Mamă – copil cu bebeluş

387

centrul maternal (15)Minora este mama unui bebeluş al cărui tată nu îl cunoaşte. Pentru că nu are condiţii să îl crească, fata, care acum este internată în Centrul Maternal din Târgu-Jiu, vrea să îl dea spre adopţie, sperând să uite că

a avut vreodată un copil.

Povestea fetei în vârstă de 17 ani este una complicată încă de la naştere. Crescută doar de mamă, cu tată necunoscut şi cu bunici certăreţi, minora nu a avut de unde să înveţe cum este viaţa, nici cum ar trebui să se poarte.
“Nu ştie cine este tatăl. Ne-a povestit că a avut relaţii cu mai mult bărbaţi şi nu ştie al cui este copilul. Atunci când avem certitudinea paternităţii, intervenim. Sunt, totuşi, şi cazuri în care copilul este trecut în acte cu tată necunoscut”, a declarat Gheorghe Milosteanu, directorul Centrului Maternal din Târgu-Jiu.
“Nu am condiţii să îl cresc”
Fata a ajuns la instituţia de ocrotire în urmă cu aproximativ patru luni. Sarcina era deja vizibilă, iar condiţiile în care minora trăia erau, de departe, nepo-trivite pentru aducerea pe lume şi creşterea unui copil. Naşterea a avut loc în urmă cu aproape două săptămâni, tânăra aducând pe lume un băieţel de trei kilograme şi 400 de grame.
“Nu am avut probleme, totul a mers excelent. Am făcut cezariană şi mă simt bine. Copilul este cuminte şi sănătos”.
Ştiind, însă, prin ce a trecut şi cum a crescut ea, tânăra nu vrea să păstreze copilul căruia nu are ce să îi ofere. “Vreau să îl dau pentru că nu am condiţii să îl cresc. Bunicii mei mai bea şi este ceartă mereu, nu avem bani. Decât să îl ţin şi să chinuie, mai bine îl dau să trăiască în condiţii mai bune”, a declarat minora. Mama tinerei nu este de acord, însă, dorind să ia acasă atât fata cât şi bebeluşul ei. Din păcate nu are nici serviciu şi nici posibilităţi să îi îngrijească. “Bunica bebeluşului nu lucrează. A venit săptămâna trecută la noi să ne spună că ea vrea să îi ia acasă şi că are strânşi, din ajutorul social care i-a venit acum şi din urmă, vreo trei milioane de lei. Suma aceasta nu este deloc suficientă pentru creşterea unui bebeluş de doar câteva săptămâni”, a mai spus Milosteanu.
Milosteanu: “Sper că se va răzgândi”
În această situaţie se află multe femei din judeţul nostru, unele dintre ele apelând, de nevoie, la renunţarea la copil şi darea acestuia spre adopţie.
Directorul Centrului maternal, speră, însă, ca în perioada în care va mai sta împreună cu bebeluşul la centru, fata să se lege de copil şi să nu îl mai dea. “Minora ne-a spus că are de gând să mai stea câteva luni aici, cu băieţelul, după care să îl dea spre adopţie. Eu cred, totuşi, că după ce va petrece mai mult timp cu el şi dacă se va purta în continuare aşa cum s-a purtat până acum cu el, îl va îndrăgi şi nu va mai vrea să îl dea”, a mai spus directorul instituţiei.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here