Mai puţine paturi în spitalele gorjene

416

paturiÎn urmă cu o săptămână, Guvernul a decis reducerea a 9200 de paturi din spitalele româneşti. Astfel, conform ordonanţei de urgenţă emisă la începutul lunii iunie, România va avea de la 1 iulie numai 549 de paturi la suta de mii de locuitori. În Gorj, încă nu este stabilit numărul paturilor care vor dispărea din spitale.

Ministerul Sănătăţii a conceput un program de reorganizare a sistemului, prin care unităţile spitaliceşti trec în subordinea primăriilor şi a consiliilor judeţene. Totodată, s-a luat şi decizia reducerii numărului spitalelor. În unele judeţe, cum este şi Gorjul, se va diminua doar numărul paturilor din spitale.

Încă nu se ştie câte paturi vor fi reduse în spitalele gorjene

La acest moment, nu există o cifră oficială a numărului de paturi care vor dispărea din spitalele gorjene. „Deocamdată, la nivel de judeţ nu se ştie cu exactitate câte paturi vor fi reduse. Se cunosc numai cifrele pe ţară”, a declarat Elena Piţian, purtătoarea de cuvânt a DSP Gorj. Cert este faptul că această reducere se va face, totuşi în curând.

Probleme pentru pacienţi

La unele secţii numărul pacienţilor îl depăşeşte deja pe cel al paturilor. Ce se va întâmpla după noile măsuri aplicate, conform deciziei Ministerului Sănătăţii, rămâne de văzut. Un gorjean externat recent ne-a mărturisit că situaţia este destul de gravă în spital: „Am stat câte doi în pat. Nu exista altă soluţie. Din discuţiile cu asistentele am aflat că în unele cazuri, unde era posibil tratamentul la domiciliu, le recomanda bolnavilor să se trateze acasă, tocmai pentru a nu se supraaglomera spitalul. Gândiţi-vă ce înseamnă să stea doi pacienţi în pat! Pe lână faptul că e incomod, se mai pune şi problema riscului de a contacta şi alte boli, pentru că n-ai de unde să şti de ce mai suferă cel de lângă tine. Poate nici el nu ştie. Va fi curată nebunie după ce va scădea numărul paturilor.”

Gorjul, situat bine în privinţa infecţiilor intraspitaliceşti

Teama că odată cu reducerea paturilor din spitale va creşte numărul îmbolnăvirilor cauzate de infecţiile intraspitaliceşti planează asupra întregii ţări. La noi, însă, situaţia pare a fi ţinută sub control. „Procentual vorbind, la noi infecţiile nosocomiale sunt întâlnite mult mai puţin faţă de alte locuri. Spre exemplu, dacă în spitalele din Europa procentul se ridică la 8%, în România este de sub 1%. La Gorj nu sunt probleme de acest gen. Chiar dacă au existat, nu au fost grave şi situaţia a fost foarte bine gestionată”, a spus Constantin Pălivan, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean din Târgu-Jiu.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here