Mărarul, plantă cu multiple binefaceri

1674

mararMărarul nu este doar cea mai utilizată plantă în bucătăriile din întreaga lumea, dar ocupă şi un loc fruntaş printre plantele medicinale. Proprietăţile lui benefice sunt remarcate şi apreciate cu aproximativ 5000 de ani în urmă. Mărarul îşi are originea în zona mediteraneană şi a primit denumirea de „planta cu acţiune tămăduitoare“.

În Grecia Antică aceasta reprezenta un semn al bogăţiei, Hippocrate îl utiliza pentru dezinfectarea şi îngrijirea gurii, iar soldaţii atenuau durerile rănilor cu suc de mărar.

Mărarul se foloseşte cu totul. Frunzele, seminţele şi tulpina. Seminţele conţin ulei volatil. De asemenea are în compoziţia sa surse considerabile de calciu, potasiu, sulf, fier, magneziu şi sodiu, vitaminele A, B şi C. Uleiul volatil de mărar are în proporţie de 50% carvona (un excelent antioxidant specific mărarului, dafinului şi chimenului), substanţă care are acţiune anti-cancerigenă şi care anihilează efectele dăunătoare, cu risc cancerigen, din noxele existente în fumul de ţigară, de exemplu.

Uleiul volatil este antibacterian, iar seminţele mărarului (care de fapt sunt fructele mărarului) conţin cel mai mult calciu din tot regnul vegetal.

Mărarul se recomandă în afecţiuni precum: amenoree, anorexie, boli ale căilor urinare, boli de inimă, dureri menstruale, insomnie, dar şi în dietele pentru slăbit, deoarece anumite substanţe conţinute de mărar au capacitatea de a arde grăsimile de pe abdomen.

Frunzele de mărar au cantităţi mici de estrogen – hormonul feminin care ajută la creşterea naturală a sânilor şi menţin mâinile frumoase.

Mestecă frunze şi seminţe de mărar pentru a avea o respiraţie fresh. Mai mult decât atât, seminţele au puterea de a calma dureri uşoare de cap şi de dinţi. Câteva seminţe de mărar, mestecate, îndepărtează sughiţul şi stabilesc o digestie bună.

Mărarul, per ansamblu acţionează excelent activând toate funcţiile intestinale şi are un puternic efect antispastic, stimulează apetitul şi, deoarece are un conţinut mare de potasiu, stimulează diureza.

Ghiveciul cu mărar

Pentru toate calităţile lui e necesar să-l ai la îndemână, în casă, chiar pe pervazul bucătăriei. Este mănos, creşte rapid şi te vei bucura de prospeţimea lui, în ghiveci. Trebuie plantat într-un pământ nisipos, temperatură constantă şi multă apă.

Trucuri: rupe vârfurile cât mai des, ca să-l îndeseşti, şi roteşte ghiveciul pentru ca planta să nu se încline după soare.

Avându-l la tine în bucătărie, cu siguranţă, vei consuma mai mult mărar. Cum? În salată, în amestec cu iaurt sau lapte, în sosuri sau efectiv folosit în mâncare.

Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here