Maraton de vizionare de 24 de ore pentru operele brâncușiene expuse la Timișoara

1217

Operele create de sculptorul gorjean Constantin Brâncuși care fac în această perioadă deliciul publicului fiind expuse în cadrul expoziției ”Brâncuși: surse românești și perspective universale” de la Muzeul Național de Artă Timișoara, vor fi la dispoziția vizitatorilor în cadrul unui maraton de 24 de ore.

Potrivit presei locale din Banat, Timișoara va găzdui un maraton cultural remarcabil, marcând cei 34 de ani de la eliberarea sa de sub comunism. Expoziția de artă intitulată „Brâncuși: surse românești și perspective universale” va fi deschisă neîntrerupt timp de 24 de ore, în data de 20 decembrie.
„Dorim să facem un maraton de 20 decembrie, când celebrăm primul oraș liber de comunism, un maraton Brâncuși peste programul stabilit de noi. Va fi o zi de vizitare non-stop a expoziției. În funcție de succesul acestei inițiative, o să mai facem o dată acest lucru în ianuarie, ori în 15 ianuarie când este Ziua Culturii Naționale, ori pe 24 ianuarie, Unirea Principatelor Române”, a declarat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, la Radio Timișoara.
Expoziția a adunat deja peste 80.000 de vizitatori în doar jumătate din perioada planificată, deși inițial organizatorii estimau un numărul al vizitatorilor situat la 75.000 de persoane. Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” va rămâne deschisă până în data de 28 ianuarie 2024, iar intrarea va fi gratuită în prima zi de miercuri a lunii. „Din punctul meu de vedere, ca ministru al culturii, expoziția Brâncuși are o triplă valență. În primul rând această expoziție a adus la un loc energii excepționale. Și încep felicitand-o pe doamna Doina Lemny, curatoarea acestei expoziții, fundația Art Encounters, Muzeul Național de Artă, Consiliul Județean, care este finanțator principal al acestei expoziții, companii private, energii care pentru comunitate arată că se pot uni, dacă există o motivație relevantă, și expoziția Brâncuși este exponentul unei simbolistici aparte pentru noi ca nație. A doua valență pe care eu pot să o remarc în această expoziție este și că devine un exemplu de bună practică pentru că în această expoziție avem opere din colecții private, de la muzee de anvergură internaționale și faptul că Muzeul Național de Artă a putut să găzduiască această expoziție înseamnă că este credibil, că este o instituție respectată și că intră în galeria instituțiilor culturale care pot să colaboreze pentru proiecte de anvergură. A treia valență a acestei expoziții ține de economia locală pentru că această expoziție atrage foarte mulți vizitatori, turiști din țară și din străinătate, și toți contribuie la dezvoltarea comunității timișorene și pun umărul la cea mai solidă sursă de dezvoltare și creștere economică, și anume aceea prin cultură. Îi îndemn pe toți românii și pe cei care vizitează România, să vină să vadă această expoziție și să se bucure de marele nostru artist”, a transmis ministrul Culturii, Raluca Turcan.

Peste 100 de opere pot fi admirate
Cei care își doresc să vizite expoziția, pot achiziționa următoarele tipuri de tichete de acces: Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” – 88 lei; Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” și toate celelalte expoziții MNArT – 100 lei; Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” pentru studenți (cu carnet de student) – 22 lei; Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” pentru pensionari (cu talon de pensie) – 55 lei; gratuit pentru jurnaliști, presă scrisă și media (cu acreditare prealabilă), preșcolari și elevi, precum și profesorii sau învățătorii însoțitori (1 însoțitor la 10 preșcolari/elevi), angajați ai muzeelor publice din România, membri ai asociației ghizilor acreditați din Timișoara, membri ai AICA, ICOM, ICOMOS, UAPR, persoane cu dizabilități și însoțitorii lor. Toate veniturile rezultate din vânzarea de bilete vor merge către Muzeul Național de Artă din Timișoara pentru susținerea infrastructurii și proiectelor acestuia.
Expoziția este organizată de Muzeul Naţional de Artă Timişoara, Fundaţia Art Encounters şi Institutul Francez din România. Printre operele ce vor putea fi admirate se numără „Ecroseu”, „Cap de copip”, „Prometeu”, „Muza adormită”, „Domnișoara Pogany”, „Rugăciune”, „Măiastra”, „Pasăre în văzduh” și „Coloana fără sfârșit III”. În total, în cadrul spațiului expoziționat pot fi admirate peste 100 de opere ale lui Constantin Brâncuși, dublate de un Catalog comprehensiv îngrijit de către curatoare. Expoziția beneficiază de împrumuturi excepționale de la Centre Pompidou, Tate, Fundația Guggenheim, Muzeul Național de Artă al României și Muzeul de Artă Craiova, precum și din trei colecții particulare.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here