Modificări la Legea antifumat

487

Senatorii din Comisia juridică au fost de acord cu o serie de amendamente la Legea antifumat. Potrivit acestora, spaţiile închise unde nu se poate fuma sunt doar cele cu pereţi de jur împrejur, în schimb se va putea fuma în camere special amenajate.

Parlamentarii vor să modifice definiţia spaţiului unde se poate fuma. Spaţiul public închis este definit ca orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate sau de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu excepţia spaţiilor cu destinaţie locativă. Într-o nouă definiţie, la locul de muncă, spaţiul închis este cel care “are un acoperiş, plafon sau tavan, şi care este încadrat de pereţi, de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă, astfel cum este definit în legea securităţii şi sănătăţii în muncă 319/2006, cu modificările ulterioare”.
Potrivit modificărilor, fumatul va fi permis în camere special amenajate, care să servească exclusiv fumatului şi activităţilor asociate fumatului, cum ar fi de exemplu consumul de cafea, băuturi calde sau băuturi răcoritoare.

Sancțiuni pentru nerespectarea legii
Persoanele juridice care nu vor respecta interdicţiile propuse referitoare la fumat vor risca din partea autorităţilor sancţiuni cu înăsprire graduală, reiese din proiectul de lege. În funcţie de a câta abatere este, sancţiunile aplicabile persoanelor juridice pot fi: la prima abatere – amendă de 5.000 de lei; la a doua abatere – amendă de 10.000 de lei, la care se va adăuga suspendarea activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la aplicarea acestei sancţiuni complementare; la a treia abatere – amendă de 15.000 de lei, la care se va adăuga închiderea unităţii.
Cât privește persoanele fizice, acestea vor risca amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei dacă fumează în spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun sau în locurile de joacă pentru copii. De asemenea, sancţiunea va fi valabilă pentru consumul de tutun în unităţile sanitare, cele de învăţământ şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here