Medicamentele compensate, mai scumpe de la 1 iulie

554

scumpire medicamenteSe anunţă noi scumpiri. De această dată creşte preţul medicamentelor. După ce s-a majorat în aprilie, se pare că de la 1 iulie se va mări din nou preţul compensatelor.

Bolnavii vor fi nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunare pentru a-şi asigura tratamentul necesar.

Un nou sistem de compensare, conceput de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va intra în vigoare din prima zi a lunii iulie. În conformitate cu aceste modificări, medicamentele vor suferi modificări de preţ. Cele străine se vor scumpi chiar şi cu 70%.

Se încurajează vânzarea medicamentelor româneşti

În prezent reducerea se aplică doar la medicamentul înscris pe reţetă. Odată cu intrarea în vigoare a noului sistem, problema se pune altfel: dacă medicul prescrie bolnavului un medicament străin, iar în farmacii pacientul găseşte unul autohton şi mai ieftin, compensarea de 90% se aplică celui care are preţul cel mai mic. Astfel, se încurajează comercializarea pastilelor româneşti.

Nu se ştie nimic oficial

Contactat telefonic, directorul executiv al CJAS Gorj, Cosma Dumitrescu a declarat că: „deocamdată, nu se ştie nimic oficial. Noi nu am primit de la Bucureşti nicio informare până în prezent. Am văzut în mass-media tot felul de speculaţii, dar nu avem nimic oficial şi concret primit de la CNAS. Deci eu nu vă pot spune exact dacă se vor scumpi de la 1 iulie sau cu cât va creşte preţul. Încă nu ştiu nimic despre toate acestea.”

Convinşi că medicamentele se vor scumpi

Gorjenii nu mai speră să se întâmple nimic bun şi sunt siguri că se vor scumpi pastilele. „Odată ce a apărut la televiziune, e clar că aşa va fi: va creşte preţul medicamentelor. Problema se pune altfel, dacă va fi cum au anunţat, bolnavii vor fi puşi în situaţia de a-şi schimba tratamentul prescris de medic. De moment ce la farmacie se poate alege medicamentul cel mai ieftin, întrucât acesta va fi compensat, e clar că se schimbă şi tratamentul,” susţine o târgujiancă.

Altcineva spunea că: „nimic nu se mai poate întâmpla în ţara asta. S-au tăiat sporurile, se micşorează salariile şi pensiile, s-au scumpit carburanţii şi alimentele, cum să nu se scumpească şi medicamentele? Ajunseserăm deja în pragul de a nu le mai putea cumpăra, cum nu se mai dau compensate şi gratuite în farmacii.

După 1 iulie eu nu ştiu ce vom face! N-avem decât să murim, ca să evităm să ne îmbolnăvim nu cred că vom reuşi.”

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here