Master Class de Pian, cu lector univ. dr., Andrei Enoiu-Pânzariu

1067

Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu” din Târgu Jiu a găzduit între 23-25 martie 2015, cursurile de măiestrie pianistică ”Master Class”, desfășurate la inițiativa lectorului univ. dr., Andrei-Enoiu Pânzariu de la Universitatea de Arte ”George Enescu” din Iași și organizate de nimeni alta, decât profesoara care l-a inițiat în tainele pianului și l-a format ca pianist, pe parcursul devenirii sale, Mihaela-Sanda-Popescu, alături de profesori renumiți la nivel național, precum: Constantin Nițu, de la Liceul de Muzică ”George Enescu” din București, prof. dr Sandu Sandrin, de la Universitatea Națională de Muzică, București.

Andrei-Enoiu Pânzariu obține și titlul de doctor în muzică în anul 2010, la Universitatea de Arte ”George Enescu” din Iași, sub îndrumarea domnului prof. dr. Gheorghe Duțică. Activează ca post-doctorand bursier, între anii 2011-2012, în cadrul proiectului MIDAS – Musical Institute for Doctoral Studies, sub îndrumarea doamnei prof. univ. dr. Dana Borșan.
Pe parcursul formării sale ca pianist, Andrei Enoiu-Pânzariu a participat la cursurile de Master Class, sub îndrumarea unor formatori de renume: Walter Krafft, Lazar Bermann, Mircea Dan Răducanu, Andreas Henkel, Silke-Thora Matties, Csiky Boldizsar, Rotislav Yovchev, Mariusz Adamczak, Constantin Ionescu-Vovu, Elisabeth Sombart.
Apoi s-a întors în locurile natale, să le împărtășească din experiența sa și artiștilor în devenire ai liceului nostru.

Interpreții mari și mici, încântați de Master Class
Cursurile, aflate la cea de-a doua ediție, i-au acaparat pe elevii catedrei de pian și s-au încheiat cu un recital susținut, miercuri seara, la Sala de Audiție ”Robert Schuman” a liceului, într-o atmosferă pătrunsă de magia muzicii, sub ”bagheta” formatorului. Au participat la aceste cursuri douăzeci de elevi, de la clasa I, până la clasa a XI-a, printre care și copii premiați la olimpiade și concursuri școlare naționale și internaționale: Maria-Diana Neagoe (IV) și Daniel-Emilian Neagoe (VII), Melisa Botănel (I) și Ciprian Botănel (VII), Irina-Alexandra Cioclei, clasa prof. dr. Mihaela-Sanda Popescu; Andrei-Cristian Firoiu (IV) și Anisia  Staicu (X), clasa prof. Mariana Mănescu; Maria-Magdalena Costescu (X), Maria-Ilinca Ștefania (V), Sărăcin Doina-Cristina (IX), clasa prof. Violeta Geică; Gabriel Tărăngoiu (IX), Noemia Iordănescu (III) și Camelia Iordănescu (II), clasa prof. Mariana-Doina Olaru; Denisa-Andreea Țîrvelea, clasa I și Ileana-Florentina Bîțu, clasa prof. Eugenia-Liliana Ștefănescu; Teodora Cioabă, Ema Brehui (III) clasa prof. Alina Șuvar; Manuela Solga (III), clasa prof. Mihaela Florescu; Andra Frățilescu (II) și Remus Mogoșanu (III) clasa prof. Carmen Ciupag.
Trei zile frumoase și utile, trei zile în care elevii pianiști ai Liceului de Arte ”Constantin Brăiloiu” din Târgu Jiu, de la mic la mare, au demonstrat o dorință intensă de a-și împărtăși experiența artistică, de a cânta în public și de a învăța lucruri noi, alături de pianistul Andrei-Enoiu Pânzariu, devenit un model pentru ei. Atitudinea și prestația elevilor din cele trei zile de cursuri i-au impresionat plăcut și pe dascălii lor, dovedind, o dată în plus, utilitatea organizării unor astfel de cursuri, momente în care elevii dornici să achiziționeze cât mai multe informații, se mobilizează și profită la maximum de prezența pe termen scurt a unui cadru didactic universitar, venit să îi scoată din cotidian.
După susținerea recitalului, toți elevii care au participat la cursuri au fost recompensați cu diplome care atestă formarea lor, alături de maestrul Andrei-Enoiu Pânzariu, o treaptă mai sus în devenirea pianistică a tuturor.
Mulțumiri pe această cale și domnului profesor Ionel Cioabă, pentru imortalizarea momentelor petrecute împreună prin fotografii și filmări.
Eugenia-Liliana Ștefănescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here