Mâncare de 8,7 lei pe zi la Cantina de Ajutor Social

790

Limita maximă stabilită prin lege pentru asigurarea mesei asistaţilor sociali este la nivel de ţară de 12 lei, însă la Târgu-Jiu, mâncarea zilnică oferită fiecărui asistat prin Direcţia Publică de Protecţie Socială (DPPS) este de 8,7 lei.

Deoarece nu au un loc de muncă, obţin lunar venituri scăzute sau provin din familii dezorganizate, peste 100 de persoane din municipiul Târgu-Jiu apelează la Cantina de Ajutor Social din cadrul Direcţiei Publice de Protecţie Socială (DPPS) Târgu-Jiu. Meniul zilnic al acestora costă 8,7 lei/persoană. “Prin lege se acordă maxim 12 lei pentru masa zilnică, dar pe licitaţie meniul de la noi costă mai puţin adică 8,7 lei. Se acordă masa de prânz şi masa de seară, obligatoriu la prânz două feluri de mâncare şi ceva dulce, iar pentru masa de seară se completează cu hrană rece. Avem în prezent 117 persoane care iau masa la Cantina de Ajutor Social, 60 dintre acestea fiind copii”, a declarat Alina Toader, director adjunct în cadrul DPPS Târgu-Jiu.
Cantina de Ajutor Social de la Târgu-Jiu funcţionează din anul 1957 şi de-a lungul anilor numărul asistaţilor a cunoscut fluctuaţii. Conducerea DPPS Târgu-Jiu spune că meniul fiecărei săptămâni este unul variat şi asupra întocmirii lui se ţine cont de părerile asistaţilor sociali.
De asemenea, dintre cei care servesc masa la Cantina de Ajutor Social, există 27 de persoane care prestează şi activităţi de muncă în folosul comunităţii, conform unei hotărâri luate la nivel de Consiliu Local în martie 2015 care a stabilit metodologia pentru efectuarea unor activităţi gospodăreşti de către persoanele beneficiare de serviciile cantinei. Părinţii care au copii cu o vârstă până în şapte ani nu trebuie să muncească. Lista cu persoanele beneficiare de serviciile Cantinei de Ajutor Social se întocmeşte lunar de către serviciul de specialitate din cadrul Direcţiei Publice de Protecţie Socială şi se înaintează Serviciului de Gospodărie Comunală. Drept urmare, se întocmeşte şi o foaie colectivă de prezenţă, iar cei care nu participă la activităţile de curăţenie, nu mai pot beneficia de serviciile cantinei sociale. De altfel, şi dintre beneficiarii de venit minim garantat, există 157 de persoane din municipiul Târgu-Jiu care prestează muncă în folosul comunităţii.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here