Mihai Eminescu, Voievodul Culturii și Limbii Române, celebrat la Alba Iulia

1369

Sâmbătă, 11 decembrie 2021, am primit un nou comunicat de presă de la domnul Laurian Stănchescu, scriitor, jurnalist și istoric literar, prin care se schimbă locația de celebrare a adevăratei zile de naștere a Poetului Național Mihai Eminescu, în ziua de 20 Decembrie 2021, la Alba Iulia și nu la București.

Probabil, „cetatea” Alba Iulia a fost hărăzită de Dumnezeu să fie leagănul românismului pe pământ. După ce Mihai Viteazul intra la 1 noiembrie 1599 în capitala Transilvaniei – Alba Iulia, obținând controlul militar al principatului și prima unire a provinciilor românești, după desființarea Daciei, la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia-n cetate se înfăptuia unirea Transilvaniei cu patria mamă și se realiza România Mare, iată că la 20 decembrie 2021, Alba Iulia – Cetatea Voievodală și Regală a Românismului – este locul unde un alt adevăr iese la iveală și devine realitate. Data de 20 Decembrie 1849 este adevărata zi de naștere a Poetului Național Mihai Eminescu și nu 15 ianuarie 1850, cum se credea până acum, care dorim să devină SĂRBĂTOARE NAȚIONALĂ și va fi serbată pentru prima dată, după decesul marelui om al culturii românești. Mihai Eminescu va fi colindat de nașterea lui și de Nașterea Mântuitorului… la Alba Iulia! Pentru acest eveniment s-a instituit Ordinul „Mihai Eminescu” – Voievodul Culturii Și Limbii Române, Martir și Mucenic al Românismului!
Vă prezint noul comunicat de presă:
SĂRBĂTOARE NAȚIONALĂ!
CELEBRAREA ZILEI DE NAȘTERE A POETULUI MIHAI EMINESCU LA 20 DECEMBRIE 1849!
Mihai Eminescu, Voievodul Culturii Și Limbii Române, celebrat la Alba Iulia, Cetatea Voievodală și Regală a Românismului!
Evenimentul va avea loc la statuia Poetului de pe Aleea Scriitorilor, începând cu ora 14,00!
Programul evenimentului:
Îi dăruim un brăduț împodobit cu Tricolorul!
Pentru prima dată Mihai Eminescu va fi colindat de Nașterea Mântuitorului… la Alba Iulia!
Vom împărți nuci și cozonaci!
Aducem mărturii și scrieri despre ziua Nașterii sale!
Aduceri aminte despre viața prea zilnică și opera Poetului!
Conferim Ordinul „Mihai Eminescu” – Voievodul Culturii Și Limbii Române, de Martir și Mucenic al Românismului!
Mărturii și scrieri… !
• Teodor V. Ștefanelli, a menționat în ,,Amintirile sale”: ,,Mi-a mărturisit poetul atât în Cernăuți, cît și în Viena, că s-a născut în 1849, fără să-mi numească ziua și locul nașterii. La data de 2 octombrie 1869, când s-a înscris la Universitatea din Viena, poetul și-a declarat locul nașterii la Botoșani, iar vîrsta – 20 ani, de unde rezultă că tot în 1849 fusese născut”.
• În Albumul din 1878 al Societății Junimea, la nr 49, se află scris chiar cu mâna poetului, că s-a născut ,,în anul 1849, luna decembrie, ziua 20 (Sf. Ignat) în Botoşani”. Ce-i drept, în calendarul ortodox, la 20 decembrie, este trecut Sf. mucenic Ignaţie Teoforul. Această ultimă însemnare coincide, în mare parte, cu autograful lui GH. Eminovici de pe o Psaltire din familie (,, jos, pe pagina a 5-a”), după declarația mult mai târzie a fratelui său, Matei, care luase în proprietate această carte. Ce scrie pe Psaltire?: ,,Astăzi 20 decembrie, anul 1849, la patru ceasuri și cinci spre zece minute evropioenești s-a născut fiul nostrum Mihai”. Numai că nu s-a menționat și locul nașterii.
• Eminescu știa că s-a născut în 20 decembrie 1849 – astfel s-a trecut în registrul Junimii, la înscriere: „1849, dec. 20”, dată ce este susținută și de Matei, fratele cel mai mic al poetului, ca fiind scrisă de către tatăl lor pe o veche psaltire unde însemnase nașterile copiilor.
• La fel va spune, după moartea poetului, și fratele său Matei, referindu-se la o însemnare a tatălui lor, într-o psaltire unde însemnase nașterile copiilor (așa era obiceiul pe atunci, la fel făcea și străbunicul meu, pe la 1900): „Astăzi, 20 decembrie, anul 1849, la 4 ceasuri și cincisprezece minute evropenești, s-au născut fiul nostru Mihai” (sursa: G. Călinescu, Viața lui Mihai Eminescu).
• Într-un registru (păstrat de Iacob Negruzzi – Președintele de mai târziu al Academiei Române), în care membrii societății literare „Junimea” și-au însemnat data și locul nașterii lor, stă scris pe pagina a doua de propria mână a lui Eminescu în dreptul numelui său: „20 decembrie 1849, Botoșani”, și deasupra este chiar intercalat sfântul „Ignat”, pe care biserica ortodoxă îl serbează întradevăr la 20 decembrie. (Titu Maiorescu, „Eminescu și poeziile lui”).
Centru universal cultural-istoric la Alba Iulia! Lucrăm la deschiderea „Centrului Internațional de Cercetare a spiritualității umane MIHAI EMINESCU” din Alba Iulia! Va fi un sanctuar contemporan privind natura spirituală a geniului uman de-a lungul existenței sale. Va fi o Bibliotecă vastă a gândirii umane, un amfiteatru universal cuprinzând pe cât posibil patrimoniul cultural-istoric al națiunilor lumii…! Inițiem colocvii internaționale promovând valorile intrinsece ale desprinderii umane spre universul galactic și al cunoașterii de sine! Avem ca model absolut Biblioteca din Alexandria, cel mai mare tezaur patrimonial din Antichitate! Există o legătură genetică între Mihai Eminescu și străvechile locuri ale Blajului și Albei Iulia! De ce am ales Alba Iulia? Aici a apărut prima scriere din lume în urmă cu 7300 ani și cercetările noastre arată nașterea străbunilor Poetului pe aceste locuri providențiale!
Asociația Cultural-Istorică „Testamentul lui Avram Iancu”, Președinte – dr. Mădălina Fărcaș, scriitor și jurnalist…!
Asociația Culturală „Trăiască Nația și Societatea Transilvană Carpații 24.01.1882 Sus cu Dânsa”, Președinte – scriitor și jurnalist Laurian Stănchescu!
Asociaţia Cultul Eroilor ,,Regina Maria” Filiala Județului Alba, reprezentată de domnul col.rtr. Străjan Ioan – Președinte de Onoare și domnul col.r. Lupu Nicolae – Președinte, cu sediul în Alba Iulia!
Asociația „Mișcarea Patrioților Români”, Președinte… avocat domnul Marius Adrian Hațegan! Alba Iulia!
Fundația „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României”…reprezentată de domnul col.r. Străjan Ioan – Președinte de Onoare și domnul Todor Vasile cu sediul în Alba Iulia!
Asociația ASTRA Despărțământul „Eugen Hulea” Alba Iulia, reprezentat de doamna prof. Cioica Maria – Președinte!
Doamna profesor Marin Marinela, organizatoare de evenimente cultural-istorice, Reghin!
*
Îi dorim succes în demersurile sale pentru a fi recunoscută oficial, data de 20 decembrie 1849 ca zi de naștere a „martirului” Mihai Eminescu.
Gigi BUȘE, UZPR Gorj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here