Mircea Dinescu, prezent la festivalul studenţesc

781
dinescuPentru că studenţii târgujieni au vrut să cunoască mai multe amănunte despre a patra putere în stat, la festivalul “Vară cu aromă studenţească” a fost invitat poetul Mircea Dinescu. Princiipiile care guvernează mass media şi felul în care aceasta reprezintă vocea societăţii civile, au fost analizate ieri dimineaţă în cadrul unei dezbateri susţinută la Complexul studenţesc din Debarcader.

“Au reapărut forme mai subtile ale cenzurii, ne iluzionăm că presa este o a patra putere în stat, dar cred că puterea nu poate fi ierarhizată. Se impun anumite linii politice de urmat. Şansa unui jurnalist de provincie de a supravieţui, dacă are ceva de spus, este să plece la Bucureşti. Mai ales în provincie există ziare finanţate de un partid politic sau altul. Meseria de jurnalist începe să moară, ca să fii jurnalist ai nevoie de vocaţie. După ’89 am editat Academia Caţavencu, primul ziar din România în care libertatea era totală. Am folosit ca metode de exprimare armele din bancurile regimului comunist: satira şi ironia. Nu a fost uşor să construieşti o presă liberă în România, mai ales pentru că politicienii erau alergici la acest fel de a face presă. Pe atunci, lumea vroia să citească, nu apăruseră încă ziarele şi televiziunile de consum, ca acum“, a spus Dinescu.
Tinerii prezenţi la dezbatere şi-au spus opiniile, concluziile personale, fiind convinşi de faptul că şi-au conturat o imagine clară despre cum funcţionează sistemul jurnalistic în România. „Fără presă nu am avea atât de uşor acces la informaţii. Înainte de ’89 nu exista libertate, acum este, omul îşi poate spune părerea. Într-o societate democratică, presa poate fi puternică“, a afirmat Lucian Croitoru, student la Bucureşti.
O.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here