Mănăstirea Lainici cu Hramul “Izvorul Tămăduirii”

423

Potrivit sfintei noastre tradiții strămoșești, în fiecare an, în prima vineri după Învierea Domnului, Mănăstirea Lainici s-a aflat, în Săptămâna Luminată la ceas de sărbătoare, fiind onorată de prezența Înalt Preasfinţitului Părinte dr. IRINEU, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a săvârșit slujba de Priveghere în seara zilei de joi, 9 mai, iar în ziua în care Biserica dreptmăritoare a sărbătorit praznicul “Izvorul Tămăduirii”, Întâistătătorul bisericii oltene a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

“Izvorul vieţii este Învierea, care e şi izvor al tămăduirii”

Așadar, vineri, 10 mai, aici au venit sute de credincioși din Oltenia, printre care și Prefectul Județului Gorj, Ion Claudiu Teodorescu, dar și mulți oameni veniți de peste munți, pentru a se închina la Icoana Maicii Domnului “Grabnic ascultătoare” și pentru a gusta din acea trăire duhovnicească de adâncă simțire care ne arată rolul Fecioarei Maria în lucrarea cu adâncă semificație a mântuirii oamenilor. De fapt, însuși numele de “Izvorul Tămăduirii” amintește despre o serie de minuni săvârșite la începutul erei creștine la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului, începând cu vindecarea orbului din sec. al V-lea pentru că de-a lungul timpului, apa acestui izvor a vindecat multe boli și a tămăduit diferite răni și suferințe. La sfârșitul slujbei Sfintei Liturghii, ÎnaltPreasfințitul Mitropolit le-a spus celor prezenți că este “o sărbătoare a vieţii, iar izvorul vieţii este Învierea, care e şi izvor al tămăduirii. Încă din Vinerea Patimilor Mântuitorului, noi deja zărim Izvorul Tămăduirii în Duminica Sfintelor Paşti şi-l cinstim apoi în Săptămâna Luminată, împărtăşindu-ne astfel de lumina şi bucuria duhovnicească”. În continuare, a fost subliniat faptul că “sărbătoarea aceasta are un început istoric, la Vlaherne, când un izvor tămăduitor a apărut spre folosul şi izbăvirea celor de acolo. Tot acolo, s-a arătat şi Maica Domnului, Împărăteasa Cerurilor, pentru a-i proteja pe oameni. Maica Domnului este cea care mijloceşte permanent înaintea lui Dumnezeu pentru noi şi ne ajută să trecem prin greutăţile şi suferinţele vieţii pentru că ea este singura mamă adevărată, mamă a tuturor mamelor”, pe care știm cu toți că o slăvim în rugăciunea noastră!

Aceasta a fost “sărbătoarea binecuvântată a sufletului nostru”
În cuvântul său plin de emoție și de simțire, ÎPS Mitropolit ne-a sfătuit să ne întoarcem acasă “cu binecuvântarea Sfântului Irodion, cu aghiasma sfântă şi tămăduitoare şi cu lumina fericită a Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos în suflete”! Și toți ne-am întors la casele noastre cu sufletul mai împlinit și smerit, mai ales că după ascultarea minunatelor cuvinte de învățătură ale ÎPS Părinte Mitropolit, am trecut prin pridvorul Bisericii, după ce a fost oficiată slujba de sfinţiere a apei și după ce moaştele Sfântului Irodion, ocrotitorul mănăstirii, au fost purtate în procesiune împrejurul sfântului lăcaş pentru a fi depuse la locul lor din biserica cea mare a mănăstirii. Cu sprijinul celor trei starețe de la mănăstirile Strâmba-Jiu, Icoana și Dealu Mare, dar și a măicuțelor prezente la hramul Mănăstirii Lainici, în trapeza mănăstirii a fost pregătită o masă “împărătească” menită să onoreze o zi minunată pe care Părintele arhimandrit Starețul Ioachim Pârvulescu nu s-a sfiit s-o numească “sărbătoarea binecuvântată a sufletului nostru”!
Profesor, Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here