Mii de controale efectuate de comisarii Gărzii Financiare

350

Picture 012Garda Financiară Gorj a prezentat ieri o sinteză a activităţii pe anul trecut care, deşi prezintă cifre mari, este una bună deoarece controalele şi amenzile date de comisari au fost cu miile, iar valoarea sancţiunilor aplicate a fost de peste trei milioane de lei.

De-a lungul anului 2010, comisarii Gărzii Financiare Gorj au efectuat un număr de 2.862 de controale care s-au soldat cu aplicarea a 2.170 de sancţiuni contravenţionale a căror valoare a fost de 3.294.926 de lei. Şi bunurile confiscate au fost în valoare de 372.064 de lei, cărora li s-au adăugat şi confiscări de sume de circa 400.000 de lei. În urma controalelor, au fost depistate zeci de fapte penale pentru care, comisarii au dispus înaintarea către organele de cercetare penală a unui număr de 84 de sesizări pentru un prejudiciu de peste 11 milioane de lei.

Domenii de evaziune fiscală

De asemenea, cele mai multe suspendări de activitate dispuse, care au fost în număr de 139, au fost pentru nedotarea şi neutilizarea echipamentelor fiscale şi pentru comercializarea de produse accizate. Principalele domenii de activitate în care au fost constatate aspecte de natura evaziunii fiscale au fost comerţul cu amănuntul, circulaţia deşeurilor reciclabile, cereale, morărit şi panificaţie, prestări servicii, transport persoane, exploatare de masă lemnoasă, jocuri de noroc, construcţii, rambursări ilegale de TVA, achiziţii intracomunitare de bunuri.

Potrivit lui Florin Nini, şeful Gărzii Financiare Gorj, din cele 84 de cazuri de evaziune fiscală identificate, 42 au fost constatate în echipă mixtă sau la solicitarea de verificări din partea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj, un caz la solicitarea altor instituţii şi 41 sunt ca urmare a controalelor operative. “Din totalul sesizărilor penale, 11 sunt pentru sediu fictiv sau refuz de prezentare, 14 sunt pentru fals, uz de fals, două pentru exploatarea de jocuri de noroc fără licenţă şi 57 pentru evaziune fiscală prin ascunderea surselor taxabile, neînregistrarea operaţiunilor efectuate sau înregistrarea de cheltuieli în baza unor documente fiscale fictive cu scopul diminuării obligaţiilor fiscale”, a precizat comisarul-şef al Gărzii Financiare din Gorj.

48 de controale în 2011

În prima săptămână a noului an, comisarii Gărzii Financiare Gorj au întreprins 48 de acţiuni de control la agenţii economici din mai multe localităţi ale judeţului, dintre care, 34 de agenţi s-au ales cu amenzi contravenţionale în valoare de 26.200 de lei. În urma controalelor, oamenii legii au întocmit şi un act de sesizare penală pentru nefuncţionarea la sediul social declarat şi refuzul nejustificat al administratorului de a prezenta documentele financiar-contabile şi de gestionare pentru efectuarea controlului.

De asemenea, în intervalul 1 – 9 ianuarie, comisarii financiari au efectuat mai multe verificări care au vizat nerespectarea reglementărilor legale privind dotarea şi utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale. În acest sens, un număr de trei societăţi comerciale au fost identificate că nu aveau în dotare aparat de marcat, pentru acestea dispunându-se sistarea activităţii până la intrarea în legalitate, respectiv, dotarea şi utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here