“Mineriada de catifea”, varianta 2016!

472

Protest inedit declanșat, ieri dimineață, de liderii minerilor și energeticienilor din Oltenia. Aceștia au plecat într-un marș spre București, 50 dintre ei participând la “mineriada de catifea”, care a început la Termocentrala Rovinari. Sindicaliștii vor să ajungă în Capitală în circa o săptămână și, în fața Guvernului să protesteze față de preconizatele reduceri de personal din această vară, lista nemulțumirilor pe care le au protestatarii fiind mai mare.
20160411_072906Sindicaliștii provin din toate bazinele miniere ale Complexului Energetic Oltenia, dar și de la termocentralele înglobate în colosul energetic. Cu bagajele făcute, aceștia și-au adus cu ei câte două rânduri de încălțări, mâncare, apă, dar și multă “determinare și hotărâre”, după cum spunea unul dintre protestatari. Aceștia s-au hotărât să meargă la București pe jos, după ce au văzut că nu mai au altă cale de protest menită să atragă atenția asupra problemelor lor. “Am făcut mitinguri, marșuri la Târgu-Jiu, am stat în greva foamei, ce să mai facem ca să putem stopa reducerile de personal? Au dat mii de oameni anul trecut afară, mai dau și acum 2000, că poporul a votat la referendum Parlament mai mic și ei sunt mai mulți și cu pensii speciale, iar de dat afară ne dau pe noi. Nu cred că vom ajunge în țara noastră să fim sclavi, că văd că în direcția asta ne îndreptăm”, a spus unul dintre sindicaliști.
Toți cei care au luat drumul Bucureștiului au un singur mesaj pentru guvernanți. “Stop disponibilizărilor”, spun sindicaliștii în cor, asta după ce în 1990 erau 90.000 de salariați în Oltenia, iar acum mai sunt 15.000 cu tot cu energeticieni. “Ce înseamnă la guvernanți eficientizare? Hai să dăm afară! Ce înseamnă la ei să facă afaceri în România? Hai să furăm statul! Nu mai merge fraților! Luați toți președinții pe care i-am avut din 1990 încoace, că a fost Iliescu sau Constantinescu ori Băsescu și să vă arate că au făcut ei vreo fabrică nouă. Numai de au demolat totul. Au ras combinate întregi de pe suprafața pământului și nu a pățit nimeni nimic, iar noi suntem buni doar când sunt probleme în sistemul energetic. Pleacă energia de la noi cu 171 de lei MW și ajunge la populație, deci și la noi acasă, cu 600 de lei. Diferența intră în buzunarele samsarilor, ale băieților deștepți, iar aceștia sunt bani luați din buzunarele noastre și nimeni nu face nimic de ani de zile”, a spus un alt sindicalist.
12938149_1050512298356092_861289671595692535_nTraseul pe care au pornit, ieri dimineață, sindicaliștii include Rovinari, Turceni, Craiova, Pitești și București. La Rovinari grupul de sindicaliști a intrat în oraș, unde peste 100 de oameni li s-au alăturat până la ieșirea din oraș, printre ei fiind și vicepreședintele Consiliului Județean, Robert Filip. Oamenii i-au aplaudat pe protestatari și le-au urat drum bun, următorul “popas” al sindicaliștilor fiind la Fărcășești, unde li s-a alăturat pe traseul urmat în comună inclusiv primarul Dănuț Bălu, nu doar localnicii. “Este un gest frumos al oamenilor din aceste localități pentru că sunt localități miniere, care depind în totalitate de Complexul Energetic Oltenia”, a spus liderul Federației Naționale Mine Energie Dumitru Pârvulescu, aflat în fruntea coloanei.
20160411_073323În apropierea sa a fost mai mereu Laurian Stănchescu, candidatul independent de la Primăria Târgu Jiu, cel care a mai organizat în trecut astfel de deplasări pe jos pe distanțe lungi pentru a atrage atenția autorităților asupra demersurilor de repatriere a osemintelor lui Constantin Brâncuși la Hobița. “Era bine dacă autoritățile județului erau aici pentru că era un semn că puterea e alături de acești oameni care se luptă nu doar pentru salvarea CEO și a familiilor lor, ci și pentru salvarea județului. Iată că autoritățile sub absente și acest lucru e tot un fel de desconsiderare față de acest tezaur economic românesc”, a spus Stănchescu, pentru el cei 300 și ceva de kilometri făcuți pe jos până în Capitală fiind o nimica toată. “Am antrenament, doar mă știți”, a spus poetul înainte de a porni la drum.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here