Manifestări cultural-artistice și slujbă de Te Deum la Tărgu-Jiu, de ziua Unirii Principatelor Romăne, marți, 24 ianuarie 2023

1429

Aniversarea a 164 de ani de la Unirea Principatelor Romăne, un eveniment crucial în istoria poporului nostru, împlinire a unui ideal istoric încununat la București prin alegerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza al Moldovei și ca domnitor al Țării Romănești, prilejuiește organizarea de către Patriarhia romănă a unui program deosebit.
Marți, 24 ianuarie 2023, în Ziua Unirii Principatelor Romăne, începănd cu ora 9.30, la Catedrală Patriarhală din București va fi săvărșită slujba Sfintei Liturghii în timpul căreia vor fi pomeniți domnitorul Alexandru Ioan Cuza, mitropoliții Nifon al Țării Romănești și Sofronie Miclăescu al Moldovei, precum și toți cei care au contribuit la înfăptuirea Unirii Principatelor Romăne. De la ora 11.00 va fi oficiată slujba de Te Deum la Catedrala Patriarhală de pe colina Bucuriei din Capitală, urmată de cuvăntul unui ierarh slujitor.
Potrivit prevederilor legii nr. 215/2016 privind ceremoniile oficiale și ale hotărării Sfăntului Sinod nr. 6312/2022, ceremonialul religios va fi săvărșit de către clerici, iar depunerile de coroane la monumente vor fi realizate de către reprezentanții autorităților civile și militare. În ziua de 24 ianuarie 2023, ierarhii, preoții și diaconii Bisericii Ortodoxe Romăne vor oficia slujba de Te Deum în toate bisericle noastre, după care vor fi trase clopotele timp de un minut, se arată în comunicatul de presă al Patriarhiei.
La Tărgu-Jiu, după slujba de Te Deum amintită și după ce clopotele bisericilor au răsunat timp de un minut, în Piața Prefecturii se va desfăsura, de la ora 11.00, manifestarea ,,Hai să dăm mănă cu mănă”, o manifestare cultural-artistică evocatoare dedicată Unirii Principatelor Romăne. În deschiderea evenimentului, va fi lansat un semnal de trompeți, urmat de întămpinarea persoanleor oficiale, invitate la manifestări.
Va fi intonat Imnul de Stat al Romăniei, iar doamna Cristina Cilibiu, prefectul județului Gorj, va prezenta mesajul din partea Guvernului Romăniei. În continuare, profesorul Gheorghe Nichifor va prezenta Lecția de istorie pe marginea evenimentului de la 24 ianuarie 1859, după care cei prezenți în piața Prefecturii vor urmări un moment istoric-evocator intitulat ,,Jurămăntul lui Cuza”. Manifestările de marți, 24 ianuarie a.c., se vor încheia la Tărgu-Jiu cu Hora Unirii, în cadrul momentului ,,Hai să dăm mănă cu mănă” aparținănd membrilor Ansamblului artistic profesionist ,,Doina Gorjului”.
Organizatorii manifestării ,,Hai să dăm mănă cu mănă” sunt Consiliul Județean, Prefectura județului Gorj și Primăria municipiului Tărgu-Jiu. Așadar, tărgujienii și nu numai sunt invitați marți, 24 ianuarie 2023, în Piața Prefecturii din centrul municipiului Tărgu-Jiu la manifestările prilejuite de Mica Unire de la 1859, cănd vor putea participa la Hora Unirii, precum și la un recital de poezie intitulat ,,Noi vrem să ne unim cu țara”, susținut de tănărul Andrei PĂUNESCU.
Marius Stochițoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here