Micul dejun sărac și anost, la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu: O chiflă cu margarină și dulceață la vrac, completată cu o cană de ceai

1281

O linguriță de margarină și un vârf de cuțit de dulceață, toate spoite pe chiflă de pâine neagră tăiată în două, o cană de ceai și rareori câte o lingură de urdă. Acesta este micul dejun adus, zilnic, pacienților internați la SJU Târgu-Jiu, hrana fiind servită bolnavilor de salariatele de pe fiecare secție, dar, la câteva ore întârziere de programul afișat. Micul dejun nu se servește pe farfurii, ci este așezat pe o tavă de unde pacienții își iau singuri bucata de pâine neagră, în care angajatele pun margarina și dulceața la vrac. Diabeticii sunt mai norocoși, deoarece mai primesc la micul dejun și câte un ou fiert ori 100 de grame de iaurt degresat. În ciuda acestui meniu sărăcăcios, la finalul săptămânii trecute, aparținătorii bolnavilor internați la Spitalul 700, nu au avut acces spre rudele aflate în unitatea medicală, pe motiv de carantină. Oamenii s-au revoltat, pe motiv că din lipsa unor halate, rudele lor sunt lăsate flămânde în spital.

Micul dejun trebuie servit bolnavilor, conform unui program afișat pe fiecare secție, dimineața între orele 7.00-8.00, dar, de regulă, acesta ajunge la bolnavi în jurul orei 10.00. Ceaiul, același în fiecare zi, se aduce gata făcut, la găleată sau în oale de inox, în timp ce personalul secțiilor prepară aceleași sandvișuri aproapre în fiecare zi, luând margarină din cutii de un kilogram, în timp ce dulceața este adusă în vase de metal.
Bucățile de pâine neagră de 100 de grame sunt tăiate în două pentru ca angajatele să pună margarina și dulceața în mijlocul acestora și sunt așezate pe câte o tavă de plastic de unde se servește fiecare bolnav. Meniul impune doar o bucată de beneficiar, doar ceaiul se servește în plus, la cerere.

Farfuriile, un lux!
“În două săptămâni cât am fost internat la SJU am primit același mic dejun, servit în jur de ora 10.00, adică margarină cu dulceață pe pâine neagră și un ceai, iar o dată am primit și urdă pe pâine neagră cu ceai. În rest, nu am văzut vreun ou, brânză topită, salam, crenvurști ori alte alimente care ar trebui să fie folosite în alimentarea pacienților care nu sunt la regim”, a declarat un fost bolnav al spitalului din Târgu-Jiu, probându-și spusele cu fotografii.
În ceea ce privește restul hranei pentru pacienți, mâncarea la prânz le ajunge pacienților în caserole, în timp ce supa ajungea la ei gata preparată, în găleți ori oale de inox. ”Masa de prânz era singura acceptabilă, în schimb seara primea doar niște macaroane cu brânză ori vreo mâncare de cartofi și ceai, tot la caserole. Din păcate, masa de seară ni se servea după ora 17.00, la ora 18.00 toți pacienții fiind așa de sătuli că până dimineața ne chiorăiau mațele. Noroc cu aparținătorii care ne completau masa”,a subliniat fostul pacient.

Interzis aparținătorilor în spital pe timpul carantinei!
Accesul aparținătorilor în unitatea medicală din Târgu-Jiu a fost interzis, vineri, pentru că unitatea nu avea halate de unică folosință pentru cei care veneau să-și hrănească rudele, ca sâmbătă accesul să se realizeze doar prin Policlinică. De la poarta spitalului se putea intra doar cu halat, cumpărat de la farmacie.
Unul dintre aparținători și-a externat soția din spital în urma situației respective, arătându-se revoltat de condițiile deplorabile din unitatea medicală. “Dacă spitalele sunt în carantină, noi, cei care ne ducem la rude cu mâncare cum intrăm?! Domnule manager dacă ați avea mama bolnavă ce ați face ?! Sau mănâncă lăturile care le dați voi. Rușine să vă fie! Sunteți plătiți din banii noștri”, a postat omul pe Facebook, stârnind un val de comentarii negative la adresa SJU Târgu-Jiu. Acesta a povestit că în aceeași situație cu el erau și alți aparținători, care păzeau poarta spitalului, cu plase cu mâncare în mâini pentru cei internați. Nici pentru ei nu s-au găsit soluții, oamenii fiind îngrijorați că era weekend și nu aveau nici măcar cui reclama situația, birourile SJU fiind goale.
Situația nu s-a remediat însă în zilele următoare, semn că responsabilii SJU s-au mulțumit doar să anunțe că spitalul este în carantină, fără a lua în calcul și aceste situații.
ANAMARIA STOICA

1 COMENTARIU

  1. Si nu doar hrana e o problema,curatenia de asemenea lasa de dorit,cred ca mult mai curat se face in hoteluri,restaurante,decat in spitalul asta , si ma refer in special la sectia de Pediatrie unde vin si mozolesc cu un mop care e negru nu se mai vede urma de alb, niste infirmiere scarbite de munca pentru care nu conteaza ca e o sectie de copii si ca poate respectivii au avut o noapte mai agitata, ele vin si trantesc si se arata nemultumite si de gunoiul pe care il gasesc plin.. dupa ce ca saloanele arata ca dupa un atentat cu bomba,macar curatenie sa fie.. Si unele asistente atotstiutoare pe care nu le poti intreba nimic cu privire la tratamentul administrat copilului ca ele ridica din sprancene si zambesc ironic :”Dar stai mamica linistita ,ca stim noi ce facem ” Multe ar fi de spus nu doar de mancare .. Dar ce sa facem e rau cand ajungem pe mainile lor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here