Momeli la vizuină pentru vulpile din judeţ

1396

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj a dat startul din această săptămână campaniei de vaccinare antirabică la vizuină a vulpilor din judeţ.

În cadrul campaniei din această primăvară, vor fi plasate 1.650 de momeli cu vaccin antirabic la vizuina vulpilor. Parteneri în această campanie, alături de medicii veterinari, sunt şi paznicii fondurile de vânătoare din judeţ. Distribuţia vaccinurilor va fi manuală, acţiunea fiind suportată din bugetul de stat. “În cursul zilei de marţi am distribuit cele 1.650 de momeli cu vaccin oral. Acestea vor fi plantate de către paznicii fondurilor de vânătoare, sub coordonarea medicului veterinar oficial care se va deplasa la vizuini alături de paznic. Avem 44 de fonduri de vânătoare în judeţ, astfel că se vor aplica momeli la vizuină pe tot teritoriul judeţului, adică al celor 44 de fonduri de vânătoare. Oamenii au fost deja instruiţi, deci ştiu condiţiile de manipulare şi utilizare a vaccinurilor. Este de precizat faptul că gorjenii trebuie să ştie că timp de 15 zile de la punerea momelilor la vizuină este interzisă vânătoarea, iar după 45 de zile începe campania de vânătoare oficială. Din fericire, nici anul trecut, nici acum în 2016 nu a fost depistat nici un caz pozitiv de rabie la vulpi”, a declarat Nicolae Călescu, directorul executiv al DSVSA Gorj.
Pentru a preveni apariţia cazurilor de rabie, Direcţia Sanitar-Veterinară Gorj are câteva recomandări pentru gorjeni: să se efectueze vaccinarea împotriva rabiei la animalele de companie, să se evite contactul cu animale sălbatice şi cele fără stăpân, copiii să fie învăţaţi să nu atingă niciodată animale necunoscute, chiar dacă acestea par prietenoase. Totodată, persoanele care observă un animal sălbatic care se comportă neobişnuit, trebuie să raporteze cazul autorităţilor sanitar-veterinare locale, dacă oamenii sunt muşcaţi de animale este nevoie să apeleze la ajutor medical de urgenţă, iar în cazul animalelor de companie care au fost muşcate, proprietarii acestora trebuie să se adreseze medicului veterinar.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here