Medicii avertizează: „Nu antibiotice la întâmplare!”

485

Specialiștii în sănătate continuă lupta împotriva abuzului de antibiotice. Astfel, Ministerul Sănătății a lansat campania “Nu antibiotice la întâmplare!”, care are rolul de a informa asupra riscului consumului inutil de antibiotice. Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) Gorj, a constatat că sunt persoane care tratează şi o banală viroză cu antibiotice, ceea ce este total greşit.

Recent lansata campanie de luptă împotriva abuzului de antibiotice constă în difuzarea unui spot TV produs sub coordonarea Ministerului Sănătății și în distribuirea de cutii de pseudo-medicamente pe care este scris “Nu antibiotice la întâmplare!” și în care sunt inserate flyere de informare. Potrivit ministrului, cu cât antibioticele sunt folosite mai frecvent, cu atât rezistența bacteriană la antibiotice este accelerată și astfel s-a ajuns ca în ultimele decenii acest lucru să se amplifice. Ministrul Vlad Voiculescu susține că sunt boli și intervenții medicale majore care afectează apărarea anti-infecțioasă a organismului, imunitatea, și fac ca viața pacientului să depindă de antibiotice. Boli grave cum ar fi marile arsuri, tratamente pentru transplantul de organe, chimioterapia sau îngrijirea prematurilor riscă să devină fie greu de tratat, fie imposibil de tratat din cauza creșterii rezistenței la antibiotice a bacteriilor periculoase care pot infecta acești pacienți, a susținut el. Ministrul consideră că peste 90% din consumul de antibiotice are loc în afara spitalului, pentru infecții tratate la domiciliu.

Virozele nu se tratează cu antibiotice!
Abuzul de antibiotice a devenit o obişnuinţă şi în judeţul nostru. În ultima perioadă s-a atras atenţia asupra pericolului la care se expun cei care consumă frecvent antibiotice, însă chiar şi aşa sunt persoane care tratează şi o simplă răceală. Medicii reamintesc că, antibioticele nu acţionează pe virusuri, iar reacţiile secundare sunt mai mari decât beneficiile. Ele se folosesc doar atunci când se constată suprainfecţie bacteriană. “Solicit farmaciștilor să nu mai elibereze antibiotice fără rețetă de la medic. Este o rugăminte pentru farmaciști. Eu am spus-o de nenumărate ori şi o repet: antibioticul trebuie luat doar la recomandarea medicului”, subliniază Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) Gorj.
Medicii continuă să atragă atenţia cetăţenilor asupra pericolului care îi paşte pe cei care iau antibiotice fără a avea recomandarea unui medic.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here