Marginalii la romanul MAIA, de Ion C. Gociu – Nu trageţi în prozator! * sau în căutarea unui regizor-scenarist *

439

Normal, în receptarea unui roman sau a unei cărţi există diverse opinii. Mai mult sau mai puţin favorabile ori chiar invers. Numai că, nici n-a fost lansat volumul II al romanului MAIA, al prozatorului Ion C. Gociu, şi s-au lansat – mie greu să cred că involuntar – unele accente critice. Negative, nedrepte pe alocuri.

Ca unul de altă părere şi niţel păcălit, mă văd nevoit să intervin. La o cronică-fluviu apărută grăbit în revista Portal MĂIASTRA, deja îmi exprimasem unele rezerve. De care nu s-au ţinut seama. Deşi, recunosc, nu era obligatoriu.
Polemist din născare, voi încerca să fiu mai nuanţat decât de obicei. În susţinerea mea apar şi opiniile scriitorului român stabilit în Germania – Mircea M. Pop, laureat anul trecut al Festivalului Internaţional de Literatură „Tudor Arghezi” din Târgu Cărbuneşti. Aşa, de pildă, Mircea M. Pop consideră romanul Maia(vol. I şi II) drept un roman consistent. Ca şi mine, românul poet din Germania îl felicită pe autorul Ion C. Gociu şi ajunge la aceeaşi concluzie. Pe care o exprimasem personal talentatului prozator. „Că, filmat, scenariul cu subiectul cărţii ar oferi un film reuşit, eventual cu un titlu mai incitant (adică, cred, mai comercial) – sugerându-i, Mircea M. Pop, câteva – „Printre ţigani; „Într-o altă lume” (ori ceva de genul acesta, n.m.) şi continuă, „Poate că ar trebui să luaţi legătura cu un regizor din Capitală. Aşa cum Dumneavoastră spuneţi prin cuvinte, ar putea-o face el în imagini. Ştiu că nu-i uşor să-l găsiţi, dar merită să încercaţi…”
Oarecum iritat, şi pe bună dreptate, Ion C. Gociu se-ntreabă mai mult pentru sine: „Poate ca-m devenit şi eu mai orgolios, cum n-am fost niciodată. Poate Domnia Sa (la criticul literar şi scriitorul Zenovie Cârlugea se referă, n.m.) este plin de bune intenţii, dar Cronica are şi multe chestiuni care se contrazic. M-a tămâiat până mi-a dat cu cădelniţa-n cap(…) Când o citi Ion Sanda, mănâncă ziarul. Ce părere aveţi?”
Eu citisem şi cronica apărută iniţial în Portal MĂIASTRA şi, recunosc, nu mi-am dat seama că estre aceeaşi cu aceea apărută ieri în Gorjeanlul. Şi rămân la aceeaşi convingere. Cum că Zenovie Cârlugea nu-i rău intenţionat. Dar, aşa cum precizasem şi în recenzia la respectiva revistă, când l-am întrebat: „Nu-i aşa domnule Zenovie Cârlugea că uneori viaţa bate filmul?”, Domnia Sa nu vrea să priceapă dificultăţile perioadei de început a comunismului în Românie bolşevizată forţat. Şi în anii dinainte de cumplita perioadă ’5o, dar şi în cei ulteriori, ţiganii, evreii şi maghiarii s-au infiltrat printre conducătorii de atunci, colaborând cu regimul. Cum să nu crezi că fosta şătrară Mariţa, adică Maia, eroina principală – pe numele ei de evreică, putea fi – pur şi simplu – informatoare şi apoi soţie de… securist. Din moment ce fiecare trebuia să trăiască din ceva. Unii au avut cugetele mai puternice, alţii mai slabe.
Îmi fac mea culpa, fiind păcălit. La volumul meu mare de muncă pe care-l am, la naveta zilnică, nu mi-am dat seama că această cronică apărută ieri în Gorjeanul de ieri este „copie fidelă a celei din Portal MĂIASTRA”. N-am de unde să ştiu, de asemenea, ce l-a determinat pe prolificul şi competentul critic literar prof.dr. Zenovie Cârlugea s-o publice – de două ori şi neschimbată -, dar mai ales înainte de lansarea oficială a vol. II din MAIA. Bag mâna-n foc că nu-i vorba de vreo „undă de răutate, anticipând şi intenţiile mele viitoare, care nu-şi aveau rostul”(…) oi fi eu mai suspicios în a aprecia corect criticile ce mi se aduc acum, anticipat lansării publice, care sunt în totală opoziţie cu ale altora dintre cititorii mei, mă refer tot la oameni de cultură, cunoscători”, mai susţine Ion C. Gociu.
Pe undeva, reputatul critic şi istoric literar Zenovie Cârlugea mai susţine „că volumul II nu-i ceea ce se vrea, ceea ce doream noi să fie”. Pardon? Nu cumva i se ia dreptul la libertatea de expresie şi de ficţiune unui talentat povestitor? Care, nu-i aşa, nici măcar n-a ascuns faptul că subiectul romanului rotund MAIA este inspirat din realitate. Eu îl înţeleg pe prof.dr. Zenovie Cârlugea, fiind mult mai tânăr decât Ion C. Gociu şi ca subsemnatul. Pur şi simplu, ca fiu de preot, dacă nu cumva mă-nşel, mă încumet a crede că Zenovie Cârlugea nu a înţeles prea bine faptul real că volumul al II-lea din MAIA îşi desfăşoară, acţiunea într-o altă etapă istorică, poziţiile sociale ale etniilor se schimbaseră radical, acestea nemaifiind oprimate. În comunism. Ba chiar colaboraţioniste cu clasa conducătoare – clasa muncitoare.
Ion Predoşanu

1 COMENTARIU

  1. Greu il mai chinuie talentul pe pseudo-fosila Ion Gociu. Probabil de la atatea carti publicate nu mai are timp sa mearga la mormantul parintilor sai Constantin si Elisabeta Gociu, mormant ce se afla in cimitirul din satul ciuperceni, localitatea natala a marelui prozator Gociu ion. Mormantul sotilor Gociu se afla intr-o stare deplorabila de mai multi ani, fiul lor, prozatorul, nu se duce nici macar sa le aprinda o lumanare la Craciun si la Pasti. Probabil, Ion Gociu, fiind un simpatizant comunist si mai mult ca sigur fost membru activ (sau pasiv) al PCR, nu se poate impaca cu trecutul legionar al tatalui sau…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here