Miracolul din planta de busuioc

641
busuiocBusuiocul este un condiment care se regăseşte în multe preparate culinare din întreaga lume. Cu toate că româncele nu gătesc cu busuioc am să încerc azi să vă schimb părerea, căci în fond nu aveţi decât de beneficiat.De obicei busuiocul este folosit la prepararea de pesto, dar şi pentru a adăuga un strop de aromă supelor, tocăniţelor şi altor mâncăruri. Busuiocul a fost folosit timp îndelungat, în întreaga lume în scopuri medicinale.

Această plantă este folosită îndeosebi în Asia, Africa, inclusiv în India, unde este considerată o plantă sacră. Busuiocul a fost folosit ca şi stimulent pentru energie. Dacă unii preferă să se energizeze cu o cană mare de cafea sau tablete de ciocolată, alţii preferă să consume busuioc.
Este îndrăgită datorită aromei sale dulci. Cu toate acestea există multe varietăţi de busuioc, iar cea folosită dintre ele este busuiocul dulce, folosit îndeosebi în bucătăria italienească. Nu ştiu cum sunteţi voi dar eu sunt înnebunită după mirosul de busuioc, iar florile…oh da florile. Ei bine florile sunt mari şi albe. Şi dacă cârcotaşii dintre noi ar fi spus cu mâna pe inimă că busuiocul nu este bun de nimic sau poate doar să împrospăteze aerul din casă. Ei bine, busuiocul deţine multe beneficii.
Şi când te mai gândeşti că doar câteva frunze de busuioc în salată schimbă complet gustul. Şi atunci de ce să nu luăm ce-i mai bun din tradiţia altor popoare?
Consumat frecvent busuiocul scade vertiginos nivelul de glucoză din sânge, colesterol şi trigliceride, conform unor studii recent realizate la Universitatea Boroda din India. Busuiocul reuşeşte graţie proprietăţilor sale vindecătore să reducă simptomele de diabet.
Busuiocul elimină paraziţii intestinali.
Ei bine, busuiocul ajută la eliminarea paraziţilor intestinali, tratează acneea (declaşantă în unele dintre cazuri de o bacterie) şi mai mult de atât stimulează sistemul imunitar. Vreau să le văd acum fetele acelora care erau de părere că busuiocul nu aduce beneficii sănătăţii. Frunzele de busuioc deţin proprietăţi antibacterine şi diuretice. Şi lista nu se termină aici, busuiocul vrând parcă să câştige un titlu de cea mai nutritivă plantă, conţine minerale esenţiale pentru organism precum: fier, magneziu, calciu, fosfor şi vitamina A, D şi B2. Ba mai mult de atât această plantă poate fi folosită în tratarea răcelii, durerilor de cap, indigestiei şi tusei. Şi dacă aveţi probleme cu digestia consumaţi busuioc întrucât această plantă ameliorează crampele de stomac şi constipaţia. Este recomandată în tratarea infecţiilor respiratorii, reumatism, probleme intestinale, afecţiuni ale rinchilor şi senzaţie de vomă.
Sfaturi pentru gospodine
Folosiţi busuioc proaspăt de fiecare dată când aveţi ocazia. Şi pentru a vă uşura mai mult munca puteţi folosi busuioc uscat. Adăugaţi busuioc în paste, sosuri şi supe. Înainte de a lua mâncarea de pe foc nu uitaţi să presăraţi şi câteva frunze de busuioc proaspăt (aşa nu se pierd din nutrienţi). Păstraţi frunzele de busuioc într-o pungă pe care să o ţineţi în frigider. Busuiocul congelat se va adăuga în supe şi sosuri în ultimele 5 minute.
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here