Masă caldă, chiolhan electoral în minerit: 300.000 de porții, gratuitate de 34 de miliarde în dauna CEO

660

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu i-au trimis în judecată, miercuri, 15 iunie 2016, pe fostul director al Societății Naționale a Lignitului, Daniel Burlan, dar și pe alți 23 de foști șefi, dar și actuali salariați ai Complexului Energetic Oltenia, într-un dosar de delapidare, prin care s-a prejudiciat CEO cu peste 34 de miliarde de lei vechi. CEO s-a constituit parte civilă în procesul aflat pe rolul Tribunalului Dolj, în timp ce responsabilă de acordarea pomenilor, pe banii unității, constând în acordarea a 300.000 de porții de mâncare și alimente, este considerată și SC Cazare Cantine Motru.

Rechizitoriul în dosarul “Masa caldă” a fost oferit, ieri, jurnaliștilor de către procurorii Parchetului Târgu-Jiu, asta după ce, la jumătatea acestei săptămâni, rezultatele cercetării, prezentate inculpaților, au fost trimise instanței de judecată. În cadrul dosarului, destul de stufos, cap de afiș rămâne Daniel Burlan, fostul director general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO), care este acuzat de delapidare pentru că, din funcţia pe care a deţinut-o a dispus şi a acceptat decontarea din fondurile societăţii, prin intermediul conturilor subunităţilor miniere, a sumelor destinate plăţii unor prestaţii efectuate în mod nelegal şi fără bază contractuală către SC Cazare Cantine SA Motru. Potrivit procurorilor, sub bagheta lui Burlan, de la această unitate, condusă de Alexandru Ciorecan, au fost decontate mese oferite unor persoane care nu erau îndreptăţite să le primească. Este vorba despre sportivi ai Minerul Motru și nu numai. Prejudiciul în acest caz a fost estimat la peste două milioane de lei noi.
Ciorecan a creat și el un prejudiciu de 2,8 milioane de lei, cu mult înainte ca el și Burlan să-și petreacă câte 24 de ore în arestul IPJ Gorj.
Burlan a condus în 2004 CS Minerul Motru, dar în faza de urmărire penală a declarat că nu știa că sportivii serveau masa la CS Cantine Cazare Motru.

Fostul director al SDM, inculpat și el
Vasile Ogârlaci, cel care a deţinut funcţia de director al Diviziei Miniere din cadrul Complexului Energetic Oltenia, a fost trimis și el în judecată pentru delapidare, pentru acelaşi motiv. Prejudiciul cauzat de acesta s-ar ridica la aproape 650.000 de lei. Mihai Caragea, fost director al Carierei Roșiuța a pus, de asemenea, umărul la prejudiciul creat CEO, cu peste 69.000 de lei, fiind acuzat ca și ceilalți trei, tot de delapidare. Daniel Olaru, fostul contabil-șef al Carierei Roșiuța, are și el același statut, acesta creând un prejudiciu CEO de peste 128.000 de lei, în timp ce fostul director al EMC Motru, Constantin Crețan, poartă vina unui prejudiciu de peste 354.000 de lei. Mircea Mezinca, ocupant al aceluiași post, a provocat o daună CEO de aproape 518.000 de lei. Iovan Sorin, fostul director la UMC Lupoaia, a creat un prejudiciu de peste 800.000 de lei, iar alți foști colegi au făcut greșeli aproape similare. De altfel, Ion Dondera, fost director al BATS Motru şi director economic EMC Motru, Nicolae Stelescu, fost contabil şef la Cariera Roşiuţa, Liviu Giuranu, contabil şef la cariera Lupoaia, Constantin Bojincă, gestionar la Cariera Lupoaia, Sebastian Năstasie, gestionar, Marinela Căciulan, fostă şefă la Cantina Restaurant din Motru, Nicolae Giuran, fost director al BAVA Motru, Valentin Tatomir, fost director al ELCFU Motru şi alţi angajaţi.

Ciurel le-a făcut bucata
Potrivit procurorilor, au fost decontate ilegal aproape 300.000 de porţii de mâncare, în perioada 2009-2013, în valoare totală de peste 3,4 milioane de lei. Au beneficiat de mâncare sportivii legitimaţi la Clubul Sportiv Minerul Motru şi Clubul Sportiv Minerul Motru 2008 de la secţiile fotbal, lupte şi box. Conform oamenilor legii, mesele au fost decontate ilegal din fondurile destinate achitării hranei personalului angajat la carierele Roşiuţa şi Lupoaia. Tot anchetatorii mai relevă că, în luna noiembrie 2012, la iniţiativa lui Vasile Râbu, Clubul Sportiv Minerul Motru a organizat un eveniment festiv cu ocazia împlinii a 50 de ani de la înfiinţarea clubului sportiv, cu toate că în luna septembrie s-ar fi împlinit această perioadă. “În realitate, acest eveniment a fost unul electoral, fiind organizat în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare”, se arată în rechizitoriu.
Toate aceste fapte penale au fost depistate în anul 2013, după ce directorul general al CEO, Laurențiu Ciurel, fost vicepreședinte al PSD Gorj, a trimis Corpul de Control în zona Motru, verificând aspectele de mai sus. Verificarea a vizat perioada 2009-2013, actul Corpului de Control al lui Ciurel stând la baza anchetei în cauză, organele de anchetă autosesizându-se în acest caz.
Anamaria Stoica

1 COMENTARIU

  1. Mai lasati fratilor masa calda, ca de trei patru ani numai asta faceti de bine de rau pe vremea lui Burlan aveam locuri de munca , pe vremea lui Rabu aveam echipa de fotbal in Motru si tineretul nu pleca pe capete in strainatate acum ce avem NIMIC si voi tot o tineti una si buna MASA CALDA foarte bine ca mancau fotbalistii, oare ei nu erau copii minerilor ????? Mai lasati dracu MASA CALDA si faceti ceva pentru locuitorii Motrului ca pana acum ati inchis tot daar de creat alte locuri de munca nu sunteti in stare o tineti una si buna MASA CALDA rusine sa va fie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here