Ministerul Agriculturii va desfiinţa, prin comasare, 10 structuri subordonate

651
descentralizarePotrivit Mnisterului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR), din unităţile desfiinţate prin comasare rezultă cinci structuri, şi anume Agenţia Naţională a Zonei Montane, Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie, Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor, Laboratorul Central pentru Controlul Calităţii şi Igienei Vinului Valea Călugărească şi Oficiul Naţional al Denumirilor de Origine pentru Vinuri şi alte produse vitivinicole.

Astfel, Agenţia Naţională a Zonei Montane, instituţie publică, finanţată integral de la bugetul de stat, se infiinţează prin preluarea în structura sa şi a Centrului de Formare şi Inovaţie pentru Dezvoltare în Carpaţi – Suceava.
De asemenea, Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie se reorganizează prin preluarea în atribuţiile sale a personalului şi atribuţiilor Autorităţii Hipice, care se desfiinţează şi prin preluarea întregii activităţi privind inspecţia în zootehnie şi va fi o instituţie publică finanţată integral de la bugetul de stat.
Totodată, Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor, instituţie publică finanţată din venituri proprii şi alocaţii de la bugetul de stat, se reorganizează prin preluarea în structura sa şi a atribuţiilor Băncii de Resurse Genetice Vegetale Suceava.
În plus, Laboratorul Central pentru Controlul Calităţii şi Igienei Vinului Valea Călugărească, care reprezintă o instituţie publică finanţată din venituri proprii şi alocaţii de la bugetul de stat, se reorganizează prin preluarea în structura sa şi a atribuţiilor laboratoarelor regionale de la Blaj şi Odobeşti, iar Oficiul Naţional al Denumirilor de Origine pentru Vinuri şi alte produse vitivinicole, se reorganizează prin preluarea atribuţiilor Oficiului Naţional al Viei şi Vinului şi reprezintă o instituţie publică finanţată din venituri proprii şi alocaţii de la bugetul de stat.
În ceea ce priveşte Agenţia Domeniilor Statului, instituţie publică, finanţată integral din venituri proprii, aceasta va suporta o reducere a personalului cu 20%, procent ce se aplică şi celorlalte structuri ale ministerului.
Agentia Naţională de Consultanţă Agricolă, inclusiv oficiile din subordine, instituţie publică finanţată din venituri proprii şi alocaţii de la bugetul de stat, se va desfiinţa în urma transformării Oficiilor Judeţene de Consultanţă Agricolă în Camere Agricole, instituţii publice descentralizate. Potrivit MAPDR, în momentul de faţă există la Camera Deputaţilor două iniţiative parlamentare, urmând ca punctul de vedere al ministerului să fie armonizat cu cele două iniţiative până la începerea sesiunii parlamentare.
În acelaşi timp, Societatea Naţională Îmbunătăţiri Funciare, finanţată integral din venituri proprii, se transferă la AVAS în vederea privatizării iar Societatea Naţională a Produselor Agricole este lichidată.
De asemenea, potrivit MAPDR, în ceea ce priveşte aparatul central al Ministerului Agriculturii, prin proiectul de Hotărâre Guvernamentală aprobat în data de 15.07.2009, s-a constituit Autoritatea de Management a PNDR cu 307 posturi, finanţate din fonduri europene, dintre care 97 la nivel central şi 210 la nivel local, preluate din structurile direcţiilor pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene.
Sorin Milcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here