Marginalii la Festivalul „Tudor Arghezi” – „11 POEME” de TUDOR ARGHEZI

594

raport2863Album editat de Asociaţia Culturală „TRAIAN”

Încă de pe coperta primă a excepţionalului album suntem avertizaţi că pipăim şi privim cu admiraţie o „Ediţie specială ilustrată de Florin ISUF”, Târgu Cărbuneşti – 2012. Oferit cu prilejul Galei laureaţilor celei de-a XXXII-a manifestări a Festivalului Internaţional de Literatură „Tudor Arghezi”, ce a avut loc în sala Consiliului Local al Primăriei cărbuneştene.

Am precizat, în supratitlu, cui i se datorează editarea delicatului album. Ar mai fi de corectat o falsă percepţie a celor declarate, de la microfon, de directorul festivalului, scriitorul Ion Cepoi. Este adevărat că ilustratorul ediţiei speciale – pictorul şi graficianul nepereche Florin Isuf nu era prezent, el fiind pe un pat de spital. Deci suferind. Numai că limba română face distincţie între a nu fi cineva prezent şi expresia cinică ori numai neglijentă că acea persoană „nu se mai află printre noi”. Regretabila spusă, fără a-i face cumva vreun proces de intenţie, îi aparţine moderatorului. Care, cu vădită importanţă, nici nu i-a prezentat publicului pe toţi raport2862mânuitorii condeiului din Gorj. Cei mai mulţi veniţi acolo, invitaţi sau nu. Din respect pentru creaţia argheziană.

Şi ar mai fi ceva de adăugat. Aceeaşi Asociaţie Culturală „TRAIAN” (fondată de Theodor Dădălău în memoria regretatului său fiu – Traian Dădălău-Brăiloiu, răpit prea devreme dintre cei care l-au iubit,continuând să-l iubească şi peste moarte) i-a dăruit necăjitului pictor Florin Isuf, un plic cu 500 de lei. Mulţi, puţini aceşti bani nu proveneau din partea organizatorilor, necum din partea primarului oraşului Târgu Cărbuneşti, Mihai Mazilu. Altfel, un om admirabil. Numai că şi-a permis a anunţa şi faptul că Florin Isuf a devenit Cetăţean de Onoare al oraşului ce-l conduce domnia sa. Ion Cepoi i-a înmânat unui nepot de-al pictorului suma a cărei provenienţă am spus-o mai sus, iar primarul Maihai Mazilu o Diplomă de Excelenţă. Nimic mai mult.

Veţi zice, probabil, că s-a mai găsit şi acesta să caute pete-n soare. Tot ce se poate, numai că oamenii cu suflet ale căror merite-gesturi nu fuseseră amintite sunt şi ei sensibili. Reproşându-mi-se că n-am spus adevărul. Îmi fac mea culpa, dar n-am pus la îndoială cele afirmate de directorul festivalului, scriitorul Ion Cepoi, şi nici nu ştiam de inexistenţa titlului de „Cetăţean de Onoare” al oraşului în care primarul Mihai Mazilu candidează, sub un slogan citat parţial: „Am dovedit că se poate”. Bine-ar fi să demonstreze, de acum încolo, că se poate mai mult. Din respect pentru adevăr şi în folosul comunităţii.

Ion Predoşanu

P.S. Cititoarea Maria Miron s-a declarat siderată la auzul prezentării şi motivării absenţei de la festivitate a pictorului Florin Isuf. Care va mai trăi atâta cât binevoieşte Cel de Sus. Cum ar veni, nu mor caii când vor… unii. Albumul are ISBN şi e apărut la Editura REVERS, fără precizarea tipografiei şi a niţel neglijentului corector. Superbele poeme argheziene şi calitatea de excepţie a hârtiei şi tiparului impuneau o mai mare grijă (I. Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here