Minorele, mame înainte de vreme

477

centrul maternal (36)Centrul Maternal din Târgu-Jiu a ajuns la un record mai puţin dorit. În această perioadă acolo sunt internate nu mai puţin de şase mame minore, un număr alarmant de mare.

Potrivit directorului centrului, până acum ceva timp, abia dacă dacă aveau o mamă sau două minore, în unitate.

Fetele care ajung, însărcinate fiind, la Centrul Maternal din Târgu-Jiu provin, de cele mai multe ori, din familii dezbinate. Pentru ele, normalitatea este mediul în care au crescut, acesta fiind ori cu părinţi despărţiţi sau care se află în concubinaj, fie în condiţii mizere sau poate chiar în casele rudelor. În total, potrivit directorului instituţiei, Gheorghe Milosteanu, în Centrul Maternal sunt internate opt mame cu opt copii şi două femei însărcinate. Dintre mame, patru sunt minore iar cele două gravide, de asemenea, au vârste cuprinse între 14 şi 18 ani.
Părinţii nu le mai acceptă
1Milosteanu declară că acesta este un fenomen care a luat amploare într-un mod alarmant. De prea multe ori părinţii sunt cei care le condamnă pe fete la un trai lipsit de speranţă şi asta pentru că, în momentul în care află că acestea sunt însărcinate, în loc să le sprijine, nu le mai ajută. „Fetele ajung la noi şi din motive relaţionale. Părinţii află ultimii şi consideră că acestea îi fac de ruşine. Aceste probleme, însă, se rezolvă în timp”, a declarat Milosteanu care crede că cea mai gravă problemă şi principalul motiv din care se ajunge în astfel de situaţii este sărăcia. Multe dintre femeile internate în Centrul maternal nu au unde să meargă împreună cu bebeluşii lor, fie pentru că nu au nicio proprietate, fie pentru că acolo unde locuiau până să ajungă în centru nu au condiţii potrivite pentru a creşte şi îngriji un copil.
Mamă la 14 ani
Una dintre minorele aflate acum în Centrul Maternal este Andreea, fata de 14 ani care se presupune că a rămas însărcinată cu un bătrân de 77 de ani din Târgu-Jiu. Micuţa pe care a născut-o are două săptămâni deja şi de 10 zile se află amândouă internate în centru. Pe lângă aceasta, mai este şi minora care are un copil cu un bărbat mult mai în vârstă decât ea şi care, cu doar câteva săptămâni în urmă, a fugit din nou din unitate, pentru a merge la acesta la Petroşani. Cele două fete însărcinate au 16 şi 17 ani şi, la fel, vor locui în centru până când se va găsi o soluţie şi pentru ele. Din păcate minorele renunţă, cel puţin pentru o perioadă, la studii, pentru a învăţa să îşi crească micuţii. Copilăria lor dispare, fiind nevoite să se maturizeze înainte de vreme.
Dorina CIOPLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here