Minivacanțe de foc pentru salvamontiștii gorjeni, la Rânca

1190

Stațiunea montană Rânca a atras mii de turiști în ultimele două săptămâni, care au ales nu numai practicarea sporturilor de iarnă, ci și relaxarea și aerul curat. Minivacanțele de Crăciun și Anul Nou au fost însă unele pline pentru echipele Salvamont Gorj care au intervenit la zeci de cazuri pentru acordarea primului ajutor turiștilor ce au fost implicați în accidente montane.

De la începutul vacanței școlare de iarnă a elevilor și a sărbătorilor de sfârșit de an, și până în weekendul care tocmai s-a încheiat, salvamontiștii gorjeni au avut parte de circa 90 de intervenții în zona Rânca, pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, dintre acestea 24 fiind transportate la spital cu ambulanțele SAJ, SMURD, dar și cu ambulanța Salvamont. „Din restul accidentaților, peste 40 au fost îndrumați către unitățile medicale pentru control suplimentar cu mașinile aparținătorilor, restul fiind afecțiuni tratate pe loc de către salvamontiști. Asistența Salvamont a fost asigurată zilnic cu 8-12 salvatori montani, fiind funcționale trei cabinete medicale și de prim ajutor, două cu program de funcționare similar cu cel al pârtiilor de schi, iar cel de-al treilea cu program non-stop în baza centrala Salvamont Rânca. Întrucât în Rânca se înregistrează încă un aflux turistic foarte mare, Salvamont Gorj va asigura în continuare efective de salvatori suficient de bine dimensionate astfel încât să se răspundă cu promptitudine la toate evenimentele”, a declarat Sabin Cornoiu, șeful Salvamont Gorj. În cele două minivacanțe de Crăciun și Anul Nou, la Rânca au urcat zilnic între 5.000 și 8.000 de turiști, majoritatea dintre ei fiind cazați în stațiune, iar alte 2.000-3.000 de persoane au urcat dimineața și au coborât la lăsarea serii.

Continuă misiunile de salvare…
Cunoscând afluxul mare de turiști către zona montană, din această perioadă a anului, structurile Salvamont și-au dimensionat corespunzător efectivele din teren, asigurând un grad de răspuns, în timp optim, de 100% la evenimente produse, chiar și în condițiile acestui mare număr de accidente produs într-o singură zi.
Și zilele următoare, până la finalul vacanței școlare, vor fi caracterizate tot prin același număr foarte mare de turiști pe munte, pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, dar și în afara acestora, fapt ce determină echipele Salvamont să asigure asistența de salvare la un nivel de personal sporit, peste 500 de salvamontiști fiind la datorie pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă din țară, în zonele alpine și în cabinetele medicale din cele peste 90 de baze și posturi Salvamont.

Recomandările echipelor Salvamont
Pentru că în ultimele sezoane de iarnă s-au înregistrat un număr extrem de mare de evenimente pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, iar de la debutul acestui sezon de iarnă au fost peste 500 de intervenții, în condițiile în care doar jumătate dintre pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă au fost deschise, Salvamont România vă prezintă câteva măsuri pe care să le întreprindeți dacă sunteți martor la un accident pe pârtie:
1.Nu intrați în panică.
2.Protejați victima prin marcarea locului accidentului prin amplasarea unei perechi de schiuri amplasate in X la 4-5 metri în amonte.
3.Anunțați echipa Salvamont aflată pe domeniul schiabil sau apelați telefonic SNAU 112 sau Dispeceratul Național SALVAMONT – VODAFONE (0SALVAMONT – 0725826668).
4.Nu mișcați persoana accidentată și nu permiteți nimănui să facă acest lucru, decât dacă se află sub influența directă a unui factor de risc care îi pune viața în pericol sau îi provoacă afecțiuni medicale imediate. Orice pacient care după un traumatism prezintă dureri sau alterarea stării generale trebuie tratat ca având un posibil traumatism la nivelul coloanei vertebrale, necesitând imobilizare și transport adecvat. Nu permiteți ,,binevoitorilor” sau “salvatorilor de ocazie” să miște sau să transporte pe brațe, târâș sau cu mijloace improvizate, victima.
5.Dacă victima este inconștientă, deschideți-i căile aeriene (aceasta se realizează prin subluxația mandibulei-ridicarea acesteia de la nivelul unghiului sau posterior- de lângă ureche; nu „basculați” spre spate capul victimei) și verificați timp de 10 secunde dacă respiră; dacă nu respiră, efectuați resuscitare cardio-pulmonară (masaj cardiac extern în ritm de aprox. 100/minut, iar dacă sunteți instruit în acest sens, masaj cardiac extern combinat cu respirație artificială („gură la gură sau prin intermediul diverselor dispozitive gen „batista salvatorului”) cu un raport compresii toracice: ventilații de 30:2. Urmați indicațiile primite din dispeceratul medical!
6.Discutați cu victima și observați dacă este coerentă în exprimare. Observați dacă prezintă hemoragii puternice, care reușesc să treacă prin echipament. Identificați locul hemoragiei și faceți compresie (cu comprese sterile, dacă aveți la îndemână).
Dacă hemoragia este abundentă și nu se oprește, aplicați un garou deasupra leziunii (anunțați dispeceratul medical despre acest lucru). Evitați să intrați în contact direct cu sângele pacientului!
7.Nu încercați să aduceți în poziție anatomică membrele sau corpul victimei indiferent de poziția acestuia; se pot produce leziuni cu efect ireversibil sau care pot fi fatale.
8.Protejați termic persoana accidentată (acoperire cu sac de dormit, folie „Sirius”), discutați permanent cu ea, urmăriți o eventuală schimbare a stării de conștiență, a respirației, a culorii tegumentelor și buzelor și așteptați până sosesc echipele Salvamont.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here