Mare sărbătoare masonică, la Peştişani – Dezvelirea bustului Marelui Maestru NICU FILIP

634

DSCN4924Să vezi şi să nu-ţi vină să crezi. Sâmbătă, la ora 12,30, Primarul comunei Peştişani, Florin Pavel, însoţit de consilierul său personal şi liberal, dar şi consilier local, Pantelimon Tivig, însoţiţi şi de alţi consilieri, cam puţini la număr, mai important fiind competentul Constantin Fuiorea(PRM), dar şi de Alin Fuiorea, director cu gospodărirea comunală la primărie, înfruntau vipiile unei zile de vară toride şi participau la o festivitate ce avea loc, ce-i drept, pe teritoriul comunei, dar fără vreun câştig pentru amărâtul de sătean.

Exerciţiu de imagine?

Cum spuneam, aleşii comunei Peştişani participau nu la o acţiune caritabilă, culturală sau, cumva, în slujba cetăţeanului. De care nu-i sigur că le pasă! Ci la dezvelirea unui bust al Marelui Maestru Nicu Filip, acela care-a reînfiinţat Marea Lojă Masonică Regulară a României, imediat după decembrie 1989. Cum de-au venit ditamai maşini luxoase şi vreo 40-50 de oaspeţi la aşa ceva? O explicaţie ar fi aceea că, mult mai înainte, Venerabilul Tănasie Lolescu înfiinţase prima Lojă Masonică Ţărănească, din lume, la Hobiţa, avându-l trezorier pe consăteanul meu Nicu Cucu. Pre numele său de pe buletin Ion Cucu, un comerciant local de ispravă. Cum Nicu Cucu s-a rupt de Loja mamă, peste ani, l-am găsit în Gureni, la Pensiunea «Casa Vânătorului», patron Vasile Plai, împreună cu alţi masoni de pe la Deva şi Alba Iulia. Cică se rupsese definitiv de Venerabilul Tănasie Lolescu. Ce să-i faci. Fiind cu mult mai tânăr, şi-a înfiinţat propria-i Loje masonică denumită pompos «Constantin Hobiţa». Nimic rău, doar masoneria este secretă şi legală. Dacă nu erau DSCN4925îmbrăcaţi în costume negre, de gală, nici n-aş fi ştiut ce căutau pe la Vasile Plai, unde reţinuseră salonul şi eu însumi devenisem cam în plus. Proprie-i Loji i-a stabilit reşedinţa la Hobiţa, folosind şi numele celebru al marelui Constantin Brâncuşi, ca să dea bine la străinătăţuri, deşi el are o mică afacere – magazin – la Hobiţa, iar domiciliul îi este în satul Peştişani. Mă rog, la dezvelirea bustului întemeietorului masoneriei de pe la noi – una dintre ele, că sunt mai multe – Nicu Filip au vorbit cu simţire şi temei oameni de vază. Firesc, s-au depus coroane de flori. Şi din partea noastră, Dumnezeu să-l odihnească-n pace! Unii cu obârşii gorjeneşti, precum Marele Maestru Cornel Vişoianu, adjunct al MLNR, pare-se, fraierit de Ionel Manţog cu vreo 3 miliarde de lei, ca între pedelişti, ori Marele Maestru (Bartolomeu) Constantin Săvoiu (bănuiesc că nu are, fiind în viaţă, nicio legătură cu Şcoala Generală nr. 8, cu acelaşi nume, din Târgu Jiu), un popular(a se citi PDL!) iniţiat la Paris, prezent în ţinută de gală şi mai marele peste MLNUR, încă din martie 2008, apoi Horia Nestorescu Bălceşti, istoric al masoneriei şi vecin cu subsemnatul la Bucureşti, şi fost muzeograf la Casa Memorială «Nicolae Bălcescu», din comuna cu acelaşi nume, judeţul Vâlcea.

Primarul din Petişani, prins ca ucenic neiniţiat?

DSCN4938Am dialogat îndelung cu prietenul meu din Bucureşti Artur Orz, membru şi el al Marii Loji Naţionale Unite a României, director artistic, dacă nu mă înşel, al minunatei lor reviste. Nu m-am putut abţine să nu-l întreb pe primarul comunei Peştişani, Florin Pavel, de ce nu poartă şi haina de la costum. A dat-o la-ntors, susţinând că nu e membru. S-ar putea să nu fie, dar pantalonii lui negri şi bine călcaţi semănau ca două picături de apă cu ai celorlalţi masoni de faţă. Nu-s inişţiat şi nu conosc regulile, dar nu-i exclusă existenţa unui stagiu de stagiatură, de ucenicie, ca şi la monahie, înainte de a-şi primi botezul.De vorbit, înaintea masonilor oaspeţi a vorbit şi primarul, Florin Pavel, probabil ca gazdă. Deocamdată. Ca un cetăţean demn al locurilor, mult mai bine a glăsuit nea Ghiţă Chilea, fost maistru instructor la Grupul Şcolar Peştişani. Un om umblat în lume, tobă de carte şi foarte valoros sculptor în lemn. Cu expoziţii în ţară şi în Belgia. El chiar n-a făcut comuna de râs!

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here