Minunăția licitațiilor din CEO, acordul-cadru: Stomatologii SDM preferă dinții scumpi, de proastă calitate și de la un producător în insolvență

809

Specialiștii achizițiilor publice din cadrul Sucursalei Diviziei Miniere(SDM) a Complexului Energetic Oltenia (CEO) au stabilit, anul trecut, să bage în buzunarul unor firme de casă 6,7 milioane de lei, fără TVA, pentru achiziția unor dinți de excavator, necesari în procesul de producție al unităților miniere. Deși numai ce finalizaseră un contract avantajos, prin licitație, cu o firmă din Capitală, reprezentanții SDM nu mai apelează însă la fosta procedură, ci la așa-zisa minune a achizițiilor publice: acordul-cadru, prin care se licitează la jumătate, dar, pe parcurs, se încasează toată suma pusă la bătaie. Acordul respectiv se încheie cu o asociere de firme METABET CF SA(firmă controlată de afaceristul piteștean Constantin Pănescu și asociatul său Pavel Zamfir, ambii trimiși în judecată, în 2014, și condamnați de DNA într-un dosar de corupție) și UMR Rovinari, firmă cunoscută pentru problemele financiare înregistrate în 2015, și care de altfel, în scurt timp, intră în insolvență. Și în prezent, în ciuda unor reclamații venite din partea inginerilor mecanici din cariere, METABET CF și UMR furnizează, în continuare, dinții pentru excavatoarele CEO, deși marfa este considerată una de proastă calitate!

desc1Un dinte de excavator FS nemodernizat, furnizat de METABET CF și UMR Rovinari SA, este plătit de CEO cu 129,1 lei! Zilnic, într-o singură carieră se sfărâmă, din cauza calității proaste a piesei, câțiva astfel de dinți. Magaziile unităților miniere sunt, din acest motiv, aprovizionate lunar de mașinile UMR Rovinari. Cine câștigă, de fapt, din acest contract care produce doar prejudicii financiare CEO?!

În octombrie 2013, la un an după înființare CEO, structura apela la licitație publică pentru achiziționarea unor “dinți de cupă excavatoare cu rotor”, necesare Diviziei Miniere a CEO. Licitația este câștigată, cel puțin pe trei loturi, de către INTREPRINDEREA METALURGICĂ PENTRU AERONAUTICĂ METAV S.A., care se angajează să execute comanda pentru suma de 7 642 231,89 de lei, fără TVA. Pe timpul derulării contractului, potrivit inginerilor mecanici de la carierele CEO, produsele oferite de METAV SA s-au dovedit ieftine, dar de bună calitate, un dinte de cupă distrugându-se o dată pe an, în producție neînregistrându-se cazuri de sfărâmare a piesei.

desc 2Se aduc, în sfârșit, piese
În primăvara anului trecut, CEO anunța public faptul că a demarat un amplu program de achiziţii de piese, materiale şi reparaţii utilaje. Vizate erau, potrivit anunțului respectiv, publicat de presa locală, “carierele, mentenanța, precum şi căile ferate uzinale, precum alte sectoare din cadrul sucursalelor electrocentrale”. În acest context, se prevedea, de asemenea, că minerii şi energeticienii vor beneficia, de pe urma mai multor contracte de achiziţii publice, de completarea stocurilor cu piesele şi materialele necesare, astfel încât să poată să fie realizate toate lucrările de reparaţii şi menţinerea fluxului de producţie, la un nivel normal. Anunțul CEO venea după ce în presa locală au apărut mai multe plângeri ale salariaților CEO că nu au piese de schimb, pentru a menține, în parametrii, producția minieră.

Microsoft Word - decizie_907.doc Microsoft Word - decizie_907.docContract-cadru, dar nu pentru METAV SA!
Unul dintre contractele în cauză era în valoare de 6,7 milioane de lei, fără TVA, acesta urmând să fie destinat aprovizionării tuturor carierelor cu piese, respectiv dinţi pentru excavatoarele de tip ERC 1400 şi excavatoarele 1300. CEO anunță astfel că va apela, însă, la un acord-cadru, cu un singur operator, care va avea o durată de 12 luni şi va fi împărţit în trei loturi: dinţi pentru excavator ERC 1400 modernizat, ERC 1400 nemodernizat şi excavator 1300.
Odată cu anunțul, în martie 2015, un acord-cadru pentru furnizarea dinților respectivi este încheiat tocmai cu fosta firmă a afaceristului Constantin Popeci, mai exact cu UMR Rovinari, care, culmea, pe 20 iulie 2015, la trei luni de la încheierea contractului, intră în insolvență, dar și cu firma miliardarului Pănescu de la Pitești.
Pentru că fostul furnizor de dinți, INTREPRINDEREA METALURGICĂ PENTRU AERONAUTICĂ METAV S.A, este scos din schemă la licitația respectivă, firma din București contestă licitația la CNSC. Pe 18 iulie 2016, la două zile înainte ca UMR să intre, oficial, în insolvență, METAV primește decizia neașteptată a Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor(CNSC) care îi respinge cererea. METAV SA solicitase anularea raportului procedurii și a tututor actelor subsecvente licitației, anularea fișelor de evaluare a ofertantului Asocierea SC METABET SA-UMR SA, anularea actului prin care oferta celor două firme asociate a fost declarată admisibilă, reluarea procedurii de atribuire de la momentul evaluării ofertelor celor doi ofertanți și obligarea CEO la plata cheltuielilor ocazionate de acest dosar.
De altfel, pe 29 iulie, METAV SA, prin directorul său general Mihai Bîrlădeanu, mută litigiul pe rolul Curții de Apel Craiova, instanță care pe 4 august 2015 îi respinge însă, definitiv, plângerea. Din acel moment, pe contract-cadru, în baza licitației deschise cu etapă finală licitație electronică, finalizată însă prin semnarea contractului-cadru, rămâne să fie dus la îndeplinire, fără niciun fel de grețuri de firma aflată deja în insolvență UMR și de firma celor doi piteșteni, condamnați deja pe fond pentru corupție la 2 ani și opt luni cu suspendare și la prestarea a 120 de zile muncă în folosul comunității.

Calitatea nu contează! Cine critică zboară de la locul de muncă
Stabilirea noului furnizor de dinți de cupă pentru excavatoarele din minerit ajunge însă să nu fie primită bine de către inginerii mecanici de la unitățile CEO, care constată, în procesul de producție, calitatea extrem de slabă a produselor aduse de UMR. Anumiți ingineri au curajul, în ciuda faptului că li s-a spus că în urma reclamațiilor lor vor rămâne fără loc de muncă, să transmită, în scris administrației că dinții care ajung în producție se sfărâmă zilnic, fiind schimbați chiar de mai multe ori pe zi, fapt care creează costuri suplimentare companiei și un deserviciu major salariaților și fluxului de producție.
Evident că plângerile curajoșilor nu sunt puse în practică, ci sunt doar puse la păstrare, în timp ce inginerii care au îndrăznit să comenteze au fost deja anunțați că își pot lua adio de la locul de muncă.
Sub protecția anonimatului câțiva dintre cei vizați au vorbit însă pentru Gorjeanul despre afacerea care rulează în spatele ușilor SDM, subliniind că dinții oferiți de METAV SA aveau o valoare de inventar de cel mult 80 de lei față de cei ai UMR care costă 129,1 lei/bucată.
Respectivii și nu numai așteaptă acum schimbarea situației, deși sunt conștienți că managerul CEO, Ionel Ilie, nu va lua niciodată vreo măsură în acest sens. Nici nu ar avea cum, fiind deja de notorietate că Ilie a demisionat din funcție în urmă cu patru luni, dar a fost menținut pe motiv că este un bun executant al Ministerului Energiei. Din acest motiv, Ilie semnează doar ce vrea, când vrea și cum vrea și ia decizii întocmai. Pendularea lui Ilie nu face decât să mențină la cote ridicate mafia SDM privind contractele pentru firmele de casă ale fostului SNLO.

În concluzie, nici noi nu ne așteptăm ca Ionel Ilie să facă ceva în sensul celor sesizate mai sus. În cel mai bun caz, respectivul poate spune că va lua măsuri ca apoi să uite că a spus asta. Minciunica legată de prezența la Hotel Sara și felul cum acesta și-a susținut neadevărul este, de altfel, elocventă pentru felul în care reacționează, în spațiul public, managerul interimar al CEO…
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here