Meşter olar din Gorj, premiat la Târgul Olarilor din Sibiu

1152

Cunoscutul meşter popular gorjean Ion Rătezeanu a participat weekend-ul trecut la Târgul Olarilor de la Sibiu, unde a oferit vizitatorilor demonstraţii la roata olarului. La finalul evenimentului acesta a obţinut şi un premiu.

Potrivit unui comunicat de presă al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ,,Cindrelul – Junii” Sibiu, Piaţa Mare a redevenit punct central al negoţului din Sibiu, sâmbătă, 31 august 2019, şi duminică, 1 septembrie 2019: meşteri vârstnici, din centre renumite de olărit, şi tineri care inovează în arta ceramicii şi-au dat întâlnire la Târgul Olarilor.
Au adus cu ei obiecte decorative şi obiecte utilitare, de la oale pentru sarmale şi căni pentru ţuică, la clopoţei, ulcioare de nuntă, vaze şi cahle; au explicat tehnicile după care au lucrat, s-au tocmit cu muşteriii şi au vândut marfa.
Păstrând caracterul interactiv, manifestarea a inclus activităţi pentru toate gusturile şi toate vârstele: cei mici şi cei mari, deopotrivă, au urmărit demonstraţiile la roata olarului ale meşterului Ion Rătezeanu din Găleşoaia, iar copiii au cunoscut bucuria de a face vase pe roata olarului şi de a le decora, în cadrul atelierelor special deschise pentru ei.
În acest an, juriul, format din prof. dr. Ilie Moise, dr. Mirela Creţu şi drd. Karla Roşca, a apreciat deopotrivă activitatea olarilor care, de zeci de ani, contribuie la dezvoltarea manifestării, cât şi pe cea a creatorilor care au inovat prin design şi creativitate.
În urma deliberării juriului, pe lista premiilor oferite la ediția din acest an a Târgului Olarilor, se află din nou și meșterul gorjean Ion Rătezeanu care a fost distins cu Premiul de Excelență al Juriului.
Ediţia 2019 a ,,Târgului Olarilor” a fost organizată de Consiliul Judeţean Sibiu, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ,,Cindrelul-Junii” Sibiu, în parteneriat cu Complexul Naţional Muzeal ASTRA.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here