gheju, fostă Zamfirescu, nu ne opreşte să îi catalogăm pe cei doi drept “cuplul anului 2011”. De altfel, telenovela începută în acest an va continua şi anul viitor.

Arestatul anului

Primarul comunei Fărcăşeşti, Constantin Pârvulescu, a fost arestat în primăvara acestui an pentru fapte de corupţie. Din martie şi până în prezent a fost ţinut în arest, în ciuda încercărilor sale repetate de a pleca acasă. Şi în prezent edilul se află după gratii.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here