Maica Domnului, ocrotitoarea României

1419

La 15 august, lumea creştină sărbatoreşte Adormirea Maicii Domnului şi Înălţarea Ei la ceruri.
Se mai numeşte şi Sfânta Mărie Mare fiind a treia mare sărbătoare a creştinătăţii, după Inviere şi Naşterea Domnului…Poporul român o adora pe Prea-Curata Născătoare de Dumnezeu, numind-o “Ocrotitoarea României”!

Eminescu o numea regina, România fiind numită Grădina Maicii Domnului.
Maica Domnului posedă trei virtuţi, pe care nici un muritor nu le poate avea:
1.Ea este Născătoare de Dumnezeu, născându-l pe Hristos, Dumnezeu şi om, s-a umplut de harul dumnezeirii, fiind aleasă între aleşi.
2.A doua virtute este că a rămas pururea fecioară, înainte de naştere, în naştere, şi după naştere.
Unii necunoscători păcătuiesc spunând că a mai avut alţi fii, dar Iacob, Iosif, Simeon şi Iuda, sunt fii logodnicului Preacuratei pe care i-a zămizlit cu Salomea, nepoata lui Zaharia. (Tatăl Sf. Ioan Botezătorul). Deci Iisus nu a fost frate cu ei, Arhanghelul Gavril îi spune: “Bucurăte, cea ce eşti plină de dar”.
3.A treia virtute nu o pot avea oamenii şi se numeşte panaghia însemnând că Dumnezeu locuieşte în Ea, şi devine a doua persoană în dumnezeire după Sfânta Treime. Numele de Maria înseamnă împărăteasă. Sf.Epitafie spune că avea o frumuseţe îngerească.
Fecioara Maria a fost o Maică a Durerii, pentru suferinţele Fiului Său, devenind ocrotitoarea celor năpăstuiţi.
Cu trei zile înainte de Adormire, Arhanghelul Gavril a anunţat-o, şi Fecioara Maria spune apostolilor:
“-Fraţilor iubiţi, Fiul Meu mă cheamă la El”, şi şi-a dat sufletul în braţele Fiului Său, iar un nour alb a înconjurat trupul şi în cântări de înger, o adiere plină de miresme, a ridicat Trupul Preacuratei la Cer!
Adormirea Maicii Domnului a început să fie serbată din anul 564.
Acum de Marea Sărbătoare, ne rugăm Preacuratei să pogoare pacea pe Pământ. Apară-ne Fecioară de secetă, potoape şi Irozi!
Gh.Rădulescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here