Moaștele Sfântului Ioan cel Milostiv la Parohia Roșiuța, Motru

775

Vineri, 3 aprilie 2015, Moaștele Sfântului Ioan cel Milostiv s-au aflat pentru aproape trei ore la Biserica Parohiei Roșiuța, din Municipiul Motru, fiind însoțite de către consilierul cultural mitropolitan, Părintele protopop Grigore Vulcănescu. Sfântul Ioan cel Milostiv a fost vestit pentru blândeţea şi milostivirea lui, de aceea a şi fost ales de popor, ca să fie Patriarh al Alexandriei, sub domnia Împăratului Heraclius. El a păstorit Biserica din Alexandria, timp de zece ani, ca păstorul cel bun, care îşi pune sufletul pentru oile sale, păzindu-le de păgâni şi de eretici.

A fost pentru toți un exemplu de blândeţe, milostenie, şi dragoste de oameni. De multe ori spunea: “Dacă voiţi să fiţi neam nobil, nu căutaţi aceasta în nobleţea sângelui sau a averii, ci în nobleţea virtuţii, căci numai aceasta este adevărată”! Știm că mulți dintre sfinţii Lui Dumnezeu au fost bogaţi în virtutea milostivirii, dar Sfântul Ioan cel Milostiv a strălucit covârşitor prin ea, dedicându-şi cu totul viaţa acestei dumnezeieşti virtuţi!

“Am primit, astăzi, Mâna cea dăruitoare a Sfântului Ioan cel Milostiv”
Părintele Paroh Ioan Fotescu a apreciat faptul că: “Am primit, astăzi, Mâna cea dăruitoare a Sfântului Ioan cel Fotografie0155_001Milostiv, cu emoție, cu foarte mare emoție, pentru că așa cum știm, trăim niște vremuri tulburi, de grea încercare, iar această procesiune reprezintă pentru mine un semn de prețuire pentru toți credincioșii Parohiei Roșiuța, pentru turma pe care o păstoresc! De aceea, ne-am luptat ca să aducem o binecuvântare a Lui Dumnezeu, acest sfânt care să ne ocrotească, pe cei din parohia noastră, pe toți credincioșii noștri, iar acum am trăit emoția omului de rând, ca să iasă totul bine, așa cum scrie la carte, după principiul pe care l-am învățat în seminar, de a forma un nucleu în jurul căruia să înflorească parohia aceasta! Surpriza a fost că din suita cu care au sosit sfintele moaște, să facă parte și Fotografie0156Părintele profesor Dincă Mihail, profesorul meu de teologie dogmatică, un îndrumător pentru mine, un om care mi-a spus că nu putem reuși cu jumătăți de măsură! Chiar m-am bucurat că a apreciat momentul acesta deosebit, Părintele profesor, iar aceasta mi-a dat curajul să cred că avem atâtea posibilități prin care să dovedim că merită să credem în ortodoxia noastră, cu care trebuie să ieșim în față, că așa cum ne învață Mântuitorul Hristos, «să aprindeți lumina credinței voastre, prin faptele voastre cele bune, ca toți cei care păcătuiesc, să facă pasul către Dumnezeu!». La douăzeci de ani de preoție, nu mă gândeam să am emoții ca la începutul preoției! Toate sunt spre binele nostru, prin purtarea de grijă a Lui Dumnezeu, iar credincioșii mei intră într-o perioadă de adâncă smerenie, până la Învierea Domnului! Le-am spus că în Săptămâna Mare, dacă nu pătimim împreună cu Hristos și dacă nu îngropăm ispitele și greutățile, nu putem să ne bucurăm cu adevărat de Sărbătoarea Învierii”!

“Acel sfânt care dăruia, ca să ajute pe toți cei care aveau nevoie de lumina credinței”
În încheiere, Părintele Paroh Ioan Fotescu a mulțumit ÎPS Părinte Irineu, subliniind că trimițându-ne moaștele Sfântului Ioan cel Milostiv, Mitropolitul Olteniei a dovedit că ne iubește și pe noi, așa cum iubește toate lăcașele de cult de pe cuprinsul Arhepiscopiei Craiovei. “Mulțumesc în numele parohiei, mulțumesc în numele iubitorilor de Fotografie0158bine, mulțumesc în numele tuturor celor care ați renunțat pentru moment la grijile cele cotidiene, pentru ca toți cei prezenți să ne bucurăm de o frumoasă slujbă, de un moment deosebit în parohia noastră, acela de a avea în mijlocul nostru mâna cea dreaptă a Sfântului Ioan cel Milostiv, acel sfânt care dăruia, ca să ajute pe toți cei care aveau nevoie de lumina credinței! E bine să ne gândim la cuvintele: «Ioane, nu poți tu dărui, așa cum îi spune Dumnezeu, cât poți de la mine primi!». Deci, și noi să învățăm să dăruim, pentru că Dumnezeu ne va răsplăti, ne va da binecuvântare, ne va da putere în tot ceea ce facem! În numele credincioșilor Parohiei Roșiuța, dorim sărbătoare binecuvântată tuturor celor care așteaptă cu bucurie Învierea Domnului!
Profesor, Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here