Mitropolitul a resfinţit biserica din Parohia Peşteana de Jos

550

Fotografii-0020Duminică, 17 iunie, în prezenţa unui înalt sobor de preoţi şi diaconi, a oficialităţilor locale din Comuna Fărcăşeşti şi a unui număr mare de credincioşi veniţi din comunele de pe cele două maluri ale Jiului, Înalt PreaSfinţitul Dr. IRINEU, Mitropolitul Olteniei, a săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba de resfinţire a Bisericii cu Hramul “Sfântul Ioan Botezătorul” din Parohia Peşteana de Jos, judeţul Gorj.

O Sărbătoare de suflet a locuitorilor de pe aceste meleaguri!

Aşa cum se menţionează în documentele vremii şi cum se precizează în pisania din tinda bisericii, reţinem că piatra de temelie a fost pusă cu 123 de ani în urmă, că printre cei care au sârguit la înălţarea şi la împodobirea sfântului lăcaş s-a aflat şi vestitul gorjean, “Neica” Dincă Schileru, iar această ultimă renovare şi activitatea de refacere a picturii s-au împlinit cu sprijinul credincioşilor din parohie şi al autorităţilor locale. După ce s-a dat citire actului de sfinţire a bisericii, pentru strădania neostoită de a duce la bun sfârşit “înveşmântarea” în straie de sărbătoare a “Casei Domnului”, Preotul Paroh, Neblea Valentin, a fost ridicat la rangul de sachelar şi a fost încins cu brâul albastru, iar în cuvântul său de recunoştinţă a mulţumit Întâistătătorului Mitropoliei Olteniei pentru grija ce o poartă pentru sfinţirea bisericilor din Gorj. La rândul său, Primarul Comunei Fărcăşeşti, Bălu Spiridon Dănuţ, după ce a primit o gramată episcopală, a subliniat că locuitorii comunei sunt onoraţi de prezenţa Înalpreasfinţitului Mitropolit la o asemenea minunată sărbătoare de suflet a locuitorilor de pe aceste meleaguri!

“Să vă îngrijiţi mai mult de suflet şi să nu mai lucraţi duminica”!

În cuvântul adresat credincioşilor prezenţi la slijba de resfinţire, Mitropolitul Dr. Irineu a subliniat faptul că “în sfânta Duminică de astăzi(n.r. ieri), când resfinţim biserica dumneavoastră, să vă îngrijiţi mai mult de suflet şi să nu mai lucraţi duminica! Să nu mai lucrăm în zi de sărbătoare, că vine pedeapsa lui Dumnezeu, să ştiţi! Omule, ce vei câştiga dacă lucrezi duminica? Osândă, pagubă şi multă lipsă de spor în casa ta! Dar, dacă vii la biserică şi te rogi, toată săptămâna îţi va merge bine, tot lucrul tău este binecuvântat şi cu spor! Să nu crezi că-ai pierdut ceva dacă ai venit la biserică! Vei câştiga totul, pentru că aici, Cel care te-a chemat, Mântuitorul Iisus Hristos, îţi dă de toate şi pleci cu sufletul încărcat acasă! Ai mai multă pace în casă, copiii sunt mai ascultători, ai mai multă bunăvoinţă, mai multă dragoste şi înţelegere! Dacă nu vii la biserică, la ce te poţi aştepta, când diavolul este cel care te ţine departe de biserică? Va aduce scandal, va aduce neînţelegere, va aduce ceartă şi gâlceavă, va aduce despărţire, că diavolul nu face altceva decât să separe pe soţ de soţie, pe prieteni între ei, şi pe cei mai apropiaţi să-i facă şi duşmani, pentru că întunecatul nu vrea altceva decât răutate, despărţire şi întunecime!

“Domnul va da celor care s-au nevoit, pace şi linişte sufletească”!

Aşadar, într-o asemenea zi frumoasă, resfinţind această minunată biserică, să veniţi Duminica şi la zi de sărbătoare să vă rugaţi împreună cu Părintele dumneavoastră, pentru că Biserica vă va primi totdeauna şi vă va răsplăti osteneala! Rugăm pe Bunul Dumnezeu, să răsplătească pe toţi cei care s-au ostenit, pe părintele paroh, pe dumneavoastră, să miluiască şi să rânduiască în ceata sfinţilor pe ctitorii binefăcători ai acestei biserici! Aşa cum ne spune Sfânta Scriptură, la arătarea Sa, adică la sfârşitul vieţii, Domnul va da tuturor celor care s-au nevoit, multă bucurie, pace şi linişte sufletească! Rugăm pe Bunul Dumnezeu să reverse Lumină peste dumneavostră, peste casele dumneavoastră, peste satul acesta şi peste toţi cei care lucrează spre folosul bisericii noastre”! Aşadar, Mitropolitul Olteniei, prin asemenea cuvinte de suflet, resfinţind acest lăcaş de cult, a dezvoltat o minunată pledoarie pentru apropierea omului de biserică şi pentru prezenţa sa în “Casa Domnului, în sfânta zi de Duminică!

Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here