Misterul uşilor închise – Medicii cardiologi se simt ameninţaţi

362
spitalul-judetean-urgenteZăvorârea uşilor secţiei de cardiologie de la Spitalul Judeţean din Târgu-Jiu are o explicaţie. Medicii s-au izbit de răutatea şi violenţele vizitatorilor recalcitranţi în nenumărate rânduri. De aceea s-a luat această decizie, ca măsură de prevenţie a furturilor şi agresiunilor.

În schimb, se respectă programul de vizite şi se permite intrarea pe secţie a persoanelor care într-adevăr au motive serioase pentru a intra acolo.

Odată ajunşi în faţa Secţiei de Cardiologie din Spitalul Judeţean Gorj, constatăm că uşa este încuiată şi în faţa ei aşteaptă o mulţime de oameni nerăbdători să intre pe secţie. Vizitatorii lovesc, nervoşi, geamurile şi trag de clanţă cu putere. Zgomotul este de-a dreptul deranjant. Într-un final apare cineva din interior. Deschide. Întreabă pe fiecare ce problemă are. Unora li se permite să intre, altora li se cere să mai aştepte.
Nemulţumirile vizitatorilor
„Parcă e la Jilava aici. Aşa stau uşile închise, de parcă ar fi secrete de stat în spatele lor”, striga Romică, un domn nemulţumit că din cauza uşilor închise nu poate ajunge la soţia sa, internată pe secţia respectivă. Părerea sa era unanimă cu cea a celorlalţi vizitatori, care susţineau că ar trebui să fie lăsaţi să intre chiar dacă nu e oră de vizită, deoarece, nu toată lumea poate ajunge la spital în intervalul orar anunţat drept „program de vizită”. Oamenii spuneau că se simt jigniţi de limitarea accesului lor în interiorul secţiei şi că această măsură li se pare „ceauşistă”.
Explicaţia medicilor
Nemulţumirile celor care ajung în faţa uşilor închise sunt cunoscute. Şeful Secţie de Cardiologie ne-a şi explicat cum s-a ajuns aici. „Comportamentul agresiv din partea aparţinătorilor a fost unul din motivele pentru care s-a închis uşa. Medicii au primit ameninţări de genul: „îţi tai beregata”, „bag cuţitu-n tine”, „vă omor” etc. Mai mult decât atât, au dispărut lucruri de la pacienţi şi chiar de la asistente şi de la cadrele medicale. Toate acestea ne-au determinat să luăm această măsură. În plus, este şi o restricţie impusă de Sanepid”, ne-a declarat Ion Mălăescu, şeful secţiei. Obiectiv privind lucrurile, e normal ca aparţinătorii să îşi vadă rudele sau cunoştinţele internate. Dar, la fel de normal este ca medicii să aibă liniştea necesară pentru a-şi desfăşura activitatea aşa cum trebuie. Acel „du-te – vino” continuu al celor care vin şi pleacă distrage atenţia. N-ar fi o problemă dacă vizitele s-ar face în mod civilizat şi oarecum, organizat. Dar gălăgia şi lipsa de educaţie (în unele cazuri, fără să generalizăm!), de care dau dovadă mulţi dintre cei care ajung în interiorul spitalului, îngreunează actul medical.
Vânzătorii ambulanţi, alt motiv pentru închiderea uşii
Nu doar aparţinătorii agresivi au fost cauza problemei la Secţia de Cardiologie. „Suntem asaltaţi de foarte mulţi comercianţi ambulanţi, care intră cu forţa. Şi chiar dacă stăm cu uşa închisă, pătrund pe secţie prin intermediul liftului. Vin prin saloane cu tot felul de produse destinate pacienţilor. Prezenţa lor este nu doar deranjantă, ci şi îngrijorătoare. Nu ştim ce fel de oameni sunt şi nici nu este locul lor aici. Problema este că nu există un sistem de selecţie a persoanelor la nivel de spital”, a conchis Ion Mălăescu. Astfel, pe poarta spitalului întră oricine doreşte, fie că are, fie că n-are treabă acolo. Nu e obligatoriu să fii bolnav sau să cauţi pe cineva, ori să ai o problemă. La fel şi în spital. Abia la intrarea pe secţii se „triază” intrările.
Uşi închise şi la alte secţii
Problema uşilor închise la Secţia de Cardiologie nu este singulară. Accesul este limitat şi la Ginecologie, Pediatrie şi aşa mai departe. Motivele sunt peste tot aceleaşi, identice cu cele expuse anterior. Cele mai mari restricţii sunt la Maternitate, unde nimeni nu are acces. Interdicţia de a intra pe această secţie decurge din faptul că nou-născuţii stau în saloane alături de mămicile lor şi este normal să fie protejaţi. Imunitatea lor fiind foarte scăzută, bebeluşii pot fi infectaţi extrem de uşor cu viruşi. De ceea nu vor intra în contact cu persoane străine până la externare. De aici şi interzicerea vizitelor în saloanele din maternitate. Bineînţeles că nemulţumirile de aici sunt şi mai mari, mai ales că nici tăticii nu au voie să intre la soţii şi copii.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here