Mitropolitul Irineu a oficiat slujba de la Cămărăşeasca

362

Câteva sute de credincioşi gorjeni au participat la Mănăstirea “Sf. Ioan Botezătorul” – Cămărăşeasca din Tg. Cărbuneşti la Praznicul “Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul”, cu prilejul hramului sfântului lăcaş. Cei prezenţi, ascultând cu smerenie Sfânta Liturghie oficiată de ÎPS Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi din protoieria Tg. Cărbuneşti, au pregustat din cuvântul care ne îndreaptă spre Dumnezeu şi spre lumina mângâietoare a credinţei dătătoare de speranţă şi de încredere în faptele la care ne îndeamnă Tatăl Ceresc.

Pe scena unde a fost amenajat altarul de vară au răsunat ecourile unei slujbe care a încântat sufletul gorjenilor prezenţi la sărbătoare, iar toţi cei prezenţi au mulţumit Bunului Dumnezeu pentru că le-a adus încă o dată în această grădină a smereniei pe Întâistătătorul credinţei noastre strămoşeşti. Mulţumind cu aleasă preţuire măicuţelor mănăstirii, având în fruntea lor pe Maica Stareţă Cristofora Drăghici, adresând mulţumiri autorităţilor locale din Tg. Cărbuneşti, în frunte cu Primarul Viorel Mazilu şi cu doctorul Constantin Târziu, ambii fiind prezenţi la festivitate, Mitropolitul Olteniei a ţinut să sublinieze că “Sf.Ioan Botezătorul este prăznuit astăzi, nu ca la naşterea lui, de la 7 ianuarie, când îl cinstim după Botezul Domnului, ci, îi cinstim Tăierea Capului, sau, mai precis, prăznuim mutarea sa la cele veşnice. Acest moment greu pentru ucenicii săi şi pentru cei care l-au cunoscut pe Ioan Botezătorul, în primul rând pentru Mântuitorul Iisus Hristos, care a fost botezat de Sf. Ioan Botezătorul, poate fi socotit ca un moment greu, întrucât Ioan Botezătorul a fost răpus de sabia lui Irod în temniţa imperială pentru că îl mustra pentru păcatele sale. Acest moment, ales de diavolul, bineînţeles, nu este deloc justificat şi nici lăudabil, deoarece Irod, în timpul unei petreceri cu demnitarii şi supuşii săi, în urma unui dans păcătos al Salomeii, fiica Irodiadei, ne dovedeşte ce semnifică domnia păcatului într-un moment de pierdere sufletească şi raţională”. Subliniind că “Sf. Ioan Botezătorul este cel mai mare bărbat născut din femeie”, cum ne spune Mântuitorul Iisus Hristos, Înalt Preasfinţitul Mitropolit a mai adăugat că Înaintemergătorul Domnului Iisus Hristos “este proorocul proorocilor, dreptul drepţilor, este omul care strigă în pustie, pregătiţi Calea Domnului, este acela care a văzut pe Duhul Sfânt că se pogoară peste Domnul Iisus Hristos în apele Iordanului, este acela care i-a învăţat pe toţi: pocăiţi-vă că s-a apropiat Împărăţia Cerurilor, este acela care i-a sfătuit pe soldaţi, pe magistraţi, pe toţi cei care veneau să se boteze în apa Iordanului, este acela care de mic copil a stat în pustie şi s-a hrănit cu miere de flori sălbatice şi cu lăcuste”, de fapt, el dovedindu-se cel care încheie şirul de prooroci până la venirea Mântuitorului Iisus Hristos! După oficierea slujbei de pomenire a ctitorilor sfântului lăcaş, unii dintre cei prezenţi, poate mai grăbiţi, au primit câte un pachet cu hrană de post, iar alţii au fost aşteptaţi la masa pregătită cu dragoste şi aleasă pricepere de către harnicele măicuţe ale mănăstirii.
Profesor, Vasile GOGONEA

Vorbele rostite de IPS Irineu
“Sărbătoarea de astăzi(n.r.ieri), închinată Sfântului Ioan Botezătorul, ne aşază înaintea ochilor noştri sufleteşti un moment foarte important din istoria Bisericii şi din istoria spirituală a creştinismului. Sfântul Ioan Botezătorul este prăznuit astăzi nu ca la naşterea lui sau ca la data de 7 ianuarie, când îl cinstim după botezul Domnului, ci sărbătorim mutarea lui la cele veşnice. Acest moment este deosebit de greu pentru ucenicii săi şi pentru cei care l-au cunoscut, în primul rând pentru Mântuitorul nostru Iisus Hristos, care a fost botezat de Sfântul Prooroc Ioan. Este greu, întrucât Sfântul Ioan este răpus de sabia lui Irod în temniţa imperială, pentru motivul că îl mustra pe acesta pentru păcatele sale”, a rostit în cuvântul de predică IPS Mitropolit Irineu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here