Mitropolitul Olteniei, patru ani de la întronizare

366

Credincioşii din Oltenia vor sărbători mâine (vineri, 27 iulie) patru ani de la instalarea Înalt Preasfinţitului Irineu în scaunul de Mitropolit al Olteniei şi Arhiepiscop al Craiovei. În Craiova, momentul va fi marcat prin oficierea Sfintei Liturghii la Catedrala Mitropolitană “Sfântul Dumitru”, răspunsurile la strană fiind date de Grupul Psaltic “Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir”, coordonat de prof. Victor Şapcă.

IPS Părinte Mitropolit Irineu s-a născut la data de 16 noiembrie 1957, în comuna Perișani – județul Vâlcea, primind la botez numele de Ioan. După absolvirea școlii în satul natal, în anul 1974, a intrat ca frate la Mănăstirea Frăsinei. A absolvit Seminarul Teologic “Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova, apoi cursurile de teologie şi doctorat la Institutul Teologic din Bucureşti. A urmat de asemenea cursuri de perfecţionare la Grenoble, Paris, Londra şi Ierusalim. IPS Părinte Mitropolit Irineu a participat activ la diferite simpozioane și întruniri ecumenice în țară și peste hotare, publicând numeroase cărţi şi articole de specialitate.
IPS Irineu a fost ales în scaunul de Mitropolit al Olteniei şi Arhiepiscop al Craiovei în şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din data de 8 iulie 2008. Solemnitatea de instalare a avut loc în data de 27 iulie 2008, la Catedrala Mitropolitană “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, în prezenţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În prezent este decan al Facultăţii de Teologie, Istorie şi Ştiinţe ale Educaţiei a Universităţii din Craiova şi membru de onoare al Academiei Române.
C.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here