Minunile Gorjului, pe scena din Româneştii Botoşanilor

390

1La sfârşitul săptămânii trecute, o delegaţie de tinere talente folclorice din Gorj a pornit pe urmele Mariei Lătăreţu, la Româneştii Botoşanilor. Iniţiativa acestei expediţii muzicale i-a aparţinut omului de cultură Dorin Brozbă, cel care a şi organizat şi finanţat deplasarea. Micuţele artiste, alături de profesoara Emilia Dragotoiu-Nanu, au susţinut un minunat spectacol pe scena căminului cultural din Româneştii Botoşanilor, locul unde privighetoarea cântecului popular a susţinut ultimul său concert.

Delegaţia gorjeană, care s-a deplasat la Româneştii Botoşanilor a fost compusă din tinerele şi talentatele interprete: Roxana Croitoru – 11 ani, Larisa Cârlugea – 9 ani, Alexandra Mărculescu – 213 ani, Ştefania Coardă – 12 ani, Luciana Ene – 17 ani, Graţiela Bejinaru – 15 ani, Maria-Beatrice Băndoiu – 19 ani, ele fiind însoţite de profesoara Emilia Dragotoiu-Nanu, Vasile Pleşea – reprezentantul Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu; Ion Catană – reprezentantul Muzeului Judeţean Gorj, Dorin Brozbă – iniţiatorul acestui demers şi Marius Zorlescu, şoferul care i-a dus şi adus în bune condiţii pe cei enumeraţi.

Sâmbătă, 29 octombrie 2011, gorjenii au ajuns în Nordul Moldovei, pe urmele Mariei Lătăreţu. Înainte de spectacolul propriu-zis, aceştia au vizitat împrejurimile. „Am vizitat Casa Memorială Mihai Eminescu de la Ipoteşti, unde copiii au avut frumosul privilegiu să păşească pe bătătura 4poetului nepereche, să-i citească manuscrisele în original, care erau pe biroul său de lucru şi să aprindă o lumânare în bisericuţa familiei Eminovici. Copiii au recitat şi câte o poezie din opera lui Mihai Eminescu, iar ghidul Casei Ipoteşti chiar a făcut o glumă spunând: mai sunt şi copii deştepţi!”, a spus Dorin Brozbă.

„Te iubim, măi, dragă Mărie!”

Spectacolul susţinut de tinerele artiste gorjence pe scena Căminului Cultural din Româneştii Botoşanilor a început la ora 14:00. Gorjenii au fost primiţi cu căldură, de însuşi primarul Gheorghe 7Huţanu, de consilieri, dar şi de doi parlamentari ai judeţului Botoşani. „Spectacolul intitulat „Te iubim, măi, dragă Mărie!” a fost susţinut de către cei mai talentaţi copii ai Gorjului, care duc pe mai departe cântecele Mariei Lătăreţu. Timp de o oră şi jumătate, de la 14:00 la 15:30, pe scena de pe care şi-a luat calea spre eternitate măiastra privighetoare, au răsunat cântecele sale în interpretarea acestor minunate tinere voci. Sala căminului cultural a fost arhiplină, spectatorii venind şi din alte localităţi pentru a vedea aceste tinere talente gorjeneşti. Spectacolul a început cu celebra melodie „Măi dragă Mărie”; fetele au urcat pe scenă cu lumânări aprinse în mâini, în aplauzele şi lacrimile celor prezenţi, care au fost profund impresionaţi de talentul acestor copile venite de la o distanţă atât de mare – 800 de kilometri – să cinstească aşa cum se cuvine memoria celei mai mari cântăreţe a plaiurilor româneşti”, a explicat Dorin Brozbă.

Copiii au fost impresionaţi de aspectul scenei căminului din Româneştii Botoşanilor, instituţie renovată din temelii de către autorităţile locale.

Profesoara Victoria Lascarache, prezentă la spectacol

Între cei prezenţi la spectacolul „Te iubim, măi, dragă Mărie!” s-a regăsit şi profesoara Victoria Lascarache, cea care i-a fost alături Mariei Lătăreţu în ultimele sale clipe de viaţă. „La spectacol a participat şi doamna profesoară Victoria Lascarache, în vârstă de 80 de ani, omul pe braţele căruia Maria Lătăreţu şi-a luat rămas bun de la viaţă. Doamna profesoară a fost alături de copile pe scenă şi le-a povestit, sub privirea asistenţei, ultimele triste clipe din viaţa artistei. Momentul a fost emoţionant, atât pentru copiii noştri, cât şi pentru doamna profesoară căreia gorjencele i-au făcut o mare bucurie prin cântecele interpretate, care i-au amintit bucuria pe care a trăit-o acum patru decenii când Maria Lătăreţu a venit la Româneştii Botoşanilor”, a declarat Dorin Brozbă.

Căminul din Româneştii Botoşanilor, botezat „Maria Lătăreţu”

Spectacolul s-a încheiat cu celebra piesă „Vă las cântecele mele” a Mariei Lătăreţu, interpretată de micii noştri artişti, dar şi de publicul ridicat în picioare, având lumânări în mână. În cele din urmă, „domnul primar Gheorghe Huţanu a încheiat evenimentul, în cuvântul său de final confirmând că la prima şedinţă extraordinară a Consiliului Local, care va fi chiar pe 7 noiembrie, se va vota ca acel cămin cultural să poarte numele Maria Lătăreţu, mai ales că la intrare există şi placa comemorativă depusă de mine şi de familia artistei”, a precizat Dorin Brozbă. Astfel, la 100 de ani de la naşterea artistei, autorităţile locale din Româneştii Botoşanilor, localitatea unde aceasta şi-a găsit sfârşitul, au decis să îi cinstească amintirea dând căminului cultural din localitate numele „Maria Lătăreţu”.

Partenerii gorjenilor în expediţia folclorică

Iniţiatorul demersului folcloric desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute, la Româneştii Botoşanilor, cu ocazia centenarului Maria Lătăreţu, spune că a avut parteneri de încredere şi de toată lauda. „Partenerii noştri dragi în această expediţie folclorică au fost Studioul Teritorial de Radio Iaşi şi doamna Petronela Mihai-Cotea; domnia sa ne-a însoţit permanent în drumul nostru şi a transmis live mai multe informaţii din timpul deplasării noastre, iar spectacolul amintit a fost în totalitate înregistrat şi va fi difuzat integral pe data de 6 noiembrie, începând cu ora 12:00”, a declarat Brozbă.

Publicistul şi omul de cultură Dorin Brozbă şi-a propus încă de acum câteva luni să ia cele mai talentate tinere interprete din Gorj şi să le ducă la Româneştii Botoşanilor. Brozbă a încercat să găsească sponsori sau parteneri pentru această deplasare, dar cum promisiunile primite nu s-au concretizat, s-a văzut nevoit să suporte mare parte din cheltuieli din propriul buzunar. Efortul a meritat, spune el, pentru că prin această expediţie folclorică s-a reuşit aducerea unui omagiu celei care a fost privighetoarea cântecului popular gorjenesc şi românesc, omagiu care vine chiar la 100 de ani de la naşterea artistei. „Mulţumim domnului Pompiliu Ciolacu, directorul Palatului Copiilor din Târgu-Jiu, pentru că ne-a pus la dispoziţie un microbuz cu care ne-am deplasat la Româneştii Botoşanilor. Palatul Copiilor a fost singura instituţie din Gorj care a sprijinit această acţiune din Nordul Moldovei”, a mărturisit Dorin Brozbă.

Brozbă: „Turneul a fost un succes deosebit”

Duminică, 30 octombrie, delegaţia gorjeană a fost invitata lui Nicolae Tomescu, directorul postului de Radio Iaşi, care a fost impresionat de talentul copiilor; acesta a fost o gazdă bună, prezentându-le studioul radio. „Ulterior am fost prezenţi la Bojdeuca din Ţicău, a casei memoriale George Topârceanu şi a Catedralei Metropolitane Iaşi, unde copiii au avut privilegiul de a atinge cu mânuţele lor moaştele Sfintei Parascheva. Acţiunea a fost o reuşită. Turneul a fost un succes deosebit şi spun că aceşti copii vor continua pe mai departe legătura noastră cu Nordul Moldovei, mai ales că vom avea permanent sprijinul Radio Iaşi”, a conchis Dorin Brozbă.

Pe data de 2 noiembrie 2011, Radio Iaşi împlineşte 70 de ani de existenţă. Copiii care au alcătuit delegaţia gorjeană care a susţinut spectacolul „Te iubim, măi, dragă Mărie!”, la Româneştii Botoşanilor au trimis la radio Iaşi o telegramă pentru acest moment aniversar.

DRAGII NOȘTRI PRIETENI BUNI DE LA RADIO IAȘI,

Astăzi, 2 noiembrie 2011, când prestigioasa dumneavoastră instituție împlinește 70 de ani de existență, noi,copiii cei mai talentați și performanți ai folclorului gorjenesc, vă dorim din tot sufletul multe succese și împliniri în viață și pe plan profesional, iar audiența în rândul milioanelor de ascultători și de simpatizanți din întreaga țară să vă fie pe măsura bunătății, a sprijinului și a dragostei pe care ni le-ați oferit cu generozitate pe timpul turneului nostru artistic din Româneștii Botoșanilor și din Iași.

1 noiembrie 2011,

PALATUL COPIILOR TÂRGU-JIU,JUDEȚUL GORJ

Vă mulțumim și vă iubim,

Larisa Cârlugea, 9 anișori, Roxana Croitoru, 11 ani, Ștefania Coardă, 12 ani,Alexandra Mărculescu, 14 ani, Grațiela Bejinaru, 15 ani, Luciana Ene, 17 ani, și Maria Beatrice Băndoiu,19 ani

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here