Ministrul Culturii stă departe de acţiunea lui Stănchescu! – Osemintele lui Brâncuşi, Mihai Viteazu şi Bălcescu, cerute înapoi la Gorj, Dolj şi Vâlcea

344

După nebunia creată de Laurian Stănchescu care a început o campanie dusă la extrem pentru repatrierea osemintelor lui Brâncuşi de la Paris la Gorj şi vecinii din Dolj au început o acţiune aproape similară şi la fel de controversată. Astfel, dacă Ponta se implică în acţiunea lui Stănchescu, colega acestuia de partid, primăriţa la Craiova, Olguţa Vasilescu a anunţat, recent, că vrea să aducă în Bănie rămăşiţele lui Mihai Viteazul. Vâlcenii nu s-au lăsat nici ei mai prejos, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Iulian Comănescu, dorind să aducă de la Palermo osemintele istoricului Nicolae Bălcescu.

Laurian Stănchescu, blamat pentru marşul său de la Hobiţa la Paris pe care nu l-a realizat pe jos aşa cum s-a lăudat, ci pentru confortul său, s-a dus spre capitala Franţei cu maşina, a reuşit să implice însă în campania sa de repatriere a osemintelor lui Constantin Brâncuşi, personalităţi ale vieţii culturale şi politice ale ţării. Astfel, profitând anul trecut de faptul că Victor Ponta se afla la Târgu-Jiu în campania electorală pentru parlamentare, Stănchescu, abil “politician”, a reuşit să îi smulgă acestuia promisiunea ajutorării sale în demersul kamicaze de readucere la Hobiţa a rămăşiţelor pământeşti alte părintelui sculpturii moderne. Acest succes a acoperit astfel nenumăratele certuri cu autorităţiile avute în ultimii doi ani de un Stănchescu destul de bine intenţionat în ce priveşte colectarea unor “sponsorizări” generoase de la politicienii judeţului, pentru acţiunea sa iniţiată cu un marş pornit de la Hobiţa.
Acum, Stănchescu aşteaptă ca Ponta să îşi respecte promisiunea şi să îl ajute, dorind ca la jumătatea acestei luni să îi fie selectată firma de avocaţi din Paris care să pledeze pentru derularea acţiunilor dedicate repatrierii osemintelor sculptorului Constantin Brâncuşi. De puţin timp, Stănchescu a cerut sprijin şi Casei Regale în această acţiune.

Ministrul Barbu nu percutează
Detaşat de problema ridicată de Stănchescu s-a arătat chiar ieri la Târgu-Jiu, ministrul Culturii, Daniel Barbu. Acesta a declarat, marţi, la Prefectura Gorj că ministerul pe care îl conduce nu s-a implicat şi nici nu se va implica deocamdată în procesul de repatriere a osemintelor sculptorului Constantin Brâncuşi. Barbu a făcut această declaraţie chiar la Conferinţa Internaţională “Brâncuşi, Gorjeanul Universal”, eveniment prilejuit de împlinirea a 137 de ani de la naşterea titanului de la Hobiţa. Ministrul Culturii a menţionat aici că legalitatea repatrierii osemintelor lui Brâncuşi nu a fost încă rezolvată, motiv pentru care nu se va implica în acest proces. Daniel Barbu a mai subliniat că procesul este unul privat, demarat de poetul Laurian Stănchescu, iar ministerul Culturii nu are nicio implicare în această chestiune. “E o chestiune în care nici eu personal, nici Ministerul Culturii nu suntem implicaţi. Înţeleg că este o problemă de legalitate, o chestiune de drept care urmează să fie rezolvată, în ce măsură Primăria Parisului îşi va da acordul. După ce chestiunea de drept va fi rezolvată, dacă va fi rezolvată, o să-mi permit să-mi exprim şi părerea cu privire la faptul însuşi. Din câte am înţeles eu, fără să ştiu toate detaliile, este o iniţiativă privată, a unui cetăţean particular, care şi-a aliat un număr de susţinători, primul-ministru s-a angajat şi el şi prin intermediul Guvernului se va oferi asistenţă legală pentru rezolvarea chestiunii în Franţa. Deocamdată este o iniţiativă privată, ministerul nu are nicio poziţie”, a declarat Daniel Barbu.

Olguţa mai ..bună ca Stănchescu
Primăriţa Craiovei, Olguţa Vasilescu, a anunţat şi ea în ziua în care s-a sărbătorit Marea Unire că se implică în readucerea în Bănie a osemintelor Banului Craiovei, Mihai Vitezul. Declaraţia Olguţei, colegă de partid cu Ponta, a fost şi este la fel de controversată ca demersul lui Stănchescu. Asta deoarece o mare problemă în aducerea osemintelor o constituie chiar acestea, neştiindu-se exact unde au fost îngropate.
Unii istorici susţin că trupul lui Mihai Viteazu a fost dus şi înhumat la mănăstirea zidită de el la Alba Iulia, în timp ce alţii susţin că a fost îngropat în Câmpia Turzii. Alţi istorici susţin că, după ce acesta a fost asasinat mişeleşte în Câmpia Turzii, după ce reuşise să alunge pretendenţii unguri de pe tron, capul i-a fost dus de către Fraţii Buzeşti la Mănăstirea Dealu din Târgovişte, în timp ce trupul i-a fost îngropat în locul asasinatului.
Cu toate acestea Oguţa nu se lasă şi vrea la Craiova osemintele primului domnitor care a reuşit să unească cele trei ţări române, Ţara Românească, Transilvania şi Moldova.

Comănescu îl caută pe Bălcescu la groapa comună
În Vâlcea, preşedintele Consiliului Judeţean de acum un deceniu, Iulian Comănescu, a încercat, de asemenea, să identifice şi să aducă în ţară trupul istoricului Nicolae Bălcescu. Demersul său nu va fi unul prea uşor asta deoarece Bălcescu a decedat la mijlocul secolului XIX, la Palermo, fiind îngropat într-o groapă comună. Aceste impedimente par că nu îi ţin pe loc pe iniţiatorii acestor acţiuni care o dau înainte cu readucerea în judeţele Olteniei a rămăşiţelor acestor personalităţi indiferent cât de nebuneşti sunt, la prima vedere, demersurile lor.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here