“Mărul de aur” pentru oraşul lui Brâncuşi

352

În perioada 11-14 octombrie, municipiul Târgu-Jiu este vizitat de o delegaţie alcătuită din: reprezentanţi de la Clubul Român de Presă – FIJET ROMÂNIA – presa scrisă, vorbită, on line, asociaţii de promovare şi agenţii de turism, dar şi jurnalişti din America şi Europa, membri ai FIJET (FEDERAŢIA INTERNAŢIONALĂ A JURNALIŞTILOR DE PRESĂ SCRISĂ DE TURISM), care au venit pentru a vizita judeţul nostru şi a-l susţine pentru acordarea premiului „Mărul de Aur”. Programul vizitei a fost unul încărcat.

Începând de vineri şi până astăzi, inclusiv, judeţul nostru găzduieşte o delegaţie de jurnalişti, agenţii de turism şi asociaţii de promovare, aceştia fiind prezenţi aici pentru a doua oară. „În intervalul 11 -14 octombrie, în Gorj se desfăşoară un infotrip intitulat „Trăiţi Povestea Gorjului Explorând Grădina Carpaţilor – Documentare FIJET”, la care participa 45 de persoane. Sunt printre invitaţi 16 jurnalişti din Europa şi America, aparţinând FIJET (Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor de Presă Scrisă de Turism), reprezentanţi de la Clubul Român de Presă –FIJET România -presă scrisă, vorbită, on line, asociaţii de promovare şi agenţii de turism”, a menţionat Ramona Evulescu, purtătorul de cuvânt al Primărie Municipiului Târgu-Jiu.

Program amplu pentru “Mărul de Aur”
Vineri, în jurul prânzului, delegaţia ce participă la infotripul “Trăiţi Povestea Gorjului Explorând Grădina Carpaţilor” a fost întâmpinată de autorităţi la intrarea în judeţul nostru. A urmat o scurtă vizită pe Cheile Olteţului şi la Peştera Polovragi sau Peştera lui Zamolxes – “Câmpul Vrăjit”, o prezentare a Mănăstirii Polovragi şi o deplasare la Rânca – până la kilometrul 34,8 de pe Tranaslpina. După-amiaza, centrul evenimentului s-a mutat la Târgu-Jiu, în Grădina Publică şi o vizitare a operelor brâncuşiene.
Sâmbătă s-au făcut mai multe vizite, obiectivele fiind: Casa Memorială „Constantin Brâncuşi” de la Hobiţa; Liceul Peştişani – participare la Festivalul Răciturilor; Mânăstirea Tismana; Păstrăvăria Tismana; Cheile Sohodolului – Nări şi Inel; Muzeul de Istorie “Alexandru Ştefulescu”.
În cea de-a treia zi, delegaţia s-a deplasat la Casa Memorială „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu, următorul popas fiind la Mânăstirea Lainici.
Astăzi, 14 octombrie, are loc o întâlnire în Sala Maura de la Consiliul Judeţean cu oficialii judeţului şi ai Primăriei Târgu-Jiu. Toate aceste evenimente s-au desfăşurat datorită implicării ANT, S.C Gorj Turism S.A, Primăria Târgu-Jiu, Consiliul Judeţean Gorj, Primăria Polovragi, Primăria Runcu, Primăria Tismana, S.C Lito Market S.R.L, S.C Carpatia Tour S.R.L – Târgu-Jiu, S.C Gabi Cost S.R.L, Muzeul Judeţean Gorj, Parcul Naţional Defileul Jiului, APPT Gorjul.

Importanţa “Mărului de Aur”
Premiul „La Pomme d’Or” sau „Golden Apple” este echivalentul FIJET al Oscarului, fiind acordat în fiecare an unei organizaţii, ţară, oraş sau persoană pentru recunoaşterea eforturilor speciale în promovarea şi ridicarea nivelului turismului. Până acum România a câştigat trei trofee „Mărul de Aur” cu obiective precum: Mănăstirea Voroneţ în anul 1975, Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, Mărginimea Sibiului şi Compania Aeriană Blue Air în 2009.
Trofeul se află în prezent în muzeul Mânăstirii Moldoviţa.
Candidatura “Mărul de Aur pentru Oraşul lui Brâncuşi’’ a fost depusă în martie 2012 la Praga unde a avut loc Şedinţa Comitetului Director FIJET, de către Victor Rădulescu – preşedinte FIJET România.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here