Miracolul Ciuperceni – lecţie de viaţă pentru şcolarii şi preşcolarii Maestrului I. Gociu

644

Picture 001Am fost martorul unei altfel de festivităţi marcante la Şcoala generală Ciuperceni, prilejuită de o deschidere a anului şcolar 2010-2011. Într-o sală de sport ce ţine loc şi de sală de festivităţi, copii preşcolari şi şcolari, părinţi şi bunici grijulii au luat loc, care au avut, restul stând în picioare.

 

 

 

Am crezut că lumea prezentă, mai ales copiii, stau smirnă, cum se spune, doar la slujba minunată ţinută de preotul paroh Dumitru Giurescu. Profesorii, la fel, dar la domniile lor mă aşteptam. Aveam să mă înşel. Minune mare, în zi de sărbătoare

Directoarea Mihaela Crăciunescu, surprinzătoarea „Împărăteasă”!

Picture 005Modesta şi calma profesoară navetistă Mihaela Crăciunescu nu-i din Ciuperceni, ci din Motru. Asta n-o face mai puţin iubită de toată lumea şcolară şi chiar de cea preşcolară din comuna a cărei şcoală generală o conduce ca director. La clădirile şcolii generale, aspectul exterior îl depăşeşte pe al multora din Târgu-Jiu şi chiar de aiurea, iar interioarele sălilor de clasă şi al sălii de sport par la concurenţă cu farmaciile. Nu întâmplător, jucăuşii copii ai grădiniţei Ciuperceni i-au făcut cadou un fel de coroniţă din hârtie albă pe care, ca-n poveştile ce le joacă micuţii actori prichindei, pe care sta scris „Împărăteasă”.

Fostul elev Ion Gociu, actual scriitor şi „Om mare”

Şi cum să nu-i alinte Împărăteasa pe micuţi, ca şi pe elevii de azi ai Şcolii generale zicându-le „Îngerii comunei Ciuperceni”?, cărora le-a prezentat un fost coleg de-al lor care-a ajuns „Om mare!” În fapt, este vorba despre un fost elev al şcolii Ciuperceni, căreia nu i-a mai trecut pragul din anul 1945.

Iar fostul elev, din anii 1941-1945, îmbrăcat în cămaşă de cânepă şi-n opinci a plecat din Ciuperceni la Şcoala Medie Financiară din Târgu-Jiu, unde-a învăţat carte nu glumă, apoi a urmat cursurile unei şcoli militare ajungând până la gradul de Colonel.

Un grad eminamente meritat, încât gazetarul şi scriitorul George Manoniu a avut îndrăzneala să propună societăţii civile înaintarea unei cereri armatei române spre a-l înainta la gradul de general. În susţinerea ideii, care-a revenit şi în prezentarea altei persoane care s-a exprimat despre evenimentul provocat de localnicul Ion Gociu, este adusă ca motivaţie faima pe care scriitorul Mugurel Pădureanu-Gociu, pseudonimul literar al colonelului(r) Ion Gociu, a adus-o şi o va mai aduce armatei române.

„Din Văianu la Toronto”, roman autobiografic de succes

Printre primii care s-au exprimat, mai întâi în scris, apoi verbal, ieri, la lansarea cărţii „Din Văianu la Toronto”, apărută la Editura Paper Print Bussines Bucureşti, 2010, este lectorul romanului – George Manoniu. Un roman – lecţie de viaţă, o lecţie de suflet. Tema romanului este lumea satului Ciuperceni, un roman brodat cu portrete formidabile de oameni, întâmplări pitoreşti, schiţe şi chiar una-două nuvele recunoscute de finii observatori – scriitorii Ion Mocioi, profesor universitar doctor la Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu ori scriitorul Dumitru C. Dănău, şi domnia sa Colonel în rezervă, dar General al literelor române. Aşa cum, nu ne îndoim, va ajunge şi debutantul de astăzi – Mugurel Pădureanu-Coarba, „Om mare” nu doar al Ciupercenilor, ci al culturii gorjene. Cel puţin, întrucât domnia sa trudeşte, la masa de scris, şi va recidiva, curând, cu cel puţin încă două cărţi.

Dacă am spicui câte ceva din spusele celor care au vorbit şi tot nu ar fi de ajuns ca să vă faceţi o părere. „Orice pe lume se poate dacă ai curajul şi ambiţia să crezi că orice pe lume se poate” zicea directoarea Mihaela Crăciunescu despre „Omul mare” şi modelul viu oferit elevilor. Prof. univ. dr. Ion Mocioi: „Autorul cărţii este un scriitor remarcabil, un artist al cuvântului despre ale cărui viitoare volume vom mai auzi numai lucruri frumoase”. Iar prolificul scriitor Dumitru Dănău, cu vasta sa cultură, observa că Văianu este un nume de sat cu rezonanţă dacică, o matcă magică în care se nasc nume mari. Aşa cum nume mare al armiei române este colonelul Ion Gociu, iar Mugurel Pădureanu-Coarba este şi se va impune ca un nume de referinţă al literaturii române.

Iar copiilor din Ciuperceni le-a adresat îndemnul de a-l depăşi pe consăteanul lor: „Cel mai frumos zbor se învaţă acasă, în cuibul vostru. Pe colonelul Ion Gociu l-am cunoscut ca pe un camarad al literelor române prin această carte. Şi sunt convins că nu se va opri aici. Citiţi-l şi nu veţi regreta. Chiar dacă nu-i veţi călca pe urme, că armată n-o să mai faceţi, lectura cărţii vă va forma şi instrui ca oameni de nădejde ai României şi lumii în care trăim. Cu toţii aveţi în raniţă bastonul de Mareşal şi-l veţi putea depăşi”.

Prima zi, primele Premii!

Generosul colonel în rezervă Ion Gociu, una şi aceeaşi persoană cu prozatorul şi memorialistul Mugurel Pădureanu-Coarba, dimpreună cu soaţa sa Cornelia Gociu au oferit trei volume „Din Văianu la Toronto” bibliotecii Şcolii generale Ciuperceni. S-au mai şi vândut alte zeci de exemplare, iar autorul a dat autografe.

De un succes aparte s-a bucurat concursul ad-hoc privind cunoaşterea obiceiurilor şi tradiţiilor locale. Cu întrebări pertinente şi chestionar în care li s-au cerut copiilor să-şi amintească şi poezii de George Topârceanu ori alţi clasici ai literelor române, iar jurizarea au realizat-o cei doi soţi, s-a încheiat apoteotic, cu un spectacol pe care-l numim Miracolul de la Ciuperceni.

Premianţii au fost: Premiul I – Elena Cristina Trocan, de 11 ani; Premiul II – Cristina Adam; Premiul III – Claudia Minea, 11 ani – Locurile 5 şi 6, ocupate de Nicoleta Cristache şi, respectiv, Maria Alexandra Valentina Stoica au primit câte o menţiune, iar Delia Bejat, Cătălin Câmpeanu, Andreea Dobrescu şi Alexandru Nebunu câte o Diplomă de merit. Primii şase elevi au primit câte un volum din romanul autorului, cu Diplomelele şi ciocolata de rigoare. Fursecuri şi sucuri s-au găsit la discreţie.

Primarul absent, fostul primar prezent

Întrucât autoritatea locală – Primăria Ciuperceni – a fost reprezentată doar de viceprimarul Florin Ancuţa, să-l credem pe cuvânt pe actualul primar că a fost reţinut la Judecătoria Târgu-Jiu.

Cu delicateţe şi graţie, fostul primar Mircea Fometescu a vorbit la lansarea romanului consăteanului lor. Ba mai mult, domnia sa a dat autografe pe monografia „Comuna Ciuperceni – Judeţul Gorj”, al cărui iniţiator este, căreia îi mai e şi coautor alături de prima vioară – Vasile Novac. Care prim-autor îi recunoaşte meritele fostului primar.

Iată cum, prin producţiile literare ori monografice, prin concursuri şi pe o vreme superbă la Ciuperceni a ieşit un moment minunat şi superb, la rândul lui, precum vremea. Care vreme ţine cu oamenii, atunci când sunt buni şi fac numai fapte bune. Iar fapta de ieri din Ciuperceniul şcolar şi literar este de-a dreptul extraordinară.

Cifra 13 cu noroc. Mare noroc!

La final, colonelul Ion Gociu remarca: „Ziua de 13 îmi poartă noroc. Nu-i înţeleg pe americani de ce nu au cifra 13 în viaţa lor. Nici ca număr de apartament, de etaj ori altceva. Mie mi-a purtat totdeauna noroc. Într-o zi de 13, în 1982, am fost dat afară din armată şi tot pe 13, doi ani mai târziu, şi-au recunoscut greşeala şi mi-au redat gradul, avansându-mă Între timp am cunoscut economia naţională şi mi-am cumparat un apartament în Târgu-Jiu”. Şi imediat, Doamna Gociu, îi spune un mare secret: „Tot pe 13 septembrie este Sfânta Mare Muceniţă Cornelia. Adică e ziua mea.” Chiar că domnul col(r) Ion Gociu şi Maestrul scriitor Mugurel Pădureanu-Coarba au avut Mare noroc pe 13! Nici eu nu-i pricep pe americani!

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here