Mai puţine firme, în Gorj. Afaceri vândute „la cheie”

2129

Mediul privat, tot mai împovărat de către hulpavul stat român, a fost lovit crunt de haosul fiscal generat de guvernanţi. Deşi au spirit antreprenorial, gorjenii nu se mai grăbesc în a-şi deschide o afacere. Ultimele statistici oficiale arată o scădere cu circa 20% a numărului de firme nou înfiinţate în 2018. În plus, tot mai mulţi patroni renunţă la micile afaceri pentru câteva mii de lei, fiind scoase la vânzare, pe site-urile de profil, brutării, saloane de înfrumuseţare sau ateliere de vulcanizare.

Apetit scăzut pentru business, aşa am putea interpreta noile cifre publicate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. În anul 2018, când s-au înregistrat peste 800 de modificări în legislaţia fiscală, gorjenii s-au dovedit a fi prudenţi când a venit vorba de a pune pe picioare o afacere. Astfel, anul trecut au fost înmatriculate în judeţ 1.543 de persoane fizice şi juridice, în scădere cu 17,13% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2017 (1.862). Cele mai multe entităţi nou înfiinţate sunt societăţile cu răspundere limitată (1.172), persoanele fizice autorizate (189) şi întreprinderile individuale, cu 154 înmatriculări.

Firme cu lacătul pe uşă
Aceeaşi statistică ne arată că în Gorj erau active, la finele anului 2018, 10.161 de firme şi 6.069 de PFA-uri. Creşterea fiscalităţii a împins mulţi antreprenori gorjeni să renunţe la micile afaceri. 197 de societăţi şi-au suspendat activitatea, în creştere cu 12% faţă de 2017, iar alte 411 de firme au fost dizolvate, însemnând o creştere de 30%. În schimb, s-au înregistrat mai puţine insolvenţe, 63 la număr faţă de 80 câte s-au consemnat la sfârşitul anului 2017. În plus, nu mai puţin de 1.068 de firme au fost radiate anul trecut. Asta duce automat la mai puţini bani către bugetele locale, dar şi la creşterea numărului de şomeri.

Afaceri „la cheie”, scoase la vânzare
„Predau afacere la cheie Brutărie/Patiserie… Brutăria funcţionează în Piaţa Centrală a Municipiului Târgu-Jiu”, aşa sună un anunţ postat pe un site de vânzări. Un alt business scos la vânzare sau închiriere, după preferinţe, este un salon profesional de bronzat şi înfrumuseţare, deschis în anul 2015, cu „vad şi clientelă formată”. Pentru 500 de euro, un alt întreprinzător din Târgu Jiu închiriază spălătorie şi vulcanizare auto, „complet utilate”. Iar anunţurile nu se opresc aici, micii afacerişti fiind descurajaţi de noile poveri fiscale. „Ne-au cocoşat de taxe şi biruri. Şi apoi ne mai trimit pe cap tot felul de controale. M-am săturat”, a fost reacţia unuia dintre patronii care a decis să-şi închidă afacerea.

STATISTICĂ RECE
O singură societate cu răspundere limitată a fost înfiinţată de către gorjenii aflaţi la prima afacere (SRL-D), în 2018, în judeţ fiind înmatriculate 613 astfel de firme. În schimb, niciun student nu a beneficiat de facilităţile oferite de lege pentru a pune bazele unei afaceri.
În Gorj există 354 de firme înfiinţate de studenţi, însă doar 179 mai sunt în funcţiune, restul figurând ca fiind radiate.
Irina IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here