Mituri despre ciuperci

819

ciuperciCiupercile se deosebesc în funcţie de compoziţia lor dar şi de valoarea nutritivă în funcţie de specie, dar şi de substratul pe care ele cresc. În ceea ce priveşte ciupercile au apărut numeroase adevăruri cu referire la proprietăţile ciupercilor comestibile, dar au apărut şi o serie de mituri (false) despre ciuperci, mituri care nu fac altceva decât să le deprecieze mult din calităţile lor.

Ciupercile datorită proteinelor în număr foarte mare, pot înlocui carnea?

Fals. Proteinele conţinute de ciuperci au procente de 2% şi 5%, valori mult mai mici faţă de carne.

Dar, proteinele din ciuperci sunt aproximativ la fel ca cele pe care le conţine carnea (sunt anumite ciuperci care au 6-7 dintre cei 9 aminoacizi esenţiali; combinând ciupercile comestibile, pot rezulta tot atâţia aminoacizi esenţiali, dar mult mai puţini).

Ciupercile conţin calorii puţine, indicate în dietă.

Ciupercile au puţin calorii, dar raportul dintre calorii şi proteine la 100 de grame este mai mare decât în cazul cărnii slabe. Datorită fibrelor pe care ciupercile le conţin, acestea sunt indicate în diete şi oferă şi un tranzit intestinal bun.

Ciupercile au multe vitamine?

Ciupercile nu se numără printre legumele care ne-ar putea oferi numeroase vitamine. Vitaminele de care beneficiem din partea ciupercilor sunt vitamina D şi vitaminele B. Ciupercile pot fi o sursă bogată de vitamina D, dar aceasta depinde de modul cum au fost crescute şi din ce specie provin.

Ciupercile conţin minerale

Da. Ciupercile conţin multe minerale (potasiul şi fosforul sunt în proporţie destul de mare). În schimb cantitatea de calciu din ciuperci fiind este destul de mică în comparaţie cu necesarul de calciu al organismului.

Ciupercile, sănătate curată?

Fals. Sunt ciuperci comestibile şi tinere, depinde de specie, care pot fi nocive sănătăţii, dacă nu se fierb bine. Ciupercile bătrâne nu fac bine stomacului sau ficatului. De asemenea specialiştii recomandă pentru cardiaci să consume cât mai puţine ciuperci sau doar ocazional.

Ciupercile, afrodisiace?

Ciupercile au şi acţiune afrodisiacă, dar acţiunea lor nu este una destul de ridicată în acest sens.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here