Mănescu – OCPI Gorj: “La finalul PCCF, toţi cetăţenii vor avea proprietăţile înscrise în cartea funciară”

966

Locuinţele din 63 de comune din ţară vor fi incluse în prima fază a lucrărilor de cadastru general gratuit prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară 2015 – 2023 (PCCF). Potrivit Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), au fost selectate şi patru comune din judeţul Gorj în vederea demarării lucrărilor aferente în perioada imediat următoare. Directorul Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Gorj, Marius Mănescu, ne-a dat o serie de explicaţii cu privire la importanţa acestui proiect şi a anunţat că un proiect similar, însă la nivel local, este în curs de încheiere pentru UAT Bustuchin.

Reporter: Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară a fost demarat, lucrările urmând să înceapă în primă fază şi în patru comune din judeţul nostru. Care sunt acestea?
Marius Mănescu: Prin H.G. nr. 294 din 2015 s-a demarat acest Program Naţional de Cadastru şi Carte Funciară. Din Gorj sunt prinse în acest program 4 teritorii administrative: Ţânţăreni, Logreşti, Berleşti şi Hurezani. Încă de anul trecut s-a desfăşurat procedura de achiziţie a firmelor care efectiv vor desfăşura lucrările în cadrul acestui proiect de înregistrare sistematică. Tot demersul s-a făcut la ANCPI şi am fost informaţi şi noi, deocamdată nu am primit în scris, că lotul din care face parte Gorjul a fost adjudecat. Am înţeles că este o firmă din Craiova, care va lucra cu încă alte două firme. Urmează ca în perioada imediat următoare, cei care au câştigat această licitaţie să se prezinte la Oficiu; noi avem pregătite o bună parte din informaţiile pe care e necesar să le punem la dispoziţia lor şi, împreună cu dânşii, vom stabili modul de lucru şi ceea ce e de făcut pentru ducerea la bun sfârşit a acestui proiect.

Rep: Câţi locuitori din cele patru comune vor beneficia de acest program?
M.M.: Întregul teritoriu administrativ al fiecăreia dintre cele patru comune, în speţă, toţi cetăţenii care au imobile pe raza unităţilor administrativ-teritoriale, la finalul proiectului, vor avea proprietăţile înscrise în cartea funciară. Pe lângă cele patru UAT-uri, în Gorj, încă de doi ani, se desfăşoară un proiect similar, înainte de demararea acestui program naţional. E vorba de comuna Bustuchin, unde primarul Ion Ciocea, a conştientizat importanţa acestor lucrări de cadastru şi faptul că dacă ai o situaţie clară atât tehnică, dar şi juridică a imobilelor, poţi să te dezvolţi, să ajuţi cetăţenii să acceseze proiecte. Astfel, pe banii UAT-ului Bustuchin, s-a desfăşurat acest proiect şi acum suntem în faza de recepţie a sectoarelor aduse de către firma executantă. Sper ca în vreo două luni să putem finaliza această comună, să avem un prim teritoriu unde acest proiect să fie încheiat cu succes.

cadastuRep.: La nivel naţional, pentru derularea programului s-a făcut şi o suplimentare de posturi. La Gorj câţi oameni vor fi angajaţi?
M.M.: Tot prin H.G. 294/2015 s-a aprobat suplimentarea numărului de posturi în cadrul ANCPI şi a oficiilor teritoriale cu un număr de 600. Ne-au fost atribuite la fiecare judeţ câte patru – cinci posturi. Şi noi avem scoase la concurs în prezent patru posturi: un consilier de cadastru, un consilier şi doi asistenţi registratori. Aceştia, pe durată determinată, adică pe perioada desfăşurării acestor lucrări aferente proiectului naţional de cadastru şi carte funciară, vor sprijini activitatea oficiului nostru prin îndrumarea, monitorizarea firmelor care vor executa şi, în final, prin recepţia lucrărilor făcute în cadrul proiectului naţional. În prezent, suntem 44 de salariaţi în cadrul OCPI Gorj, un număr mic faţă de nevoile şi complexitatea lucrărilor, presiunea termenelor, dar încercăm să mergem înainte. Am solicitat o suplimentare de posturi, dar e greu cu posturi noi. Nu face nimeni o analiză a instituţiilor, în funcţie de atribuţiile pe care le are.

Rep.: Când vor avea loc concursurile pentru angajarea a încă patru oameni care să sprijine desfăşurarea Programului Naţional de Cadastru şi Cartea Funciară?
M.M.: Sperăm să ocupăm aceste patru posturi. Proba scrisă a concursului se desfăşoară la sfârşitul acestei luni şi la începutul lunii decembrie va avea loc proba de interviu. Faptul că mai vin patru colegi sper să ne ajute. E greu să implici într-un proiect de asemenea anvergură oameni noi pentru că lucrările sunt complexe, de maximă responsabilitate, care necesită o experienţă foarte mare în domeniu. Nici noi, care poate lucrăm chiar şi de 20 de ani în domeniul cadastrului, nu putem spune că ştim cu totul toate problemele care apar. De exemplu, constatăm şi în proiectul de la Bustuchin, deşi permanent am avut o relaţie de colaborare cu cei de la primărie, cu cei de la firma executantă, tot am avut întâlniri de lucru pentru a găsi soluţii la problemele care au apărut. Sperăm că va fi bine şi vom reuşi cu acest proiect, deoarece este unul necesar pentru toată lumea, şi pentru cetăţeni, şi pentru unităţile administrativ-teritoriale, permite o situaţie juridică şi tehnică clară a imobilelor, permite o dezvoltare durabilă a fiecărei unităţi administrativ-teritoriale.
A consemnat Izabella Molnar

Potrivit ANCPI, comunele ai căror locuitori vor beneficia de cadastru general gratuit în perioada imediat următoare sunt: Covăsânț, Fântânele, Frumușeni, Livada, Vladimirescu (jud. Arad), UAT-urile Bethausen, Bara, Balinț, Secaș (jud. Timiș), Vermeș, Berzovia, Măureni (jud. Caraș-Severin), Pătulele, Vânjuleț, Rogova (jud. Mehedinți), Logrești, Berlești, Hurezani, Țânțăreni (jud. Gorj), Pielești, Goicea, Coțofenii din Dos, Brădești (jud. Dolj), Diculești, Făurești, Valea Mare, Fârtășești (jud. Vâlcea), Vișina, Milcov, Oboga, Vișina Nouă, Brastavățu, Vădastra (jud. Olt), Recea, Izvoru, Miroși, Căldăraru (jud. Argeș), Segarcea Vale, Lița, Ciuperceni, Traian (jud. Teleorman), Bilciurești, Dobra, Băleni (jud. Dâmbovița), 1 Decembrie, Copăceni, Clinceni (jud. Ilfov), Dumești, Lețcani, Movileni (jud. Iași), Sulița, Coșula, Copălău (jud. Botoșani), Cornu Luncii, Preutești, Boroaia, Forăști (jud. Suceava), respectiv Grumăzești, Bodești, Dobreni, Săbăoani, Tămășeni, Cordun (jud. Neamț).
PNCCF se desfăşoară în perioada 2015-2023 şi are ca obiectiv înregistrarea sistematică a imobilelor în 2.337 de UAT-uri situate în mediul urban şi rural. Programul a fost instituit în scopul înregistrării gratuite a imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară şi al eliberării certificatelor pentru înscrierea în cartea funciară a posesorilor ca proprietari şi, după caz, a dezbaterilor succesorale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here