Margarina, un aliment periculos

508
margarinaMargarina este unul dintre alimentele cu cea mai proastă „reputaţie”. Margarina a apărut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când untul se găsea tot mai greu.

O echipă de cercetători americani a avut atunci ideea să ia diverse uleiuri vegetale, să le încălzească la 150’C şi să le adauge hidrogen în prezenţa unor catalizatori de nichel, ca să se întărească. A fost obţinut un produs alb asemănător cu untul ca şi consistenţă şi cu… plasticul ca structură moleculară, adică margarina.

Din al Doilea Război Mondial până acum, margarina s-a „îmbogăţit” cu coloranţi, cu vitamine sintetice, mai nou cu aromatizanţi artificiali, care o fac să miroase a lapte mai tare decât laptele. Aceasta este mica legendă a margarinei – un amestec de grăsimi asemănătoare cu cele din alimentele prăjite mult timp, greu de transformat de organism în energie. Atunci când aceste grăsimi sunt metabolizate de către organism, au „darul” să încurce o mulţime de procese naturale:
sunt încorporate în membrana celulelor sistemului imunitar, împiedicând activitatea acestora. Aceasta înseamnă sensibilitate mai mare la infecţii, la intoxicaţii, la cancer. Nutriţioniştii spun că nu există mijloc mai eficient de paralizare a sistemului imunitar decât consumul de margarină şi de alimente prăjite. Luând locul anumitor substanţe naturale care au rolul de a curăţa pereţii vaselor de sânge, ceea ce înseamnă sclerozarea acestora, cu rezultate nefaste pentru inimă, creier, sistemul circulator pe ansamblu.
De asemenea, favorizează formarea de depozite de grăsime pe talie şi pe fese, precum şi apariţia celulitei.
Solicită excesiv ficatul pentru a fi metabolizate. Din fericire, margarina are suficienţi substituenţi naturali, care nu numai că o înlocuiesc cu succes, dar şi ajută la eliminarea efectelor sale nefaste.
Nu uitaţi să citiţi eticheta
Mai grav este că aceste grăsimi se găsesc în numeroase produse alimentare. Pentru a vă convinge de acest lucru, faceţi un test: mergeţi într-un supermarket şi citiţi etichetele alimentelor! Veţi vedea că margarina sau grăsimile vegetale hidrogenate se ascund în foarte multe produse. Începând de la maioneze şi până la unele sortimente de pâine, biscuiţi, produse de patiserie, bomboane, ciocolată, snacksuri, chipsuri sau pop-corn, toate conţin „grăsimi vegetale hidrogenate sau parţial hidrogenate”.
Înlocuitori naturali ai margarinei:
Untul românesc în general este mai bun decât cele de import, deoarece este mult mai puţin procesat şi denaturat.
Uleiurile obţinute prin presare la rece, de floarea-soarelui, măsline, arahide, susan s.a. duc la scăderea colesterolului şi curăţă vasele de sânge.
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here